فیلم اختصاصی / مقصران اصلی در تلفات تلخ سیل جاده چالوس چه کسانی هستند ! / از راهداری تا پلیس راهور و ...
حوادث رکنا: این دستگاه ها و ارگان ها را می توان مقصران اصلی خسارات جانی و مالی در سیل جاده چالوس دانست.
به گزارش خبرنگار رکنا، ساعت 20 روز 24 خرداد ماه خبر وقوع سیل ویرانگر در جاده چالوس محدوده کندوان از یک رودخانه کوچک با شروع بارش ها در این مسیر آغاز شد، خبر ابتدایی این سیل ویرانگر سریعا از سوی سازمان راهداری جاده ای و پلیس راهور در رسانه ها اعلام و سازمان های مرتبط با این حوادث مانند امداد و نجات، سازمان راهداری و پلیس راهور برای برسی و امداد رسانی و تمهیدات ویژه وارد عمل شدند.
گزارش های اولیه از این سیلاب عظیم نشان از این داشت که با شروع بارش شدید باران در ارتفاعات شهرستان کندوان رودخانه کوچکی که از کنار یک رستوران عبور میکرد طغیان کرده و از مسیر خارج و هرچه بر سر راهش بود را با خودش در گل و لای مدفون و سرریز به تمام مسیر جاده تا محدوده سیاه بیشه شد، قدرت این سیلاب به قدری شدت داشت که تمام خودروهای پارک شده در حاشیه جاده را هم با خودش برد و خسارات زیادی به رستوران های در مسیرش وارد کرد، 16 نفر را مصدوم و بعضی از سرنشینان خودرو در گل و لای مدفون و مفقود شدند حتی حیوانات وحشی مثل خرس را هم با خود برد.
وقتی تمام زوایای این حادثه را از نردکی بررسی می کنیم تنها یک سوال در ذهنمان شکل می گیرد علت و مقصر اینگونه حوادث کیست؟ کدام سازمان؟ کدام ارگان؟ مردم مقصرند؟
سیل و سیلاب از متداولترین پدیدههای طبیعی در نقاط مختلف جهان هستند که در طول سالیان دراز جان انسانهای زیادی را گرفتهاند و آثار مخرب غیر قابل جبرانی به جا گذاشتهاند. بخشی از دلایل وقوع سیل کاملا طبیعی هستند و اما بخشی بیشتری از آن بهدلیل تغییر اکوسیستم زمین یا دخالت نادرست انسان در طبیعت ایجاد میشوند.
فرضیه های متفاوتی درباره این سیلاب و علت وقوع آن مطرح شد، دلایلی مانند شدت بارش باران، ظرفیت کم رودخانه طغیان کرده، تغییرات کاربری رستورانی که این رودخانه از کنار آن عبور کرده اما مهم ترین دلیل از سوی کارشناسان شرکت آب منطقهای استان مازندران صورت گرفت این بود که این سیلاب ارتباطی به طغیان رودخانه چالوس نداشته و ناشی از لایروبی نشدن یک مسیل ۱۱ کیلومتری بوده است.
اینگونه موارد زمانی پدید می آیند که توده خاک در مسیر رودخانه و آب اشباع شده و با شدت بارش باران و سرازیر شدن آن در مسیر راه با بن بست خاک و سنگ برخورد و از کوه سرازیر شده وارد آبراههها میشود. این سیلاب ها قدرت تخریب بالایی دارد و پس از فروکش حجم زیادی از گل و لای و آوردهای سیلابی بر جا میگذارد.
معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای مازندران
معاون حفاظت و بهرهبرداری شرکت آب منطقهای مازندران در این زمینه گفت: سیل شامگاه ۲۴ خرداد در منطقه کندوان جاده چالوس ناشی از جاری شدن روانآب بر اثر رگبارهای نقطهای در ارتفاعات این منطقه بود که همراه با سنگها، واریزه کوهی، چوب و گل و لای در مسیل منتهی به یک واحد پذیرایی حاشیه جاده جریان واریزهای ایجاد کرد و خساراتی به بار آورد.
سید محمد موسوی با بیان اینکه سیل در جاده چالوس ناشی از طغیان رودخانه چالوس نبوده است افزود: طبق پیشبینی شاهد بارش رگبارهای نقطهای در ارتفاعات بودیم که منجر به جاری شدن روانآب در برخی نقاط استان از جمله ارتفاعات چالوس شد.
طبق آخرین آمار رسمی اعلام شده پس از این سیل در منطقه دزدبن جاده چالوس و محدوده رستوران دربند چند خودرو گرفتار سیلاب شدند و جریان شدید آب دستکم ۱۰ دستگاه خودرو را طعمه خود کرد.
در این سیل علاوه بر خسارت به زیرساختها و برخی واحدهای تجاری حاشیه جاده، چهار نفر مصدوم و سه نفر مفقود شدند که از این تعداد افراد ناپدید شده که اعضای خانواده بودند ۲ نفرشان که دختر ۲۰ ساله و دیگری پسر ۱۰ ساله بود پیدا شد اما جسد مادر خانواده که ۴۶ ساله است کماکان در این حادثه هولناک سیل مشخص نیست و جست و جوی امدادگران برای یافتن این جسد ادامه دارد.
اظهار نظر استاندار مازندران
یوسف نوری استاندار مازندران گفت : موضوع عوامل وقوع سیل جاده کندوان محدوده مرکز رستوران دربند به اطلاع وزیر کشور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست رسانده شده و در زمان حاضر مسئوولان ملی در حال بررسی علل وقوع سیل هستند، ضمن آنکه دستورات لازم برای ایمن سازی محور کندوان و ساماندهی رودخانه چالوس داده شد.
صحبت های مدیر رستوران دربند در جاده چالوس
حسن میردارهادیپور از مالکان رستورانی در جاده چالوس نیز گفت: سازمان راهداری و فرمانداری منطقه باید قبل از این حوادث نسبت به لایروبی رودخانه کنار رستوران با شرایطی که منابع مالی آن تامین شده بود را انجام میداد تا این حجم از خسارت مالی به آن ها و دیگر رستوران های سیل زده وارد نمی شد
اظهار نظر پلیس راهور
بر اساس گزارشات به دست رسیده پلیس راه و راهور مدعی است اعلان هشدار قرمزی از سوی سازمان هواشناسی به آنها اعلام نشد تا بر اساس آن تمهیدات لازم در خصوص محدودیت های جاده چالوس اعلام شود.
اما شواهد نشان می دهد که این هشدار به تمامی سازمان های مربوطه داده شده و پلیس در بهترین شرایط باید جاده را از ساعاتی قبل مسدود و از ورود مردم به این محور جلو گیری می کرد.
ایراد بزرگ تلفن گویای راهداری 141 و تلفن 120 پلیس راهور
در ادامه این بررسی ها و صحبت با مسافرانی که در این مسیر گررفتار شده بودند متوجه شدیم که تلفن گویای سازمان راهداری 141 هر یک ساعت به روز رسانی می شود که در زمان سیل مسافرانی که با این شماره تماس گرفته بودند هیچ اطلاعی از وضعیت وحشتناک جاده چالوس نداشتند و تلفن گویا مسیر جاده چالوس را امن و باز اعلام می کرد از سوی دیگر شماره تلفن 120 پلیس راهور که با توجه به تبلیغات کم زیاد شناخته شده نیست که البته اگر هم شناخته شده بود مردم بیشتر سرگردان می شدند فقط ساعات اداری و روزهای کاری کارشناس و اپراتور برای پاسخگویی دارد و شبانه روزی نیست و عملا روز سیل جاده چالوس مردم در این شرایط گیر افتاده و راه به جایی نبردند.
لذا لازم قابل توجه است که اگر ارگانهای مرتبط با اینگونه موارد و در قسمت کلان تر در همه شرایط با هم ارتباط دو سویه داشته باشند و تمهیدات و موضوعات را باهم در میان گذاشته از شرایط آب هوایی و ترافیکی اطلاعات دقیق تری داشته باشند یا حتی پاسخگویی و اطلاع رسانی به موقع، به مردم هشدار داده و آنها را از پرهیز از سفرهای غیر ضروری به منظور حفاظت از جانشان آگاه سازند، قطعا با این شرایط دیگر حوادث دلخراشی را شاهد نخواهیم بود.
حوادثی که در زمان کوتاهی هر ارگان مربوطه ای در ابعاد مختلف مانند اطلاع رسانی ، به روز رسانی سیستم ها و تلفن های گویا، استقرار تیم های امدادی، راهداری و پلیس در طول مسیر می تواند آمار خسارات و جانباختگان سوانح و بلایای طبیعی را به شکل چشمگیری کاهش دهد.
امیدواریم در این خصوص هماهنگی و همکاری های بیشتری را از سوی پلیس راه و راهور، سازمان هواشناسی، سازمان امداد و نجات جاده ای، سازمان راهداری ،فرمانداری ها و استان داری ها را شاهد باشیم و در صورت تخلفت مقامات قضایی به موضوع ورود کرده و مقصران آن را معرفی و به تخلفتشان رسیدگی شود تا دیگر شاهد چنین حوادث دلخراش و ناراحت کننده ای نباشیم.
ارسال نظر