تعیین تکلیف تعاونی‌های کاسپین

رکنااقتصادی: در اواخر اسفندماه ۱۳۹۴ در جریان ساماندهی موسسات غیرمجاز، با طی فرآیندی چند تعاونی اعتبار که در مجموعه‌ای تحت عنوان "آرمان ایرانیان" فعالیت می‌کردند، مجوز فعالیت رسمی در بازار پول را از بانک مرکزی دریافت کرده و به عنوان پنجمین موسسه اعتباری مجاز بانک مرکزی ثبت شدند.

‌‌‌‌تعاونی‌های فرشتگان، الزهرا مشهد، حسنات اصفهان، دامداران و کشاورزان کرمانشاه، بدر توس مشهد، پیوند، امید جلین گرگان و عام کشاورزان مازندران هشت تعاونی بودند که در مجموع با تغییر نام "آرمان ایرانیان"، "کاسپین" شدند.

البته صدور مجوز کاسپین مشروط بر انحلال این هشت تعاونی بود و با سرمایه حدود ۳۰۰ میلیون تومانی انجام شد. در این میان مدیر عامل و اعضای هیات مدیره موسسه اعتباری کاسپین موظف شدند تا در راستای وظایف خود با طی مراحل حسابرسی، کارشناسی و ارزیابی لازم برای تعیین ارزش و انتقال دارایی‌ها و بدهی‌ها و همچنین برآورد میزان مازاد یا کسری هر یک از تعاونی‌های هشتگانه فرایند ادغام را انجام دهند. در نهایت با نظارت بانک مرکزی همه تعاونی‌ها با تصمیم سهامداران منحل شدند و در پی آن مجوز فعالیت موسسه اعتباری کاسپین توسط بانک مرکزی صادر شد.

البته این نقل و انتقال دارایی‌ها و بدهی‌ها به معنی عدم مسوولیت تعاونی‌های منحله در خصوص کسری‌های احتمالی نبود و مسوولیت پاسخگویی به این کسری درقبال سپرده‌های مردم برعهده هیات های تصفیه، سهامداران و مدیران تعاونی‌های منحله نیز قرار گرفت.

‌‌‌‌موسسه کاسپین هم مکلف شد نسبت به طرح دعاوی علیه سهامداران و مدیران تعاونی‌هایی که کسری احتمالی داشتند در مرجع قضایی اقدام کنند، ولی در ادامه شرایط به گونه‌ای پیش رفت که با برخی مسائل پیش آمده ظاهرا اوضاع تعاونی‌های تحت فعالیت کاسپین چندان مناسب نبود وتعاونی ها با کمبود نقدینگی مواجه شدند.

‌‌‌‌این در حالی است که در روزهای اخیر با وجود این‌که بارها بانک مرکزی اعلام کرده است وظیفه پاسخگویی و رسیدگی به درخواست‌های سپرده‌گذاران تعاونی‌های تحت مجموعه کاسپین برعهده هیات مدیره و مدیرعامل این موسسه است، اما همچنان تجمعات مقابل بانک مرکزی ادامه دارد. البته این بانک گفته بود که تعلل مدیران کاسپین و تعاونی‌های منحله در این رابطه از عوامل اصلی جریان های اخیر بوده است.

اما پیگیری‌ها درباره روند رسیدگی به امور کاسپین، از مسوولان مرتبط از این حکایت دارد که تاکنون انتقال‌هایی از دارایی‌های چهار تعاونی‌ تحت مجموعه کاسپین انجام شده است، به گونه‌ای که ۹۰ درصد دارایی‌ها و بدهی‌های تعاونی‌های اعتباری دامداران و کشاورزان کرمانشاه و حسنات اصفهان و همچنین میزان قابل توجهی از دارایی‌ها و بدهی های تعاونی های بدر طوس و الزهرا مشهد با وصول گزارشات ارزیابی کارشناسان رسمی به کاسپین منتقل شده است.

‌‌‌‌ظاهرا امور مربوط به تعاونی‌های امید جلین، عام کشاورزان، پیوند و البته فرشتگان که این روزها پرحاشیه‌ترین تعاونی کاسپین محسوب شده در حال انجام بوده و تا پایان اسفندماه امسال تمامی امور مربوط به فرایند نقل و انتقال این تعاونی‌ها انجام خواهد شد.

‌‌‌‌این در حالی است که فرآیند ارزیابی املاک و اموال تعاونی‌های منحله توسط کارشناسان رسمی دادگستری انجام شده و طبق مقررات، اموال و املاک و دارایی‌های تمام تعاونی‌ها به کاسپین منتقل می‌شوند. در رابطه با فرشتگان نیز ظاهرا ارزیابی و کارشناسی املاک و دارایی‌ها توسط کارشناسان رسمی دادگستری متشکل از نمایندگان هیات تصفیه تعاونی فرشتگان، هیات مدیره کاسپین و کارشناس مرضی‌الطرفین در حال انجام بوده و با انتقال دارایی‌ها طبق قانون، انتقال پرسنل فرشتگان به موسسه اعتباری کاسپین نیز همانند سایر تعاونی‌ها انتقال به اتمام خواهد رسید.

اما موضوعی که در تجمعات سپرده‌گذاران کاسپین مطرح و نسبت به آن اعتراض دارند مربوط به آن است که چه زمانی می‌توانند پول‌های خود را دریافت کنند و چه زمانی تکلیف آنها مشخص می‌شود.

آن طور که اعلام شده مشکل فعلی کمبود نقدینگی است که با توجه به هجوم سپرده‌گذاران به شعب بوجود آمده است، بنابراین باید تمامی اموال و دارایی‌های مربوط به تعاونی‌های منحله به کاسپین منتقل شود تا این موسسه اعتباری متناسب با دارایی‌های هر تعاونی بتواند تدابیر لازم را نسبت به پرداخت سود و سپرده‌های مردم را اتخاذ کند. در عین حال که باید توجه داشت موسسه کاسپین تحت نظارت بانک مرکزی بوده و در هر شرایطی در نهایت این بانک نیز موظف به پاسخگویی در قبال سپرده‌گذاران آن خواهد بود.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی