دلایل ریزش مو در زنان
رکنا: ریزش مو در زنان را در این مطلب بررسی کرده ایم و علت و درمان ریزش موی زنان را گفته ایم.
به گزارش رکنا، اگر شما نیز در پی یافتن پاسخی برای علت ریزش مو در زنان هستید، خوب است بدانید که شما تنها خانم مبتلا به این اختلال نیستید. امروز بسیاری از زنان و حتی دختران جوان نیز مبتلا به مشکل ریزش مو هستند و با این مشکل در دورهای از زندگی خود دستوپنجه نرم میکنند. جالب است بدانید که در دهههای گذشته ریزش مو تنها یکی از علائم یا بخشی از روند پیری مردان شناخته میشد، اما حالا زنان نیز بهشدت درگیر آن هستند.
اما علت ریزش مو در زنان چیست؟ چگونه میتوانیم دلیل یا دلایل بروز ریزش مو را پیدا کنیم؟ چگونه میتوانیم ریزش مو را در زنان کنترل کنیم؟ آیا قرص، شامپو یا محلول بهخصوصی وجود دارد که بتواند این مشکل را درمان کند؟ این مطلب به موضوع علت ریزش مو در زنان و راههای درمان و کنترل آن اختصاص داده شده است.
علت ریزش مو در زنان
متخصصان علت ریزش مو در زنان را به چند دسته کلی و اصلی طبقهبندی میکنند. درحقیقت برخلاف مردان زنان به دلایل بهخصوصی بیشتر در معرض ریزش مو شدید قرار میگیرد. علل اصلی شروع و شدت یافتن ریزش مو در زنان عبارتاند از:
شروع دوره یائسگی
افزایش سطح هورمون آندروژن
کاهش ترشح هورمون استروژن و پروژسترون
شروع دوره بارداری
استرس و تنش روانی
کمخونی ناشی از فقر آهن
ابتلا یا شدت گرفتن اختلال تیروئید
سندروم تخمدان پلی کیستیک
شیردهی
کمبود ویتامین B
عدم تعادل هورمونی
گاهی دلایل ریزش موی شدید چیزی جز تغییرات هورمونی و تغییرات معمولی هستند که زنان در طول زندگی تجربه میکنند. ممکن است ریزش مو شدید ریشه در بروز یک بیماری جدی داشته باشد. در این صورت با مراجعه به پزشک، بررسی علائم، بررسی سابقه پزشکی و بررسی نتیجه تست ریزش مو میتوان دلایل ریزش مو شدید را یافت.
درحالیکه ریزش مو بهعنوان بخشی از روند پیری یا کهنسالی مردان در نظر گرفته میشود، ریزش مو در زنان میتواند دلایل زمینهای متفاوتی داشته باشد. بنابراین همواره متخصصین به دنبال یافتن پاسخ علت ریزش موی شدید در زنان هستند. سبک زندگی، ژنتیک، بیماریهای خاص، تغییرات هورمونی و دورههای مختلفی که زنان در طول زندگی تجربه میکنند هریک میتواند علت ریزش شدید مو باشند.
درمان ریزش موی زنان
برای شروع درمان ریزش مو در ابتدا باید دید منطقی نسبت به روشهای درمانی داشته باشید و واقعبین باشید. برای درمان و کنترل ریزش مو تقریباً هیچیک از روشهای درمانی تأثیری قطعی ندارند و بیشترشان عامل بازدارنده هستند. هیچ روش درمانی، ماده غذایی یا دارویی نمیتواند صد در صد مشکل ریزش مو را درمان کند. با وجود این شما میتوانید با استفاده از برخی از روشها درمان ریزش مو تحت نظر پزشک این مشکل را کنترل کنید. گاهی تکنیک درمانی که پزشک تجویز میکند سبب بهبود کامل ریزش مو میشود و گاهی بدن فرد به چندین روش درمانی پاسخ خوبی نمیدهد.
برخی از روشهای درمان ریزش مو زنان به شرح زیر است:
مصرف مولتیویتامینها تحت نظر پزشک
استفاده از روغنهای طبیعی
استفاده از تکنیک ماساژ کف سر
مصرف مکمل اسیدفولیک
رعایت نظافت موها و شستن موها هر ۲ تا ۳ روز یکبار
مصرف مواد غذایی حاوی پروتئین
انجام تمرینات یوگا
مصرف ویتامین D
علت ریزش مو در زنان
درمان خانگی ریزش مو شدید در زنان
درمان ریزش مو زنان در خانه بیشتر جنبه پیشگیری دارد، چراکه با رعایت مواردی میتوانید جلوی بروز و تشدید ریزش مو را بگیرید:
در خانه موهایتان را باز بگذارید
برای بستن و مرتب کردن موهایتان از مدلهای شل استفاده کنید
هنگام استحمام موهایتان را چنگ نزنید
از شانه با دندانههای بزرگ استفاده کنید
یک برنامه غذایی خوب و حاوی مواد غذایی مفید برای رشد و تقویت مو تهیه کنید
از روغنها و عصارههای گیاهی تقویتکننده مو همچون روغن زیتون و روغن رزماری استفاده کنید
در کنار غذاها تحت نظر پزشک از مکملها استفاده کنید
از ابزار حالتدهنده حرارتی استفاده نکنید
به گفته وبسایت mayoclinic برخی از عوامل شانس ریزش مو را بیشتر میکند. این عوامل عبارتند از:
سابقه خانوادگی ریزش مو
سن
کاهش وزن قابل توجه
استرس
تغذیه نامناسب
برخی بیماریها مانند دیابت و لوپوس
قرص برای ریزش موی زنان
یکی از روشهای درمان رایج استفاده از قرص برای ریزش مو زنان است. برخی از دلایل ریزش مو که ریشه هورمونی دارند و در اثر اختلالات هورمونی به وجود میآیند و تداوم پیدا میکنند، با مصرف داروهای بهخصوص قابلکنترل هستند. اما برای اینکه از قرصهای ریزش مو جهت بهبود این وضعیت استفاده کنید ابتدا باید تحت معاینه پزشک قرار بگیرید.
بهترین قرص ضد ریزش مو برای زنان با توجه به علت بروز ریزش مو تعیین میشود. ریزش مو در زنان اغلب با قرصهایی همچون کتوکونازول، قرص آهن، ویتامین D، قرصهای حاوی بیوتین، متفورمین و مکملهای حاوی روی و زینک کنترل میشود. درمان ریزش مو زنان با قرص فیناستراید توصیه نمیشود. این قرص جهت درمان ریزش مو مردان تجویز میشود و در درمان ریزش مو بانوان تأثیری ندارد. همچنین مصرف این دارو برای بانوان باردار ممنوع اعلام شده است.
علت ناگهانی ریزش موی زنان
اگر تا چند روز پیش ریزش مو نداشتید یا حداقل در طول روز تعداد کمی مو از دست میدادید ولی امروز متوجه ریزش شدید موهایتان شدهاید، باید به دنبال عامل بروز این مشکل باشید. خوب است بدانید که حدوداً 40 درصد از بانوان زیر 50 سال دچار ریزش مو میشوند. ازجمله دلایل مهم ریزش مو ناگهانی میتوان به رژیم غلط، آلوپسی آندروژنی، بیماری لوپوس، آلوپسی آرهآتا، شیمیدرمانی، PCOS، مصرف داروهای بهخصوص همچون داروی ضدبارداری، تلوژن افلوویوم و عفونت اشاره نمود.
علت ریزش مو در زنان بالای 40 سال
علت ریزش مو در زنان بالای 40 سال متعدد است. البته فرقی نمیکند که بانوان در چه سنی باشند درهرصورت اگر سلامت بدن به خطر بیافتد یا کارکرد آن دستخوش تغییر ناگهانی شود، ممکن است ریزش مو نیز بروز کند. یائسگی، فقر آهن، رژیم نادرست، کمکاری تیروئید، ژنتیک، شوک ناگهانی و ابتلا به بیماریهای خاص و شیمیدرمانی ازجمله دلایل ریزش مو در زنان بالای ۴۰ سال محسوب میشوند.
بیماریهای موثر در ریزش موی زنان
مهمترین علت ریزش مو در زنان که ریشه در بروز بیماری دارند عبارتاند از:
بیماری لیکن پلان
عفونت قارچی
کمکاری تیروئید
بیماری هاشیموتو
لنفوم هوچکین
پرکاری تیروئید
کمکاری هیپوتالاموس
اسکلرودرما
سلیاک
درمان کم مویی جلوی سر خانمها
غالباً دلیل بروز ریزش و کم مویی جلوی سر بانوان رابطه مستقیمی با نوع رفتار با موها دارند. بیشتر بانوان عادت به بستن موها با کشهای سفت دارند. بنابراین بستن موها بالا سر و کشیدن بیشازحد آنها سبب کنده شدن تدریجی موها و کم مویی از ناحیه جلوی سر میشود. بهترین روش جلوگیری از تشدید این نوع ریزش مو این است که موهایتان را باز بگذارید و از سفت بستن موها خودداری کنید.
علت ریزش مو از وسط سر
دلیل بیولوژیکی کاملاً مشخصی برای بروز این حالت در زنان وجود ندارد. اما ریزش مو از وسط سر بیشتر در زنانی که فشارخون بالا دارند، مبتلا به پیش دیابت هستند و اضافهوزن دارند مشاهده میشود. البته این نوع ریزش مو ممکن است به دلایل دیگری همچون مصرف داروی ضدافسردگی، مصرف داروهایی همچون بتابلاکرها، کمکاری و پرکاری تیروئید، استرس و کمبود آهن نیز به وجود بیاید.
