دلیل اختلاف قیمت تتر در صرافی ها چیست؟
قیمت تتر در صرافی های ارز دیجیتال گوناگون به دلایلی همچون حجم معاملات، نحوه سفارشگذاری کاربران و عرضه و تقاضا در هر کدام، متفاوت از بقیه است. از طرفی قیمت خرید و فروش تتر هم در یک صرافی تفاوت دارد. علت این موضوع را نیز در ادامه بررسی خواهیم کرد.
در نظر داشته باشید اگرچه قیمت Tether در بازارهای جهانی همواره برابر یک دلار آمریکا است، اما به دلایل مختلف خرید و فروش USDTدر ایران در قیمتی متفاوتی از نرخ روز دلار آمریکا انجام میشود.
دلیل برابر نبودن نرخ خرید و فروش تتر چیست؟
نخست بد نیست علت فاصله داشتن قیمت خرید تتر با قیمت فروش آن را بدانید. مشابه روند کار صرافی های عادی که مخصوص مبادله ارزهای فیات نظیر دلار و یورو هستند، پلتفرمهای مبادلات کریپتوکارنسیها هم از اختلاف بین نرخ خرید با فروش سود میبرند؛ آنها USDT را در یک قیمت از کاربران خریداری کرده و در رقمی بالاتر میفروشند. البته این نحوه کار بسترهای اصطلاحا (OTC) است که کاربران مستقیما با یک فرد یا شرکت سر و کار دارند.
در سیستمهای P2P خریداران و فروشندگان مستقیما به یکدیگر وصل شده و سود صرافی تنها برداشت جزئی اندک از سفارش به عنوان کارمزد، خواهد بود. حتی در آنها هم همچنان رقم فروش و خرید با هم تفاوت دارد، چون تریدرها به دنبال کسب سود هستند.
ممکن است با گشت و گذار در اینترنت، با یکسری صرافی های ارز دیجیتال مواجه شوید که اختلاف نرخ خرید تتر با نرخ فروش در آنها صفر است. در این صورت، ادارهکننده، کارمزدی از شما بابت معامله Tether دریافت خواهد کرد. در هر صورت، آنها هم مشابه هر کسب و کار دیگر به دنبال درآمدزایی هستند، وگرنه دلیلی برای بقا پیدا نخواهند کرد!
حین ثبت یک سفارش خرید ارز دیجیتال تتر مشاهده خواهید کرد که به کل مبلغ محاسبه شده بر اساس تعداد توکنهای USDT مورد نظر، هزینهای نیز تحت عنوان کارمزد اضافه شده است. برخی کاربران تصور میکنند این پولی است که صرافی بابت فروش تتر به آنها کسر میکند، اما این مورد همیشه درست نیست. فراموش نکنید شما باید بابت ایجاد تراکنش در شبکههای مبتنی بر بلاک چین کارمزد بدهید.
چرا قیمت تتر (USDT) در هر صرافی متفاوت است؟
در بالا علت فاصله بین قیمت خرید و فروش Tether را بیان کردیم. اما چرا این دو نرخ در صرافی های مختلف باز هم یکسان نیستند و هر کدام ارز دیجیتال USDT را در تعرفهای جداگانه میخرد یا میفروشد؟ در اینجا فاکتورهایی نظیر حجم معاملات، عرضه و تقاضا، نقدینگی و رفتار کاربران دخیل هستند.
وبسایتهایی که بهصورت نظیر به نظیر فعالیت کرده و کاربران خرید و فروش کننده تتر را به هم وصل میکنند، در نظر بگیرید. در اینجا بیزنس توسعهدهنده اپلیکیشن چندان دخالتی نداشته و فقط بهخاطر فراهم کردن بستری به منظور تبادل ارزهای دیجیتال شامل USDT کارمزدی از هر سفارش دریافت میکند. مدل کار آنها بر مبنای یک دفتر کل سفارشات است. هر سفارش اعم از خرید تتر یا فروش آن طبق قیمت ثبتکننده، در دفتر قرار میگیرد. سپس موارد منطبق با یکدیگر مچ میشوند.
به همین دلیل با ورود به صفحه مخصوص ترید تتر خواهید دید که در قسمت فروش (اغلب قرمز) و خرید (اغلب سبز) اعداد متفاوتی نوشته شدهاند. علاوه بر قیمت لحظه ای تتر کنار هر یک تعداد توکن نیز نمایش داده میشود. مثلا یک سفارش فروش یا خرید تتر به تعداد X در قیمت Y وجود دارد. به این نکته مهم دقت کنید که داخل کشور دو روش برای تهیه کردن ارز دیجیتال USDT با قیمت مناسب، وجود دارد. نوع اول Tether جابهجا شده بین کاربران ایرانی است، اتفاقی که در چند صرافی ارز دیجیتال معتبر رخ میدهد. برای تفکیک کردن، آن را «تتر داخلی» نامگذاری میکنیم.
در مراجعی مثل کوین مارکت کپ یا نمونههای داخلی که قیمت یک ارز دیجیتال خاص نظیر USDT را در هر صرافی نشان میدهند، نرخ بر اساس متوسط قیمت اوردرهای باز در هر کدام به دست میآید. و اینگونه دلیل اختلاف قیمت تتر در صرافی های کریپتوکارنسی توجیه میشود.
تصور کنید یک نهنگ که تصمیم به فروش تعداد زیادی تتر یا خرید مقدار زیادی از آن گرفته است، یک صرافی را انتخاب میکند. بعد از ثبت اوردر وی، بسته به قیمت تتر که او انتخاب کرده و همچنین تعداد سفارشات در طرف دیگر، شاهد تاثیرش روی متوسط قیمت USDT در آن صرافی خواهیم بود.
چرا در ایران قیمت تتر با دلار آمریکا برابر نیست؟
ابتدا باید اساس کار Tether را بدانید. در وب سایت coinmarketcap به عنوان یکی از مراجع اصلی، مهم و پرطرفدار ردیابی قیمت ارزهای دیجیتال، چنین تعریفی برای استیبل کوینها آورده شده است:
Stablecoins are cryptocurrencies with a fixed value that’s usually pegged to a leading fiat currency like the U.S. dollar, a basket of fiat currencies or exchange-traded commodity such as precious metals.
استیبل کوینها (نظیر تتر) نوعی ارز دیجیتال دارای ارزش ثابت بهخاطر اتصال به یک دارایی دیگر هستند. اتصال آنها میتواند به یک ارز فیات نظیر دلار آمریکا (همچون تتر)، سبدی متشکل از چند ارز فیات یا ابزارهای سرمایهگذاری مثل فلزات گرانبها باشند.
وقتی Tether وارد کشوری با یک واحد پول متفاوت از دلار آمریکا میشود، حکم یک دارایی با بازاری جدا از دلار را پیدا میکند. به عبارتی دلار دارای یک مارکت و تتر دارای مارکت دیگری است. عرضه و تقاضا در هر کدام متفاوت است و نقدینگی یکسانی ندارند. در نتیجه خواهیم دید که هیچوقت قیمت USDT با پول ایالات متحده در کشورمان برابر نبوده است. بررسی چارت قیمت تتر نشان میدهد این استیبل کوین محبوب همیشه بالاتر از دلار قرار داشته است.
ارسال نظر