فیلم گفتگو با تنها بازمانده خانواده ای در زلزله بم / این دختر ساعت ها زیر آوار بود + عکس

به گزارش رکنا، زمین‌لرزه ۱۳۸۲ بم زمین‌لرزه‌ای بود با بزرگی ۶٫۶ ریشتر که در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. زمین‌لرزه بم با حدود ۳۴٬۰۰۰ تا ۵۰٬۰۰۰ کشته سومین زمین‌لرزه پرتلفات تاریخ ایران بعد از زمین‌لرزه ۲۷۲ اردبیل و زمین‌لرزه ۲۳۵ دامغان را رقم زد.

در قسمت جدید برنامه باضیا، علی ضیا با ریحان جعفر زاده تنها بازمانده یکی خانواده پنج نفری که در زلزله بم کشته شدند  گفت و گو می کند. در این گفتگو گو ریحان جعفر زاد از مدت زمانی که زیر آوار مانده و نحوه نجات داده شدنش توسط پسر همسایه صحبت می کند. او می گوید: 

«مراسم تشییع جنازه خانواده‌ام به شکل شوکه‌کننده‌ای شلوغ بود و هرکس متوجه می‌شد آنها را در زلزله بم از دست داده‌ام در مراسم شرکت می‌کرد»

مقایسه زلزله بم و رودبار با زلزله ترکیه | تعداد کشته‌شدگان، مقیاس بزرگی، میزان خرابی

زلزله بم، ایران  ۶.۶ ریشتر

زمین‌لرزه ۱۳۸۲ بم زمین‌لرزه‌ای بود با بزرگی ۶٫۶ ریشتر که در ساعت ۵:۲۶ بامداد روز جمعه ۵ دی ۱۳۸۲ به مدت ۱۲ ثانیه شهر بم و مناطق اطراف آن در شرق استان کرمان را لرزاند. بر اساس آمار رسمی تعداد جان باختگان این زلزله ۲۶ هزار و ۲۷۱ نفر اعلام شد.

زلزله رودبار، ایران ۷.۴ ریشتر

زلزله‌ی رودبار در تاریخ ۲۱ ژوئن سال ۱۹۹۰ یا به عبارتی ۳۱ خردادماه سال ۱۳۶۹ در نزدیکی شهر رودبار به وقوع پیوست. ارتعاشات زلزله تا شعاع ۱۰۰ کیلومتری از مرکز زمین‌لرزه موجب خسارات جانی و مالی فراوان گردید. اثر لرزش زلزله‌ی رودبار به مدت حدودا ۶۰ ثانیه احساس گردید. این زمین‌لرزه در یک منطقه پرتراکم از نظر جمعیت اتفاق افتاد، به طوری که علاوه بر روستا‌های موجود در منطقه چندین شهر مهم کشور نیز تحت تأثیر آن قرار گرفتند. مرکز زلزله را کارشناسان حدود ۱۹ کیلومتری از سطح زمین اعلام کردند و علاوه بر حدود ۳۷ هزار نفر که بر اثر این رویداد جان خود را از دست دادند، بیش از ۲۰۰ هزار واحد مسکونی تخریب شد و خسارات عمده‌ای به تأسیسات و اماکن عمومی در استان‌های گیلان و زنجان که متأثر از این زمین‌لرزه بودند، وارد آمد و حدود ۵۰۰ هزار نفر بی‌خانمان شدند.

آسام، تبت ۸.۶ ریشتر

این زمین لرزه داخلی در تاریخ ۱۵ آگوست سال ۱۹۵۰ در آسام، خسارت‌های گسترده‌ای به تمامی ساختمان‌ها وارد کرد و به دلیل پس لرزه‌های شدیدی که در ادامه‌ی زمین لرزه‌ی اصلی داشت، ۷۸۰ نفر از مردم در شرق تبت کشته شدند و روستا‌ها و شهر‌های بسیاری در مناطق آسام، چین، تبت و هندوستان آسیب‌های جدی و مخربی دیدند. ضمن اینکه نوسان‌ها و پس لرزه‌های آن تا نروژ هم نیز پیش رفت. آمار کلی تعداد کشته شدگان این زلزله، احتمالا بیش از این اعداد و ارقام است، اما به این خاطر که هرگز اثرات این خرابی‌ها و از دست رفتگان به صورت دقیقی بررسی نشد، اطلاعات کاملی در در حال حاضر در دست نیست. این زلزله به نام آسام معروف شده است، اما با توجه به یافته‌های زمین شناسی و زلزله نگاری، مرکز اصلی آن در تبت بوده است.

سوماترا، اندونزی ۸ ریشتر

زلزله‌ی سوماترا در تاریخ ۱۵ آگوست سال ۱۹۵۰ به وقوع پیوست و تلفاتی برابر با ۱۳۱۳ نفر در اندونزی کشته داد و همچنین صد‌ها نفر نیز با مصدومیت‌های گوناگون و فقدان‌های متعدد مواجه شدند. ضمن این که پس لرزه‌ها و ارتعاشات این سونامی تا سریلانکا نیز پیش رفت. اما مرکز زلزله در ۲۰۵ کیلومتری شمال غرب سیبولگا در سوماترا و در عمق ۳۰ کیلومتری این منطقه بود و باید بگوییم که این زلزله پایان کار فعالیت‌های گسل این منطقه نبود. زلزله باکسینگ که در دی ماه سال ۲۰۰۴ رخ داده، به لحاظ زمین شناختی ثابت کرد که این منطقه از نظر گسل‌های زلزله به شدت فعال است به نحوی که از ۱۵ زلزله بزرگ شناسایی شده در دنیا، سه مورد در این منطقه واقع شده است.

جزایر رت، آلاسکا ۸.۷ ریشتر

زلزله‌ی جزایر رت در ۲۸ مارس سال ۲۰۰۵ به وقوع پیوست و بیشترین آسیب ناشی از این زلزله به وسیله سونامی که در پی آن به وقوع پیوست، وجود آمد. بر اساس گزارش‌ها ارتعاشات این زلزله موج‌هایی با ارتفاع بیش از ۱۰ متر در جزایر شمیا ایجاد کرد. این موج‌ها باعث جاری شدن سیل در جزیره آمچیتکا و در نتیجه میلیون‌ها دلار خسارت مالی به خانه‌ها شد. هیچ گزارشی از مرگ یا مصدومیت ساکنان این مناطق در هیچ زمانی منتشر نشد.

خلیج اکوادور ۸.۸ ریشتر

این زلزله در تاریخ ۳۱ ژانویه‌ی ۱۹۰۶ در خلیج اکوادور به وقوع پیوست. سونامی حاصل از این زلزله بین ۵۰۰ تا ۱۵۰۰ نفر را در اکوادور و کلمبیا به کام مرگ و هلاکت کشاند و ضرر‌های بسیاری به این منطقه در آن سال‌ها وارد کرد. سونامی از شمال خلیج اکوادور تا سانفرانسیسکو در خلیج غربی آمریکا و از غرب تا هاوایی و ژاپن پیش رفت. تقریبا ۱۲ ساعت طول کشید تا این سونامی با عبور از اقیانوس آرام به هیلو در هاوایی برسد.

بیوبیو، شیلی ۸.۸ ریشتر

زلزله بیوبیو و در پیامد آن سونامی اش، در ۲۷ فوریه‌ی سال ۲۰۱۰ در شیلی به وقوع پیوست. این زلزله و سونامی اش حداقل ۵۲۱ نفر کشته برجای گذاشت و ۵۶ نفر ناپدید شدند و ۱۲ هزار نفر نیز در این میان آسیب دیدند و بیش از ۸۰۰ هزار نفر آواره شدند. در مجموع در سراسر شیلی بیش از یک میلیون و هشتصد هزار نفر تحت تاثیر این زلزله قرار گرفتند. ضمن آن که خسارت مالی این زلزله بیش از ۳۰ میلیارد دلار برآورد شده است. مرکز این زلزله در ۳۳۵ کیلومتری جنوب غربی سانتیاگو، پایتخت شیلی بود و در عمق ۳۵ کیلومتری زمین اتفاق افتاد. سونامی کوچکی که در پی این زلزله اقیانوس آرام را درنوردید، درسن دیگو که در ایالت کالیفرنیا واقع شده است، به کشتی‌های این خلیج آسیب رساند.

سندای، ژاپن ۹ ریشتر

زلزله‌ی سندای تاریخ ۱۱ مارس سال ۲۰۱۱ در کشور ژاپن به وقوع پیوست. این زلزله در ادامه تبدیل به یک سونامی شد که خسارات مالی گسترده‌ای در جزایر هاوایی برای ساکنان این منطقه به وجود آورد. این سونامی باعث ایجاد موج‌هایی به ارتفاع ۹ متر در کائنا شد. تنها یک کشاورز محلی در این منطقه گزارش داد که ۶ گاوش در اثر این سونامی تلف شده اند، اما هیچ گزارش دیگری مبنی بر مرگ افراد منتشر نشد.

سوماترا، اندونزی ۹.۱ ریشتر

زلزله سوماترا در تاریخ ۲۶ دسامبر سال ۲۰۰۴ در کشور اندونزی اتفاق افتاد. این زلزله نه تنها از نظر خسارات جانی و مالی، بلکه از نظر روحی و روانی نیز تاثیرات مخربی گذاشت. عمق این فاجعه زمانی مشخص شد که روز بعد از کریسمس یا همان باکسینگ دی، روزی که مردم کادو‌های کریسمس خود را بسته بندی می‌کنند، با این سونامی یک زمان شد، و به همین خاطر اثر روانی این زلزله بسیار زیاد بود. در مجموع ۲۲۷۹۰۰ نفر در این سونامی جان خود را از دست دادند و یا ناپدید شدند که البته فرض بر این قرار گرفت که آن‌ها مرده اند. ضمن این که در ۱۴ کشور جنوب آسیا و شرق آفریقا بیش از ۱۷ میلیون نفر از مردم ساکن در این مناطق نیز آواره شدند. مرکز این زلزله‌ی بزرگ در ۲۵۰ کیلومتری جنوب شرق باندآسه اندونزی در عمق ۳۰ کیلومتری بوده است. چند روز بعد در ۲۸ دسامبر آتشفشانی نزدیکی باراتنگ، در جزایر آندامار فعال شد که به نظر می‌رسد با زلزله ارتباط داشته است!

پرنس ویلیام ساوند، آلاسکا ۹.۲ ریشتر

این زلزله در تاریخ ۲۸ مارس سال ۱۹۶۴ در آلاسکا به وقوع پیوست. در مقایسه با زلزله‌ای که در شیلی آمد، این زلزله خسارات کمتری برای آلاسکا به بار آورد. با این حال سونامی حاصل از این زلزله، زندگی ۱۲۸ نفر را گرفت و در مجموع ۳۱۱ میلیون دلار در آن سال خسارت وارد کرد. این زلزله بیشتر در آلاسکا و همچنین بخش‌هایی از کانادا نیز احساس شد ضمنا این سونامی تا منطقه‌ی هاوایی را تحت تاثیر قرار داد. بیشترین آسیب هم متوجه شهر آنکوریج در ۱۲۰ کیلومتری شمال غرب مرکز زلزله وارد شد. برخی از گزارش‌ها حاکی از آن است که تکان‌های ناشی از این زلزله مهیب ۳ دقیقه طول کشیده که در نوع خود زمان بی نهایت ترسناکی را برای اهالی ساکن در این منطقه به وجود آورده است.

والدیویا، شیلی ۹.۵ ریشتر

زلزله‌ی والدیویا در تاریخ ۲۲ مه سال ۱۹۶۰ در شیلی اتفاق افتاد و تا به این جا از بزرگ‌ترین زلزله‌های جهان بوده است. این زلزله، ۱۶۵۵ نفر را کشت و به ۳ هزار نفر آسیب جانی وارد کرد و ۲ میلیون نفر را آواره کرد. این زلزله ۵۵۰ میلیون دلار خسارت به شیلی وارد کرد، ضمن این که سونامی باعث مرگ و میر بسیاری شد و تا هاوایی، ژاپن و فیلیپین را دچار خسارات جانی و مالی کرد. منطقه‌ی گسست زلزله بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر طول داشت. ۲ روز بعد از زلزله ابتدایی، آتشفشان پویهوئه فعال شد و تا چند هفته دود و خاکستر در جوی به اندازه ۶کیلومتر منتشر می‌کرد.

وبگردی