عروسی های خونین / آیین غلطی که عروس و دامادها را به عزا می نشاند

در گذشته دور به سبب وجود جامعه عشیره ای و قبیله ای در کهگیلویه و بویراحمد، تفنگ همواره جزو لاینفک این نوع زندگی بود و وسیله ای برای دفاع از جان و مال و ناموس افراد به شمار می رفت.

اما امروزه این وسیله دفاعی به موضوعی خطر آفرین به خصوص در جشن های عروسی در اغلب استان های کشور تبدیل شده و هر چند وقت یک بار حوادث Accidents ناگواری را رقم می زند.

به رغم ممنوعیتی که برای تیراندازی در جشن های عروسی ها وجود دارد ولی این فرهنگ ناصحیح برجای مانده از یک رسوم دیرینه در برخی مواقع مجالس عروسی و شادی مردم کهگیلویه و بویراحمد را به عزا تبدیل می کند.

انبوه تفنگ های مختلف با فشنگ های واقعی جنگی و شکاری در این گونه آیین ها آنهم در دست نوجوانان و جوانانی که سرشار از هیجان هستند، زنگ خطری است که گاهی اوج شادی خانواده های عروس و داماد را به ماتم و عزا تبدیل می کند.

به راه انداختن کاروان های شادی ویژه جشن های عروسی و رگبار های پی در پی گلوله و صدای تیراندازی اگرچه برای سلاح به دستان در این گونه برنامه ها هیجان انگیز است اما موجب سلب آسایش سایرین بویژه در نیمه شب ها در شهرها و معابر پرازدحام می شود.

تا قبل از این معمولا ، در مراسم عروسی شاهد تیراندازی هوایی بودیم که اخیرا برخی خانواده ها پا را از این فراتر نهاده و برای مهم نشان دادن

مرگ یک شخص ، در مراسم تشییع آن اقدام به تیراندازی می کنند. بارها خود شاهد این تیراندازی های پی در پی در مراسمات خاکسپاری برخی افراد بوده ام و در برخی از این مراسم چنان شلیک گلوله به دفعات تکرار می شود که اگر شخصی نا آشنا با فرهنگ عشایری این منطقه از آنجا عبور کند با وحشتی که شاید در عمرش ندیده ، روبرو می شود چرا که در آن لحظه تصوری از یک منطقه جنگی را احساس می کند!

در شهر یاسوج در برخی شب هایی که مناسبت آن ها برای عروسی مناسب است ، گاهی با رگبارهای وحشتناک اسلحه هایی مواجه می شوی که مطمئنا جواز نگهداری هم ندارند چرا که اینگونه سلاح ها، سلاح سازمانی برای نیروهای مسلح هستند! و نکته دیگر آنکه ، زمان استفاده از سلاح به ساعات پایانی شب و هنگام ورود عروس به خانه داماد است که معمولا در آن مواقع اکثریت مردم خواب هستند!

هشدارهای جدی دستگاه قضایی

متاسفانه استفاده از سلاح به همین موارد مسالمت آمیز محدود نمی شود و بارها شاهد استفاده از این سلاح در منازعات محلی بوده ایم و همین چند مدت پیش در یکی از شهرهای استان پس از اجرای یک حکم قضایی ، شاهد درگیری بین خانواده های طرفین دعوا بودیم که در سطح شهر از اسلحه استفاده نمودند و صدای رگبار گلوله به گوش می رسید.

در خصوص استفاده از سلاح ، مسئولین قضایی استان کهگیلویه و بویراحمد، بارها اعلام کرده اند که با حمل کنندگان سلاح هیچگونه مماشاتی نخواهند نمود و ضمن اینکه از مردم خواسته اند در صورت مشاهده حمل سلاح یا استفاده از آن به نیروهای انتظامی گزارش دهند ، از نیروی انتظامی هم خواسته اند در این خصوص به شدت برخورد کنند.

برخورد جدی با تیراندازی در جشن و عزا

به گفته سردار مهدی انصاری فرمانده انتظامی کهگیلویه و بویراحمد در یک سال گذشته افزون بر 50 نفر در زمینه تیراندازی و حمل سلاح در عروسی ها دستگیر و ضمن توقیف اسلحه راهی زندان Prison شده اند.

فرمانده انتظامی استان هم در روزهای پایانی فروردین ماه گفت: به دارندگان سلاح‌های جنگی و شکاری هشدار داده می‌شود که استفاده از این سلاح‌ها در مراسم جشن و عزا خلاف قانون Law است و جرم Crime محسوب و با استفاده کنندگان از این نوع سلاح‌ها به شدت برخورد می‌شود.

سردار مهدی انصاری افزود: برخی رسوم‌ و باورهای غلط در استان موجب استفاده از اسلحه در مراسم‌های عروسی و عزا شده و بارها شاهد وقوع

حوادث تلخ از جمله قتل Murder در این مراسم‌ها بوده ایم.

