بیکاری حدود ۴٠ درصد از وکلای خراسانی

به گزارش خبرنگار رکنا، مجتبی زاهدیان رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان در نشست خبری به مناسبت سالروز استقلال کانون های وکلای دادگستری، با اشاره به اینکه کانون‌های وکلا، قدیمی‌ترین نهاد کشور و با سابقه حدود یک قرن هستند، گفت: ضرورت وجود وکیل مدافع در جامعه به فلسفه تشکیل دستگاه‌های قضایی و عدلیه برمی گردد که مردم به جای منازعات و انتقام جویی‌های شخصی، به یک دستگاه قانونی برای احقاق حقوق خود مراجعه کنند و لازمه وجود یک چنین دستگاهی هم وجود وکیل مدافع است.

وی با ارائه تعریفی از استقلال نهاد کانون‌های وکلای دادگستری افزود: استقلال کانون‌های وکلا یعنی اینکه وکیل بتواند در راستای اجرای حقوق موکلش شجاعانه عمل کند و نگران این نباشد که در این راستا تهدید شود و همچنین وکیل نباید وابستگی به حاکمیت داشته باشد که البته این ویژگی نیز از نشانه‌های حکم فرمایی قانون در جامعه و این استقلال یک امر پذیرفته شده در نظام‌های حقوقی مختلف است که مسئولان ذیربط در کشور ما هم بر آن تأکید دارند.

رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان ادامه داد: متاسفانه تاکنون نتوانسته ایم کانون‌های وکلا را به خوبی به مردم معرفی کنیم، ما مدیران کانون‌های وکلا از دولت و حاکمیت و همچنین از اصحاب رسانه وصداوسیما انتظار داریم که در معرفی این نهاد به مردم کمک کنند زیرا که هنوز فرهنگ مراجعه به وکیل مدافع در منازعات قانونی در میان مردم نهادینه نشده است.

زاهدیان بیان کرد: امسال کانون وکلای خراسان رضوی به سه هزار نفر از افراد کم بضاعت که توانایی پرداخت حق الوکاله را نداشتند، معاضدت رایگان اعطاء کرد.

وی تصریح کرد: هم اکنون حدود ۳۰ الی ۴۰ درصد از وکلا و به خصوص وکلای جوان ما بیکار هستند و خیلی از آنان حتی اقدام به تمدید پروانه وکالت خود نکرده اند و این نشان از خلاء فرهنگ سازی نشدن مراجعه به وکیل در جامعه دارد و این در حالی است که در بسیاری از کشور‌ها بودجه‌ای مخصوص برای وکالت‌های معاضدتی وجود دارد و اختصاص می‌یابد.

رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان تأکید کرد: بزرگترین دغدعه کانون‌های وکلا، حفظ استقلال نهاد وکالت و دغدغه اشتغال وکلا است و هم اکنون ما فارغ التحصیلان زیادی در رشته حقوق داریم، اما نمی‌توانیم تعداد وکلا در خراسان را افزایش دهیم، زیرا بستر‌های افزایش صدور پروانه وکالت و افزایش وکیل مدافع هنوز ایجاد نشده است.

زاهدیان همچنین درباره اداره نظارتی که در دستگاه قضایی تشکیل شده اظهار کرد: اعتقاد کانون وکلا این است که قانونگذار به نهاد کانون‌های وکالت اجازه نظارت مستقیم داده است و ما نیز بیش از هر کس معتقدیم که باید با نظارت دقیق بر فعالیت وکلا، هم از جایگاه رفیع وکالت و هم از حقوق مردم صیانت کنیم.

وی افزود: این اداره نظارتی که در قوه قضائیه تشکیل شده با قانون استقلال کانون‌های وکلا مغایر است. البته اصل نظارت ایرادی ندارد و تاکنون هم قوه قضائیه به کانون‌های وکلا نظارت داشته اند ولی اینکه یک اداره و یک سازمان مستقل برای این امر تشکیل شود کم کم استقلال وکلا را زیر سئوال می‌برد.

رئیس کانون وکلای دادگستری خراسان با اشاره لایحه کسب و کار تلقی شدن شغل وکالت در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اگر جایگاه وکالت را در حوزه کسب و کار بدانیم، آسیب آن متوجه مردم خواهد بود و در این تصمیم باعث جذب بی رویه وکیل می‌شود و دیگر نمی‌توان از وکلا انتظار وکالت معاضدتی داشت چرا که شغل اش به عنوان یک کسب و کار تجاری تلقی می‌شود.

زاهدیان هم چنین با اشاره به تشکیل مرکز وکلای قوه قضائیه بیان کرد: برای یک نظام زیبنده نیست که درزمینه وکالت دو نهاد متفاوت فعالیت کند. استقلال وکلا جزو جوهره وکالت است و وجود یک مرکز وابسته به قوه قضائیه و وابسته به حاکمیت باعث از بین رفتن استقلال می‌شود و این امر در هیچ جای دنیا دیده نمی‌شود.

وی تصریح کرد: واقعا برای جایگاه رفیع وکالت فقط مدرک تحصیلی به تنهایی کافی نیست و بهتر است که حرفه وکالت نیز تخصصی شود و هر وکیل، پرونده‌هایی در تخصص حقوقی خود را برای دفاع بپذیرد و باید بستر این امر را فراهیم کنیم که وکلا به صورت تخصصی به وکالت بپردازند، اما فعلا تمرکزمان بیشتر در کارآموزی دقیق وکلای جوان است.

وبگردی