بی حسی دست و پا نشانه چیست؟

یک فوق تخصص اختلالات حرکتی با بیان این که وقتی اعصاب حسی در کار خود دچار مشکل می‌شوند دست و پا خواب می‌رود، گفت: خواب رفتن دست و پا می‌تواند نشانه بعضی از بیماری‌های اعصاب محیطی و ایجاد آسیب در اعصاب مختلف بدن باشد.

دکتر غلامعلی شهیدی عضو هیات علمی دانشگاه تهراندر این رابطه افزود: بیماری‌های ارثی اعصاب محیطی باعث خواب رفتگی دست و پا نمی‌شود؛ بلکه بیماری‌ اکتسابی است که آن را به وجود می‌آورد.

به گفته وی، مهم‌ترین و شایع‌ترین بیماری مربوط به عصب محیطی در جهان، دیابت Diabetes است که در تغذیه اعصاب اختلال ایجاد می‌کند و از آنجا که هر چه طول اعصاب بیشتر باشد تغذیه آن‌ها بیشتر با مشکل مواجه می‌شود. اعصاب پاها آسیب‌پذیرترند و خواب‌رفتگی پاها در آن بیشتر مشاهده می‌شود.

وی افزود: علاوه بر خواب رفتن دست و پا، در بیماران دیابتی، انواع اختلالات حسی از جمله کرختی، بی‌حسی، سوزن سوزن شدن و گزگز کردن دست و پا نیز مشاهده می‌شود.

شهیدی اظهار کرد: بیماری «گیلن‌ باره» نیز با علائم خواب رفتن دست و پا، کرختی و بی‌حسی آغاز می‌شود که ممکن است این علائم با معاینه پزشک Doctor در بیمار تشخیص داده نشود؛ اما در هر صورت خود بیمار از حالت‌های اختلال حسی در اندام‌های خود آگاه است.

عضو هیات علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه مقداری از کرختی‌ها همیشه منشا درگیری عصب محیطی ندارد، افزود: بیماری‌های عصب مرکزی نخاع هم‌ می‌توانند کرختی و بیماری ایجاد کنند. مثلا بیماری ام‌ اس نیز همین علائم را دارد؛ اما الگوی نحوه توزیع منطقه حسی در بیماران مبتلا به ام‌ اس از بیماران مبتلا به اختلالات اعصاب حرکتی متفاوت است.

این فوق تخصص اختلالات حرکتی تاکید کرد: سکته‌های مغزی نیز به علت ایجاد اختلال در اعصاب، بی‌حسی ایجاد کرده و بر اثر آن دست و پا خواب می‌رود.

وی افزود: مسمومیت‌های دارویی نیز ممکن است باعث مسمومیت اعصاب محیطی شود که از میان این داروها، داروهای شیمی درمانی که به اعصاب سلول‌های محیطی بیماران سرطانی آسیب می‌زنند، شایع‌تر است.

شهیدی اضافه کرد: مسمومیت بر اثر فلزات سنگین مثل جیوه، سرب، تالیوم، آرسینک بر اثر خوردن یا تنفس آنها نیز باعث خواب رفتن دست و پا می‌شود؛ وقتی که دماسنج یا لامپ کم مصرف در فضای بسته شکسته شود بر اثر تصعید جیوه فرد دچار مسمومیت می‌شود.

به گفته وی، اگرچه گروه ویتامین‌های B بی‌ضرر هستند اما استفاده بیش از اندازه ویتامین B۶ می‌تواند مسمومیت ایجاد کند که این مسمومیت خود را به صورت بی‌حسی دست و پا نشان می‌دهد.

متخصص داخلی مغز و اعصاب با بیان اینکه فشار خون ارتباط مستقیمی با بیماری‌های اعصاب محیطی ندارد، افزود: به دلیل اینکه اعصاب محیطی در تنظیم فشار خون و عروق محیطی نقش دارد، ابتلا به بعضی از بیماری‌های اعصاب محیطی در تنظیم فشار خون مشکل ایجاد کرده و خود را به صورت افت فشار خون نشان می‌دهد.

این فوق تخصص اختلالات حرکتی بیان کرد: بیماری سندرم تونل مچ دست نیز با خواب رفتن دست‌ها خود را نشان می‌دهد، به گونه‌ای که ممکن است فرد، شب‌ها به دفعات با حالت خواب رفتگی دست از خواب بیدار شود.

وی افزود: این بیماری زمانی به وجود می‌آید که عصبی که از مچ دستان وارد پنجه و نوک انگشتان می‌شود بر اثر کار زیاد یا عوامل دیگر نظیر کم‌کاری تیروئید، حاملگی و دیابت انتشار پیدا می‌کند و آن منطقه بدون اینکه بیمار فعالیت خاصی داشته باشد با یک مختصر فعالیت به خواب می‌رود.

شهیدی در پایان اظهار کرد: با تشخیص بیماری فرد می‌توان به خواب رفتن مکرر دست و پاها را درمان کرد.خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

 

وبگردی