فرمانده انتظامی استان کهگیلویه و بویراحمد گفت: هرگونه استفاده از سلاح شکاری در مراسم‌های جشن و عزا ممنوع بوده و با استفاده‌کنندگان برخورد خواهد شد.

سردار مهدی انصاری افزود: اگر فردی از سلاح شکاری مجوزدار به صورت غیرقانونی استفاده کند، مجوز آن لغو می شود.

اقتدار از نیروی انتظامی ، فرهنگسازی از رسانه ها

وقتی در یک گفتگو از سردار انصاری در مورد اینکه هنوز استفاده از سلاح وجود دارد و برخی شب ها تا ساعاتی از شب صدای رگبار گلوله به گوش می رسد ، سئوال پرسیدم به این نکته اشاره کرد که ما در خصوص استفاده از سلاح هیچگونه گذشتی نداریم و آمار سلاح های توقیف شده نشان دهنده این موضوع است، اما واقعیت این است که بخشی از کنترل این موضوع به ایجاد فرهنگ در سطح جامعه بستگی دارد و مردم باید در این خصوص خود به این نتیجه برسند که استفاده از سلاح علاوه بر منع قانونی ، خطرات زیادی هم دارد که می تواند مشکلات بعضا غیر قابل جبرانی را بوجود بیاورد.

وی افزود: در نهایت باید گفت مردم از نیروی انتظامی امنیت می خواهندو جمع آوری کامل سلاح ها به خصوص سلاح هایی که در انظار عمومی به وفور یافت می شود می تواند در افزایش امنیت مفیدباشد.

برخورد با حاملان اسلحه در آیین های عروسی کهگیلویه وبویراحمد تشدید شود

معاون سیاسی و امنیتی استاندار کهگیلویه وبویراحمدچندی پیش گفت: دستگاه قضایی و نیروهای نظامی و انتظامی در استان برخورد با حاملان اسلحه در انظار عمومی به ویژه در آیین های عروسی و عزاداری ها را تشدید کنند.

سید محمد کاظم اظهار داشت: البته رسانه ها و دستگاه های فرهنگی نیز نسبت به تقبیح و جلوگیری از رواج این سنت خطرناک، فرهنگ سازی و آگاهی بخشی کنند.

وی تصریح کرد: به رغم ممنوعیتی که برای تیراندازی در عروسی ها وجود دارد و جرم بودن حمل اسلحه در این گونه مراسم ها اما همچنان این فرهنگ ناصحیح در برخی مواقع مجالس عروسی و شادی مردم کهگیلویه و بویراحمد را به عزا تبدیل می کند.

وی ابراز داشت: در حالی که یکی از حساسیت ها و اولویت های جدی دستگاه قضایی مربوط به مساله تیراندازی در عروسی ها و عزاداری ها در این استان است به رغم هشدارها و برخورد نیروی انتظامی هنوز حوادث ناگواری در این زمینه بوجود می آید.

اوایل فروردین امسال بود که تیراندازی در یک مراسم عروسی در دهدشت مرکز شهرستان کهگیلویه یک نفر را به کام مرگ کشاند و 2 تن را نیز زخمی کرد.

حجت الاسلام مزارعی رییس کل دادگستری کهگیلویه وبویراحمد در بسیاری از جلساتی که مربوط به چنین مواردی بوده تاکیده کرده،در خصوص ایجاد امنیت شهروندان هیچ تعارفی نداریم و با برهم زنندگان امنیت به شدت برخورد می کنیم.

وی عنوان کرد: رابطان قضایی با حاملان هر نوع اسلحه اعم از مجاز و غیرمجاز و به هر طریقی در انظار و اماکن عمومی، عروسی ها و یا مراسم عزاداری به شدت برخورد و اقدام به ضبط اسلحه فرد خاطی کنند.

مزارعی افزود: کمترین اغماض و سهل انگاری در این زمینه قابل توجیه از سوی دستگاه قضایی نیست و باید با این گونه افراد که به هر نحوی سبب ایجاد اضطراب و حس ناامنی در جامعه می شوند برخورد قاطع صورت گیرد.

باید راهکاری مناسب و خردمندانه برای از میان بردن این فرهنگ غلط اندیشیده شود. رسم نادرستی که در محافل عروسی و عزا در بیشتر مناطق استان کهگیلویه و بویراحمد شایع است.

وجود این رسم غلط و خطرناک در کنار سنت های تاریخی و نیکو مانند نحوه برگزاری زیبا و سنتی مراسم عروسی در منطقه و در میان اقوم مختلف اخیرا مشکلاتی را به همراه داشته است که به نظر می رسد باید عقلا و معتمدین محلی با همراهی مسئولان مجریان قانون و متولیان امر، بزرگان و افراد تاثیرگذار و ریش سفیدان، هنرمندان و ائمه جمعه و امامان جماعت و اصحاب رسانه و مطبوعات راهکاری برای برچیدن این رسم غلط پیدا کنند و اجازه ندهند با انجام اعمالی نابخردانه بدین صورت خانواده های بسیاری را از مجلس جشن و شادی راهی عزا کنند.

آیا باید حتما حادثه Incident ای تلخ اتفاق بیفتد تا مایه عبرتمان بشود؟ البته این حادثه تلخ تیراندازی در عروسی ها، عزاها و مراسم های استقبال و شادی بارها اتفاق افتاده است اما بازهم مایه ی عبرت نشده است.

فریدون داوری یکی از نویسندگان و پژوهشگران کهگیلویه و بویراحمدی در این زمینه به خبرنگارما گفت: یکی از دلایل تیراندازی در مراسم های عروسی و عزا بعلت این بود که وسایل ارتباطی وجود نداشت و اگر اتفاقی می افتاد می خواستند به این واسطه مردم را از آن حادثه مطلع کنند.

وی با بیان اینکه در گذشته از اسلحه بیشتر در سه جا بکار می بردند و اقدام به تیراندازی می کردند، افزود: وقتی ایل مورد مهاجمان قرار می گرفت برای دفاع از اسلحه استفاده می کردند، دوم اینکه وقتی جشن عروسی بود یا نوزاد پسری متولد می شد و سوم اینکه ممکن بود فرد سرشناس و بزرگی یا جوانی از دنیا رفته باشد البته شلیک تیر برای مراسم عروسی همراه با شادی بود و برای مراسم عزا با شیون و طبل عزا همراه داشت.

تیراندازی هایی که باعث مصدوم و کشته شدن افراد بی گناهی می شود

داوری بیان کرد: در گذشته بزرگان کسانی بودند که بین مردم دارای احترام و سرشناس بودند و نشانه هایی همچون اسب های خوب سوارکاری و تفنگ های مد روزی داشتند که وقتی فوت می کرد اسبی را برای او "کُتَل" (تزئین) می کردند، تفنگ و قطاری (جا فشنگی) که از او به یادگار مانده هنگام عزا خوانی خانم ها از آن تفنگ اقدام به تیراندازی می کردند و علاوه بر آن تفنگ را برابر اسب "کُتَل" شده که با پارچه های رنگی تزئین کرده بودند در کوهان زینَش با "جقه" ( روپوش بومی)، کلاه و خنجر قرار می دادند.

این نویسنده و پژوهشگر کهگیلویه و بویراحمدی ادامه داد: امروزه هنوز این رسم در بخشی از شهرستان کهگیلویه بزرگ از جمله در مناطق بهمئی و حاشیه های شهر دهدشت مرسوم است که بستگان متوفی اقدام به تیراندازی در مراسم تشییع و خاکسپاری می کنند.

داوری تصریح کرد: گاهی تیراندازی های نابهنگام در مناطق و آبادی ها باعث مشکلاتی برای مردم شده و عده ای کشته یا مصدوم شوند. بعلت هیجانات مراسم شادی و غم و ناراحتی های مراسم عزا قادر به نشانه گیری و دقت و توجه نیستند که باعث مصدوم و کشته شدن افراد بی گناهی می شود.

وی ادامه داد: هم اکنون و بعد از انقلاب اسلامی با آزادی Freedom هایی که داده شد بیشتر مردم با اسلحه مجوز دار مسلح هستند که باید برای جلوگیری از این پدیده نامیمونی که مشکلاتی را در استان در پی دارد شورای تأمین استان با جدیت بیشتر و اعمال قانون و استفاده از کار فرهنگی این رسم را از بین مردم بردارند.

این نویسندگان و پژوهشگر کهگیلویه و بویراحمدی عنوان کرد: آنگونه که در موسیقی محلی استان از تفنگ و بِرنو می خوانند که متأسفانه هر

کسی وسوسه می شود که تفنگ داشته باشد. استفاده از اسلحه در مقابل مهاجمان و بیگانگان پسندیده است اما برای یک نزاع ساده بین یک خانواده و فامیل نباید از اسلحه استفاده شود.دستگاههای فرهنگی، اصحاب رسانه و مطبوعات، ائمه جمعه و امامان جماعات اساتید دانشگاه می توانند در برداشت این رسم غلط کارفرهنگی و تأثیرگذاری انجام دهند.

گفتنی است: برداشت نادرست از آداب ، رسوم و سنت های تاریخی پسندیده در میان اقوام مختلف کشور همیشه مشکلاتی را به همراه داشته است که باید با همکاری و همفکری تمامی افراد جامعه اجازه ندهیم این سنت های پسندیده و پذیرفته شده ای که از نیاکانمان به ارث رسیده اینگونه دستمایه اشتباهات شود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی