9 علت که چهارستون بدن‌تان را به لرزه در می آورد / خیلی لاغر ها بخوانند و چاق ها مراقب باشند

خیلی لاغر هستید

اگر BMI (شاخص توده بدنی) شما 5/18 یا پایین‌تر باشد، طبیعی است که بدن شما از احساس سرما بلرزد.

چه ربطی داره؟ زمانی که شما کاهش وزن دارید، لایه چربی در بدن‌تان کم است در نتیجه عایقی برای حفاظت از دمای بدن شما وجود ندارد. اگر از آن دسته افراد لاغری هستید که غذا کم می‌خورید، پس بدن‌تان سوخت و ساز پایینی دارد و گرمای کافی در بدن‌تان تولید نمی‌شود.

حالا چیکار کنم؟ اضافه‌کردن چند کیلو به وزن و خوردن غذاهای حاوی پروتئین‌ و کربوهیدرات‌ می‌تواند به رفع این مشکل کمک کند.

کم‌کاری تیروئید دارید

اگر همیشه سردتان است، از کنار این مسئله ساده و بی‌اهمیت عبور نکنید. این می‌تواند یکی از نشانه‌های کم‌کاری تیروئید باشد.

چه ربطی داره؟ اگر غده تیروئید به‌خوبی عمل نکند و میزان هورمون‌هایی که ترشح می‌کند کافی نباشد، سوخت‌وساز بدن با مشکل مواجه می‌شود، درنتیجه انرژی کافی تولید نمی‌شود. اساسا کم‌کاری تیروئید باعث بروز لرز در بدن می‌شود. پوست خشک، موهای نازک و خستگی دائمی از دیگر نشانه‌های کم‌کاری تیروئید است.

حالا چیکار کنم؟ درصورت مشاهده این علائم حتما به پزشک مراجعه کنید و آزمایش‌های لازم را انجام دهید. خوردن مواد غذایی یددار، ماهی‌های پرچرب، آجیل‌ها و دانه‌های روغنی را نیز در سبد غذایی خود بگنجانید.

کمبود آهن دارید

کمبود آهن یکی از رایج‌ترین دلایل سردی مزمن است.

چه ربطی داره؟ آهن، ماده معدنی ضروری برای عملکردهای اصلی بدن است. فقر آهن باعث کم‌خونی می‌شود، درنتیجه گلبول‌های قرمز اکسیژن کمی را به بافت‌های بدن انتقال می‌دهند. وقتی بافت‌ها انرژی کمی دریافت کنند، روند تنظیم دمای بدن دچار مشکل می‌شود و نهایتا بدن لرز می‌کند. کمبود آهن همچنین نقشی مهم در کم‌کاری تیروئید دارد.

حالا چیکار کنم؟ خوردن گوشت قرمز، تخم مرغ، عدس، اسفناج و غذاهای دریایی برای جبران کمی آهن بدن توصیه می‌شود. اگر با تغییر رژیم غذایی همچنان احساس سرما می‌کنید، حتما به پزشک مراجعه کنید.

مشکل گردش خون دارید

اگر دست‌ها و پاهایتان همیشه سرد است اما سایر قسمت‌های بدن‌ دمای طبیعی دارد، گردش خون‌تان با مشکل مواجه است.

چه ربطی داره؟ تنگی قطر رگ‌ها، پمپاژ خون را با مشکل مواجه می‌کند و خون به میزان کافی به نوک انگشتان دست‌ها و پاها نمی‌رسد. این مشکل در افراد سیگاری بسیار رایج است.

حالا چیکار کنم؟ از آن‌جایی که مشکل گردش خون، بیماری‌های قلبی و عروقی را در پی دارد، حتما به پزشک مراجعه کنید. برای بهبود جریان خون نیز از مصرف مواد مغذی مانند پرتقال، شکلات تلخ، سیر، لیموترش و زنجبیل غافل نشوید.

خواب‌تان ناکافی است

دمای بدن به میزان خواب بستگی دارد.

چه ربطی داره؟ کمبود خواب می‌تواند سیستم عصبی و تاثیرات سازوکارهای نظارتی مغز را بر سیستم گرمایشی بدن، تحت تاثیر قرار دهد. وقتی به اندازه کافی نمی‌خوابید، سوخت‌وساز بدن کم شده و انرژی به اندازه کافی تولید نمی‌شود. درنتیجه، در طول روز احساس خستگی می‌کنید و تحرک کم‌تری از خود نشان می‌دهید. یادتان باشد هرچه کم‌تر تحرک کنید، جریان خون‌تان کندتر می‌شود و بیشتر احساس سرما می‌کنید.

حالا چیکار کنم؟ ساعت خواب خود را تنظیم کرده، به اندازه کافی بخوابید و از خوردن نوشیدنی‌های کافئین‌دار و سایر محرک‌هایی که باعث ایجاد اختلال در خواب می‌شوند، بپرهیزید.

کمبود ویتامین B12 دارید

این ویتامین نقش موثری در تولید گلبول‌های قرمز خون دارد.

چه ربطی داره؟ ازآنجایی‌که گلبول‌های قرمز وظیفه انتقال اکسیژن را برعهده دارند، ویتامین B12 در متابولیسم بدن تاثیرگذار است. این ماده غذایی به‌طور عمده در محصولات حیوانی مانند گوشت و لبنیات یافت می‌شود؛ بنابراین افراد گیاه‌خوار بیشتر در معرض کمبود آن قرار دارند. کاهش ویتامین B12 علاوه بر ایجاد لرز، باعث خستگی مزمن نیز می‌شود.

حالا چیکار کنم؟ با گنجاندن فرآورده‌های لبنی، گوشت کم‌چرب، ماهی، دل، جگر و قلوه در رژیم غذایی خود می‌توانید کمبود این ویتامین را جبران کنید. البته گاهی هم ممکن است کمبود این ویتامین به دلیل عدم توانایی جذب آن در بدن باشد؛ در این صورت برای رفع مشکل به پزشک مراجعه کنید.

دیابت دارید

افرادی که دیابت نوع ۲ دارند، اغلب در قسمت دست‌ها و پاها از درد و بی‌حسی رنج می‌برند.

چه ربطی داره؟ میزان بالای قند خون تمام رگ‌های خونی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در گذر زمان به جداره‌ عروق آسیب می‌رساند. این مسئله باعث بروز اختلالاتی در گردش خون بدن می‌شود و همان‌طور که اشاره شد، این اختلال به احساس سردی در بدن دامن می‌زند.

حالا چیکار کنم؟ اگر نسبت به دیابتی‌بودن یا نبودن خود آگاه نیستید، حتما به پزشک مراجعه کنید و آزمایش‌های لازم را در این زمینه انجام دهید. درصورتی‌که می‌دانید مبتلا به دیابت هستید، حتما رژیم غذایی خود را رعایت کنید، دائما از میزان قند خون‌تان آگاه باشید و در فواصل مشخص به پزشک معالج‌تان مراجعه کنید.

ماهیچه‌های بدن‌تان کم است

چه ربطی داره؟ عضله با تولید گرما، دمای بدن را ثابت نگه می‌دارد؛ درنتیجه، نداشتن حجم عضله کافی با احساس سرما همراه است. همچنین، داشتن بافت عضلانی زیاد باعث افزایش سوخت‌وساز بدن می‌شود و این دلیل خوبی برای بالارفتن دمای بدن است.

حالا چیکار کنم؟ اگر می‌خواهید از شر سرما خلاص شوید، در باشگاه ورزشی ثبت‌نام کنید یا پیاده‌روی را در برنامه روزانه‌تان بگنجانید.

شما زن هستید

آیا شما جزو آن دسته از زنانی هستید که همیشه درمورد میزان دمای خانه با دیگران به‌خصوص همسرتان مجادله می‌کنید؟ لازم است بدانید دمای بدن به جنسیت هم بستگی دارد.

چه ربطی داره؟ به‌طور کلی زنان در حفظ حرارت از مردان بهتر عمل می‌کنند، اما بدن آن‌ها به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی شده که خون را بیشتر به نقاط حیاتی مانند قلب و مغز هدایت می‌کند. هدایت جریان خون به سمت این اندام‌ها سبب می‌شود خون در سایر اندام‌ها، مانند دست‌ها و پاها، کمتر جریان یابد و بدن در این نواحی احساس سرما کند. براساس تحقیقات دانشگاه یوتا، حرارت مرکزی بدن زن‌ها کمی بالاتر از مردان است اما دمای دستان‌شان حدود 8/2 درجه سردتر است.

حالا چیکار کنم؟ راه حل ویژه‌ای سراغ نداریم؛ قصد تغییر جنسیت که ندارید!؟ پس بهتر است در زمان سرما لباس‌های مناسب بپوشید، غذاهایی که طبع‌شان گرم است مصرف کنید و همچنین ایمنی بدن‌تان را بالا ببرید.

نگاه طب سنتی به سردی و گرمی

احساس سردی و گرمی از نگاه طب سنتی بسیار پیچیده است. برخلاف انتظار که درک سردی و گرمی برای همه راحت و آسان به نظر می‌رسد، اما تفسیر آن دشوار است. دلایل مختلفی می‌تواند احساس سردی را در ما به وجود آورد که ما بعضی از آن‌ها را می‌شناسیم و به‌راحتی تفسیر می‌کنیم. برای مثال، کم‌کاری تیروئید باعث کاهش سوخت‌وساز بدن می‌شود. در این وضعیت چون حرارت و انرژی در بدن تولید نمی‌شود، بیمار احساس سردی می‌کند.

اما گاهی در بیماری‌های کبدی و کلیوی، با وجود گرمی بدن، دست‌ها و پاها دچار سردی می‌شوند، در این‌گونه موارد، فرد در همان قسمت‌ها، به‌خصوص زیر زانوها، احساس سرمای شدیدی می‌کند. باوجود اینکه فرد گرم‌مزاج است، اما احتمالا کلیه‌ها یا کبد دچار سوءمزاج گرم شده است. پس سردی یا گرمی همیشه نشانه احساس سرما و گرما نیست و گاهی ممکن است عکس آن احساس شود. بر این اساس، معالجه‌کردن این افراد صرفا با موضوع احساس سردی و گرمی شاید کار درستی نباشد و حتی صدمات جبران‌ناپذیری به بیمار بزند.

بارها دیده ایم بچه‌هایی را که شدیدا تب دارند اما دست‌ها و پاهایشان سرد است. این به قانونی اشاره دارد که طب سنتی تئوری آن را بیان کرده است. طب سنتی معتقد است: اگر بخشی از بدن مثل شکم گرم شود، کل گرمای بدن را به سمت خود می‌کشد و بقیه جاها سرد می‌شود. حتی بیمار ممکن است دچار لرز شود. این موضوع باز نشان می‌دهد که درمان بیماران یا استفاده از بعضی داروهای مزاج گرم در زمانی که فرد احساس سردی می‌کند هم صحیح نیست و حتما باید احساس سردی توسط متخصص طب سنتی تفسیر شود و واقعی یا کاذب‌بودن آن حس و واکنشی‌بودن آن مشخص شود.

اگر بخواهیم مثالی برای واقعی‌بودن حس سرما بزنیم، افراد با مزاج بلغمی (سردتر) هستند که اگر این‌ها اظهار حس سرما کنند، حس‌شان واقعی است. این افراد معمولا پوست سفیدی دارند، چاق هستند، پوست‌شان مرطوب و سرد و بافت بدن‌شان شل است. یک گروه دیگر نیز احساس سردی واقعی دارند و آن سوداوی(سرد و خشک) مزاج‌ها هستند که پوست تیره دارند و لاغر اندام‌اند. سوداوی‌ها معمولا افکار پریشان، منفی و خواب ناراحتی دارند.