متاورس چیست؟

به گزارش رکنا، متاورس دنیای عظیمی از همه چیز است: یک پلتفرم بازی، یک خرده فروشی مجازی، یک ابزار آموزشی، یک کانال تبلیغاتی، یک کلاس درس دیجیتال، یک دروازه برای تجربه‌های کاملاً جدید مجازی و… . متاورس فقط برای صنعت سینما یا گیمرها نیست. متاورس در مورد تعامل با افراد و سازمان‌ها از سراسر جهان و فراتر از آن، بهبود خرده فروشی و افزایش خدمات مالی است.

همراه ما باشید تا کاملا با متاورس این دنیای جدید گام به گام آشنا شویم.

اول با هم کلمه متاورس را ریشه‌یابی کنیم. متاورس به انگلیسی Metaverse از دو کلمه «Meta» به معنای «فرا» و مخفف «universe» به معنای «جهان» است بنابراین «Metaverse» به معنای «فرا جهان» هست. اگر عمیقاً به این موضوع فکر کنیم، متوجه میشیم «فرا جهان» مفهوم بزرگی دارد و قطعاً دنیای متاورس آینده را تصرف می‌کند همان‌طور که در حال حاضر شبکه‌های مجازی و اینترنت با همه‌ی مخالفانی که داشت جز جدانشدنی زندگی ما هستند.

در آینده نزدیک دنیای متاورس و زندگی متاورسی جزو تجربیات روزمره ما خواهند بود بنابراین اگر شخصی هستید که به دنبال سرمایه گذاری مناسب برای آینده خود و فرزندانتان هستید، هر چه زودتر اطلاعاتتان را راجع به دنیای متاورس و نحوه سرمایه گذاری صحیح و کسب سود از آن را زیاد کنید.

در ادامه نگاهی به مهم ترین اتفاقات در تاریخچه توسعه متاورس همراه با توضیح کامل خواهیم داشت.

سال 1968: در فیلم “2001: A Space Odyssey” محیطی شبیه به متاورس به تصویر کشیده شد.

در فیلم 2001: A Space Odyssey، فضانورد دکتر دیو بومن تجربه‌ای روان‌گردانی را پشت سر می‌گذارد که در آن او در یک متاورس با تصاویر سه‌بعدی روی دنیای واقعی قرار دارد. این امر به بینندگان اجازه می‌دهد تا در مورد صحنه تصمیم بگیرند، اما می‌تواند بر اساس این نظریه استوار باشد که خود جهانی که اکنون در حال زندگی در آن هستیم، ممکن است یک متاورس باشد.

سال 1973: اولین دنیای مجازی ایجاد شد.

Maze War اولین دنیای مجازی است که در قالب بازی شناخته‌شده است. این بازی در شبکه‌ای از کامپیوترهای یونیکس پخش می‌شد و به کاربران اجازه می‌داد در یک محیط مجازی با یکدیگر تعامل داشته باشند. نسخه‌های جدیدتر و مدرن‌تر چنین بازی‌هایی عبارت‌اند از Second Life، World of Warcraft، Minecraft و Fortnite و … . این بازی‌ها به بخش مشترکی از جامعه تبدیل‌شده‌اند و حتی برخی از مردم از طریق فعالیت‌های درون بازی امرار معاش می‌کنند.

1992: اصطلاح “metaverse” ابداع شد.

نیل استفنسون، نویسنده رمان‌های علمی تخیلی، در سال 1992 اصطلاح «متاورس» را ابداع کرد که به یک واقعیت مجازی کاملاً فراگیر اشاره کرد. کلمه متاورس برای اولین بار در رمان سقوط برفی او استفاده شد که در دنیای آینده اتفاق می‌افتد. ازجمله فضای مجازی وسیعی شبیه به یک بازی آنلاین چندنفره که در آن افراد ممکن است با یکدیگر تعامل داشته باشند و چیزهایی مانند املاک و مستغلات را خریداری کنند.

2021: کلمه metaverse تبدیل به یک کلمه رایج بین‌المللی شد.

در سال 2021، فیس‌بوک با تغییر نام شرکت مادر خود به Meta، توجه جهانیان را به متاورس جلب کرد. همچنین اعلام کرد که 10 میلیارد دلار هزینه خواهد کرد و 10000 نفر را در اروپا برای ساخت متاورس استخدام خواهد کرد.

2022 و پس از آن: بزرگترین شرکت‌های جهان شروع به توسعه در متاورس کردند.

شرکت‌هایی مانند H&M، سامسونگ و وال مارت به صورت آزمایشی شروع به ایجاد فروشگاه‌های خرده‌فروشی محصولات خود در متاورس کردند. این‌یک قلمرو و فضای کاملاً جدید برای بازاریابی و تعامل با مشتری است و دیری نمی‌گذرد که اکثر شرکت‌ها در آنجا حضور خواهند داشت. همه‌ی این شرکت‌ها برای معاملات به دنیای متاورس و توکن‌های دیجیتالی متکی خواهند بود.

شرکت‌های املاک و مستغلات مجلل مجازی در حال آماده شدن برای کسب سود در متاورس با فروش ویلاهای مجازی، لوکس در متاورس هستند، این شرکت‌ها کاملا از آینده محصولات خود مطمئن بوده و روزانه در حال توسعه و رشد فضای کاری خود هستند.

ارتباط بین وب3 و متاورس چیست؟ آیا یکی هستند؟

متاورس و وب3 دو مفهوم جدا از هم هستند اما بین آن‌ها ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. ما تا اینجای مقاله به متاورس چیست پرداختیم الآن «وب 3» را تعریف کرده سپس به ارتباط وب3 و متاورس می‌پردازیم.

وب1 نسل اول اینترنت بود که در سال‌های 1991 تا 2004 مردم از آن استفاده می‌کردند، وب1 که نسل دیروز اینترنت هم گفته می‌شود به‌صورت محلی استفاده‌شده و تولید محتوا در آن کم بود همچنین سرعت و حجم باند این نسل از اینترنت بسیار پایین بود.

وب2 که همان اینترنتی هست که امروز از آن استفاده می‌کنیم و ما فقط قدرت تولید محتوا بر بستر یک سایت را داریم که در گوگل سرچ می‌شود فرض کنید. شرکت گوگل به هر دلیل تصمیم بگیرد دیگر در جستجوهای خود سایت همیار کریپتو را نشان ندهد. ما عملاً هیچ کاری نمی‌توانیم انجام دهیم به همین دلیل افراد به ایجاد وب3 روی آوردند.

وب3 نسلی از اینترنت است که مبتنی بر بلاک چین بوده و غیرمتمرکز است بدین ترتیب صاحبان سرور نمی‌توانند اشخاص را در استفاده از آن محدود کنند. وب3 یک اینترنت غیرمتمرکز که توسط کاربران فردی کنترل می‌شود نه توسط شرکت‌های بزرگ. در وب 3 به‌جای آنکه تمام‌وقت و هزینه خود را صرف تولید محتوا برای وب‌سایتی مانند گوگل کنیم و گوگل از آن کسب درآمد کند. می‌توانیم بر بستر بلاک چین که کاملاً تحت کنترل خود ما است تولید محتوا را انجام دهیم.

حال که معنای وب3 را درک کردیم به بررسی ارتباط بین وب3 و متاورس می‌پردازیم. وب 3 و متاورس دو ماهیت متفاوت باهم دارند و اصلاً رقیب اینترنت حال حاضر نیستند. درواقع متاورس فقط بخشی از وب3 است.

بلاک چین و چگونگی قدرت بخشیدن به متاورس

ارتباط بین بلاک چین، ارز دیجیتال و متاورس چیست؟ علاوه بر این که بلاک چین، ارز دیجیتال و متاورس از کلمات کلیدی فناوری امروز هستند، چه چیزی مشترک دارند؟ برای بسیاری از توسعه‌دهندگان و سرمایه‌گذاران در حوزه تکنولوژی، مفهوم متاورس و رمز ارز درهم‌تنیده شده‌اند و بخشی از وب3 خواهند بود. اگرچه متاورس و ارز دیجیتال دو چیز کاملاً متفاوت هستند، اما در حین توسعه می‌توانند به‌شدت به یکدیگر تکیه کنند.

بهتر است با یک فناوری اساسی شروع کنیم که در قلب ارزهای دیجیتال و متاورس قرار دارد: بلاک چین.

بلاک چین یک دفتر کل دیجیتال عمومی است که داده‌های تراکنش را ثبت می‌کند. تراکنش‌هایی که از شبکه بلاک چین استفاده می‌کنند می‌توانند همتا به همتا باشند و واسطه‌ها (مانند یک بانک یا شرکت فناوری) را از تعاملات کاربر حذف کنند. این امر می‌تواند هزینه‌ها را کاهش دهد و زمان انجام تراکنش‌ها را سرعت بخشد.

بلاک چین و ارزهای مبتنی بر آن یعنی رمز ارزها، به‌عنوان یک خدمات دیجیتالی برای انجام معاملات تجاری در دنیای دیجیتال توسعه یافتند. متاورس با دنیای مجازی سه‌بعدی و خدمات همه‌جانبه خود از فناوری بلاک چین به‌عنوان راهی برای ایجاد تعاملات بین کاربران اینترنت استفاده می‌کنند.

برای انجام معاملات در متاورس که بر پایه بلاک چین استوار است باید از رمز ارز خاص همان متاورس استفاده کرد تا به توان اشیای درون آن متاورس مانند NFT مدنظر را خرید کرد.