ریزش موی شدید در زنان
ریزش موی شدید در زنان یکی از مشکلات شایعی است، که سلامت و زیبایی پوست و موی زنان را تحت تأثیر قرار میدهد. زنان در دورههای مختلف زندگی ممکن است دچار ریزش موی شدید شوند. ریزش مو همچون مردان در زنان نیز به دلایل متعددی بروز میکند، بنابراین اولین و بهترین گام جهت جلوگیری، کاهش و درمان ریزش موی شدید مراجعه به متخصص است.
علت ریزش مو در زنان یائسه
خوب است بدانید که ۵ تا ۱۰ درصد زنان در دوره یائسگی دچار ریزش مو میشوند و از این گروه حدوداً ۴۰ درصد زنان یائسه از ریزش مو شدید رنج میبرند. زمانی که بانوان همزمان با علائم یائسگی ریزش مو را نیز تجربه میکنند، به این معناست که تغییرات هورمونی در حال رخ دادن هستند. با افزایش سن تخمدانها شروع به کاهش تولید هورمونهای جنسی میکنند.
با بروز این تغییرات هورمونی همزمان بدن تلاش میکند، خود را با شرایط پیشآمده سازگار کند و به این تغییرات پاسخ میدهد، بنابراین تغییرات فیزیکی زیادی در زنان یائسه به وجود میآید. ریزش مو در دوران یائسگی ارتباط مستقیمی با کاهش تولید استروژن و پروژسترون دارد. وقتی بدن با کاهش سطح هورمونهای زنانه مواجه میشود، تغییرات فیزیکی یکی پس از دیگری خود را نشان میدهند.
بهتدریج موها آهستهتر رشد میکنند و نازکتر میشوند. هر چه این فرآیند رو به جلو برود با گذشت زمان، کاهش استروژن و پروژسترون باعث افزایش فعالیت هورمونهای مردانه یعنی آندروژن میشود. آندروژنها باعث کوچک شدن فولیکولهای مو در سر میشوند و در نتیجه ریزش مو شروع میشود یا شدت پیدا میکند. همچنین افزایش آندروژن سبب افزایش موهای زائد در صورت و دیگر اندامهای زنان میشود که بیشتر در دوره یائسگی مشاهده میشود.
درمان ریزش موی هورمونی در زنان
چه در دوره یائسگی باشید و چه در دوره بارداری اگر علت ریزش مو شما هورمونی باشد، غیر قابلپیشگیری است. اما سؤال پیش میآید که ریزش مو در زنان یائسه درمان میشود؟ درمان قطعی برای این مشکل وجود ندارد اما میتوانید با رعایت مواردی از شدت این ریزش مو بکاهید:
موها را هر سه روز یکبار با شامپوی ملایم بشویید
زمانی که موهایتان خیس است از شانه زدن آن خودداری کنید
برای باز کردن گره موها زمانی که مرطوب هستند از شانه با دندانههای بزرگ استفاده کنید
موهایتان را بهصورت دماسبی نبندید، چراکه این کار به فولیکولهای مو استرس بیشتری وارد میکند
استفاده اتو و سشوار را محدود کنید
بهترین درمان ریزش موی زنان
همانطور که اشاره کردیم هیچ بهترین راهی وجود ندارد و درمان ریزش مو در زنان با توجه به علت بروز ریزش مو و شدت آسیب انتخاب میشود. اما بهترین درمان، خود مراقبتی و مهربان بودن با موهاست. اگر باردار هستید، دچار تغییرات هورمونی شدید شدید، از اختلال زنانه بهخصوصی رنج میبرید و یا اینکه در دوره یائسگی هستید، از این چند نکته پیروی کنید تا تأثیرشان را در کنترل ریزش مو ببینید:
ورزش کنید؛ ورزش کردن ضمن اینکه از ابتلا به بیماریهای مزمن همچون دیابت و کبد چرب جلوگیری میکند، گردش خون در پوست را افزایش میدهد. بنابراین با ورزش کردن میتوانید سلامت و زیبایی موها را نیز حفظ کنید
آب بیشتر بنوشید؛ زنان برای اینکه زیبایی و سلامت پوست و مو را حفظ کنید نیاز دارند در طول روز به اندازه کافی آب بنوشند
استرس خود را کم کنید و از قرار گرفتن در موقعیتهای استرسزا اجتناب کنید
یک رژیم غذایی متعادل را دنبال کنید و مواد غذایی میل کنید که بیشترین فایده را برای افزایش ضخامت، درخش و سلامت پوست و مو دارند
مواد غذایی محرک استروژن را مصرف نکنید. برخی از مواد غذایی مانند سویا، میوهها، دانه کتان و زغالاخته منجر به افزایش استروژن میشوند و ریزش مو را کاهش میدهند.
منبع: هومکا
ارسال نظر