نشانه های افسردگی در چه سنی سراغ کودکان می آید؟/این اختلال از مادر به کودک قابل انتقال است
رکنا: اغلب مادرانی که بعد از زایمان دچار افسردگی می شوند این اختلال را به فرزندان خود منتقل می کنند.
کارشناسان در جدیدترین پژوهشهای خود دریافتند نوزادان میتوانند حالات روحی مادران خود را درک کنند و در سن ۱۸ ماهگی نشانههای افسردگی و استرس در آنها ایجاد میشود.
پژوهشهای دانشمندان دانشگاه اورگان نشان میدهند بین سلولهای بدن مادر و نوزاد تا 2 سال پس از تولد فرزند ارتباط وجود دارد و به نوعی آنها دارای دور آگاهی (تله پاتی) با همدیگر هستند.
این دور آگاهی نوعی ارتباط عاطفی و ذهنی بین مادر وفرزند است که سبب میشود مادر نیازهای کودک خود، ابتلای او به بیماری و مواردی از این دست را قبل از به دست آوردن توانایی صحبت در کودک به خوبی درک کند.
این تعامل قابلیتی شگفت انگیز است، اما یک طرفه نیست و احساسات مادر نیز میتواند به وسیله نوزاد و کودک نوپا به خوبی درک شود.مواردی، چون پرخاشگری، وجود ناراحتی و دعوا در خانواده، دعوای پدر و مادر، استرس مادر و حتی افسردگی پس از زایمان میتواند در نوزاد اثر منفی بگذارد.
آمارها نشان میدهند از هر ۹ زن در جهان یک زن به بیماری افسردگی پس از زایمان مبتلا میشود که دلایل مختلفی دارد و دارای علائمی، چون نوسانهای خلقی، افسردگی، خستگی، کاهش علاقه به فعالیت و حضور در اجتماع، بی توجهی به ظاهر و تغذیه، رسیدگی ضعیف به نوزاد، آسیب روابط زناشویی است و حتی در مواردی تمایل به آزار نوزاد و خودکشی میشود.
کارشناسان دریافتند ابتلا به افسردگی پس از زایمان میتواند درا ثر بهم خوردن هورمونهای بدن مادر، بی خوابی و نیاز به مراقبت از نوزاد و دگرگونی در ظاهر مادر و بروز چاقی رخ دهد.
مادرانی که در دوران کودکی دچار هراس، نگرانی و اضطراب بوده اند بیشتر امکان دارد که پس از زایمان دچار افسردگی شوند، در مقابل مادرانی که در خانوادههایی سالم و بدون دعوا و تشنج، استرس و پرخاشگری بزرگ شدهاند و والدین آنها به همدیگر احترام گذاشتهاند کمتر دچار افسردگی پس از زایمان میشوند.
این ارتباط بین مادر ونوزاد به سلولهای بدن و نقش تلومرها در DNA مرتبط است.
تلومرها نوارهای رشتهای در DNA بدن انسانها هستند و طول آنها نشان دهنده سن سلولها و بخشی ازساعت بیولوژیک بدن به شمار میآید.
اندازه نوار تلومرها در طول زمان کوتاه میشود و درنتیجه افراد بیشتر درمعرض بیماریهایی، چون بیماریهای قلبی عروقی، دمانس و آلزایمر، دیابت، سرطان، چاقی ومرگ زودرس قرار میگیرند.
یکی از مواردی که آسیب جدی به تلومرها وارد میکند داشتن استرس روحی در فرد است که سبب تجزیه سریع تلومرها میشود.
کارشناسان برای بررسی ارتباط افسردگی و احساسهای منفی مادر با نوزاد بر روی گروهی داوطلب شامل ۴۸ مادر با نوزادان ۱۲ هفتهای آزمایش انجام داده اند.
هورمون کورتیزول یا استرس در بزاق دهان انسانها یافت میشود و دانشمندان به تازگی برای بررسی میزان استرس افراد به جای نمونه خون از تست بزاق دهان استفاده میکنند.
کارشناسان دانشگاه اورگان با آزمایش تست بزاق دهان نوزادان دریافتند آن دسته از نوزادانی که مادر آنها مبتلا به افسردگی پس از زایمان یا استرس بودهاند بیشتر دارای هورمون کورتیزول دربزاق دهان خود هستند و به تناسب آن بیشتر دچار مشکل بی قراری، کوتاهی و تجزیه رشته تلومر در DNA، گریه فراوان و خودداری از نوشیدن شیر بودهاند.
نوزاد برای رشد جسمی و روانی مناسب به والدین خود متکی است و به چهره آنها نگاه میکند و به خوبی احساسها را درک میکند. زمانی که مادر با ناراحتی به او شیر میدهد نوزاد ناراحتی واسترس مادر را درک میکند، همینطور خوشحالی مادر نیز به نوزاد منتقل می شود و سبب سلامت و احساس شادی در او می شود.
کارشناسان به والدین به ویژه نو مادران توصیه میکنند درصورت ابتلا به افسردگی از درمانهای تخصصی به وسیله پزشک بهره بگیرند تا نوزاد آنها سلامت بماند.نتیجه این پژوهش درنشریه The Conversation به چاپ رسیده است.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر