نظر کارشناسی:
سرنوشت تلخ زن جوانی که گورخواب بود
حوادث رکنا: من رویا هستم رویایی که تمام رویاهایش دریک تصادف نحس ومرگ پدر و مادرم به یکباره پر کشید ،به اجبار عمویم زیر سقف خانه ای رفتم که زندگی ام را به تباهی کشاند....
به گزارش رکنا، در 13 سالگی پدر و مادرم را در سانحه تصادف از دست دادم و به اجبار و زور عمویم ازدواج کردم ، 10سال با هم زندگی کردیم ، تمام طول این مدت فقط شکنجه و بدبختی و درد بوده ، دستان سیاهم یادگار سالها کارتن خوابی است ، یک سال ، دو سال ، چهار سال ، بهترین سال های جوانی ام با کارتن خوابی گذشت ، جوانی ام با بدبختی رفت ، خوابیدن در همه جا را تجربه کردم ، از روی زمین و چمن پارک تا کنار جدول خیابان و چاله و حتی گور ... درگیر مصرف بدی شده بودم که تهیه این حجم از مواد مرا عصبی کرده بود ، گشتن ته سطل زباله ها و پیدا کردن چند قوطی و مقوا و فروش آن نمی توانست جوابگوی اعتیاد سنگین من باشد ، روزهای بدی داشتم و نمی توانستم از کسی کمک بگیرم ، همسرم مرا به این روز انداخت ، ما با هم خوب نبودیم ، او مصرف کننده بود و مدام کتک می زد ، امنیت جانی نداشتم ، بارها به عمویم اعتراض کردم که گفت باید تحمل کنی ، خسته شده بودم و مدام به فکر خودکشی..
یک روز که دنبال ضایعات بودم برای تهیه مواد به نگاه مردم دقت کردم که چرا اینقدر بد به من نگاه می کنند ، حالم خیلی بد شد و دنیا روی سرم خراب شد ، نشستم کنار خیابان و گریه کردم ، بعد تصمیم گرفتم به کلانتری بیایم تا مرا به کمپ بفرستند ، می خواهم ترک کنم.
نگاه کارشناسی
زهرا بیات کارشناس ارشد روانشناسی
مراجع زنی ۲۷ ساله است که در ، در 13 سالگی پدر و مادرش را از دست داده است ، اوضاع مالی خوبی نداشتند و شرایط حاکم در خانواده بسیار بد بوده است .
پس از مرگ والدین با عمویش زندگی می کرده است که به اجبار عمویش درگیر ازدواج می شود و پس از ازدواج در محدودیت مطلق بوده است ، سبک زندگی خانواده اش خشک ، سرد و کنترل شده است ، مورد مهر و پذیرش نبوده است .
ایشان فرصت ابراز وجود در زندگی نداشته است ، دارای سرزنش درونی زیادی است ، دچار فرسودگی ذهنی می باشد که همین مساله منجر به ضعف خودکنترلی در ایشان شده است ، درگیر رفتارهای تکانشی می باشد ، زندگی خوبی با همسرش نداشته است و مدام درگیر تنش ، درگیری و تعارض ها بوده است ، امنیت جانی نداشته است و همه اینها علتی برای اعتیاد فرد شده است .
ترس از خشونت در خانواده فرد را به ازدواج مجبور کرده است و در این مورد در صورت مخالفت با ازدواج فرد مورد شدیدترین آسیب های جسمی و روحی قرار گرفته است و فرد پس از ازدواج اجباری با آسیب های شدید جسمانی و روانی مواجه شده است ، ازدواج اجباری معمولا سرانجام مطلوبی ندارد و افراد را به راه های ناخوشایندی می کشاند و در اکثر موارد این ازدواج ها به طلاق ، اعتیاد و ... می انجامد .
در این کیس یکی از عمده ترین دلایل ازدواج اجباری فقر بوده است ، عموی فرد به علت ناتوانی در تامین هزینه های زندگی و تعداد زیاد فرزندان وی را مجبور به ازدواج کرده است .
هیچ علاقه ای به همسر نداشته است و دچار اختلالات روانی شده است و تمام این فشارها و ناراحتی ها باعث درگیر شدن به اعتیاد شده است ، این فرد از همسرش متنفر بوده و علی رغم احساسات بدی که به وی داشته است باید تن به خواسته های او می داده که بی رمق و بدون انگیزه به زندگی مشترک خود ادامه داده و متاسفانه معتاد شده است .
سبب شناسی (بررسی علل و عوامل فردی ، خانوادگی و اجتماعی )
عوامل فردی :
- عدم اعتماد به نفس ( فاقد حس ارزشمندی )
- ضعف در مهارت ارتباطی موثر ( حل مساله و کنترل هیجان )
- تضاد و تناقض ( سرزنش درونی )
- فرسودگی ذهنی ( کمبودهای عاطفی )
- ضعف خودکنترلی
عوامل خانوادگی :
- فقدان والدین ( فوت )
- خشونت خانوادگی
- ازدواج اجباری
- روابط سرد و خشک و کنترل کننده در خانواده
- ضعف پیوند های عاطفی در خانواده
- بی توجهی
عوامل اجتماعی :
- فاقد شبکه حمایتی دوستانه
- فقر
- فقر فرهنگی
- مصاحبت با دوستان ناباب
اقدامات و راهکارهای پیشگیرانه
پیشگیری اولیه :
- انجام ارزیابی های روانشناختی شامل بررسی مشکلات بین فردی
- آموزش بیمار و خانواده در مورد علل احتمالی درمان و پیشگیری
- آموزش مهارت های مقابله ای
- آمزش مهارتهای زندگی ( حل مساله – مهارتهای بین فردی – خودآگاهی و ارتباط موثر )
- آموزش و آگاهی در جهت کمک گرفتن از روانشناس و مددکار
: پیشگیری ثانویه
- اخذ تست افسردگی از بیمار
- اصلاح باورهای غیر منطقی فرد
- تشویق و ترغیب به شرکت در فعالیتهای مثبت جهت دور شدن از افکارنامناسب
پیشگیری ثالثیه:
- تقویت مهارتهای اجتماعی و ارتباط موثر با خانواده
- اصلاح سبک زندگی فرد با مراجعه به مراکز مشاوره
- ارائه و آموزش راهکارهایی برای بهبود روابط با همسر و فرزندان
اقدامات انجام شده توسط مرکز مشاوره و یا دوایر مددکاری برای کیس ویژه :
- همدلی با مراجع و ایجاد احساس درک شدگی در ایشان
- تخلیه هیجانی و استفاده از تکنیک گوش دادن فعال
- قرارداد رفتاری با مراجع جهت عدم تکرار رفتارهای پرخطر نظیر خودکشی در طول درمان و در صورت داشتن افکار بد اطلاع به مشاور
- آموزش ابراز هیجانات
- آموزش مهارت های مقابله ای هیجان مدار سالم
- دعوت از خانواده همسر و عموی فرد و صحبت و همکاری با مشاور و حمایت از فرد
یکی از معضلات اجتماعی که حق مشروع و گزینش همسر را از دختران سلب می نماید ازدواج ناخواسته است که بی تردید علل گوناگونی در بروز این ناهنجاری تاثیر دارد که می توان به علل فردی ، اجتماعی ، فرهنگی و سیاسی اشاره کرد .
اما به هرحال باید آثار منفی آن را بر روابط خانوادگی مورد مطالعه قرار داد ، عنصر رضایت و توافق طرفین در ازدواج یکی ازعوامل استحکام نهاد خانواده و پایداری نکاحی است که در ازدواج های اجباری عمده خسارت مادی و معنوی متوجه دختران بوده است این در حالی است که در تمام ادیان الهی حق آزادی فرد در همسرگزینی مشروع و حق انتخاب شدن در فرایند ازدواج جزء حقوق مسلم دختران شمرده شده است ، که در این کیس بعد از ازدواج اجباری فرد دچار این مشکلات شده است :
- فشار روانی و حتی جسمی شدید ( اعتیاد )
- فشار جنسی ( روایط جنسی خشن – رفتارهای توام با خشونت )
- تفکرات خودکشی در فرد
- بیماری های روحی یا جسمی با منشاء روانی
- زندگی بدون عشق و علاقه
- بحث ها و مشاجرات بی پایان
ارسال نظر