لاغری به سبک طبیعت / یوگادرمانی کنید

در همه خانواده‌ها افرادی را می‌بینیم که برای کاهش وزن دست به دامن انواع و اقسام داروها و رژیم‌های لاغری می‌شوند که گهگاه با عوارض، مشکلات و دردسرهای مختلف مبتلایان به تب لاغری را به خود مشغول می‌کنند.

به گزارش رکنا ، در این بین عده‌ای سختکوش‌تر وجود دارند که ورزش و تحرک بدنی را برای خوش اندام شدن انتخاب کرده‌اند. در میان همه ورزش‌هایی که به تناسب اندام منجر می‌شوند، ورزش یوگا کمتر از بقیه جدی گرفته شده است چراکه براساس باور عمومی یوگا ورزش تنبل‌ها و راحت‌طلب‌هاست. خیلی‌ها تصور می‌کنند که یوگیست‌ها معمولا یک جا درازمی‌کشند و به ورزش کردن فکر می‌کنند اما مربیان یوگا کاملا با این موضوع مخالفند و معتقدند که یوگا روشی کامل و تمام‌عیار برای دستیابی به بدن و اندامی سالم و متناسب است.

یوگا ذهن و روان شما را همگام با بدنتان ورزیده، شکوفا، شاد و خلاق می‌کند. با شقایق صادقی، مربی یوگا و داور رقابت‌های کشوری یوگا درخصوص تاثیر این ورزش بر تناسب اندام به گفت‌وگو نشسته‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

تصورعمومی از یوگا انجام بعضی حرکات آرام برای تمرکز و آرامش ذهن است با این وجود اصلا می‌شود یوگا را به‌عنوان یک ورزش معرفی کرد؟

البته. یوگا یک ورزش همه جانبه است که برای تمامی افراد از هر جنس، سن و با هر شرایط جسمانی پیشنهادهای خاص و حرکات خاص دارد. این ورزش افراد را در مسیر تندرستی و سلامتی قرار می‌دهد و در عین حال بین ذهن و جسم نیز تعادل ایجاد می‌کند.

یوگا چه راهکاری برای تناسب اندام دارد؟

در ورزش یوگا موضوع تنفس بدن و اکسیژن‌رسانی به قلب بسیار اهمیت دارد. چون این اکسیژن‌رسانی اگر درست و هماهنگ با انجام حرکات ورزشی اتفاق بیفتد به فرایند سوخت‌وساز بدن بسیار کمک می‌کند. انجام حرکت‌ها همراه با تنفس درست فرآیند اکسیژن‌رسانی را بالابرده باعث افزایش حجم ریه و رسیدن اکسیژن کافی به مغز و قلب شده و فعالیت اعضای بدن را بهبود می‌بخشد.

در یوگا حرکات بسیاری وجود دارد که این حرکات از طبیعت، مثل فرم درختان و حیوانات گرفته شده که به این حرکات «آسانا» گفته می‌شود. این آساناها تمام قسمت‌های بدن را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. در ورزش یوگا با انجام حرکات ورزشی حفظ ریتم تنفس و همچنین هدایت و آرامش ذهن، بدن برای تغییر، سلامتی و تناسب اندام با ذهن همسو و هماهنگ می‌شود.

جالب است این نکته را بگویم که پژوهشگران به‌تازگی آزمایش‌هایی انجام دادند. در آن از گروهی که قدرت تحرک نداشتند خواستند در ذهن‌شان اجرای حرکات آسانا را که برگرفته از طبیعت است، تصور کنند. نتایج این آزمایش‌ که تنها متمرکز بر تصویرسازی حرکات بود نشان داد که حتی تصور ورزش کردن و اجرای تمرینات آسانا سوخت‌وساز بدن این افراد را افزایش داده است. بنابراین ما با کمک این روش جسم و ذهن‌مان را برای رسیدن به سلامتی و تناسب اندام با هم هماهنگ می‌کنیم و با این همسویی به نتایج چند برابری می‌رسیم.

تصور عمومی از یوگا انجام آرام حرکات کششی است که در نهایت فشار چندانی به بدن وارد نمی‌کند و اصطلاحا عرق آدم را در نمی‌آورد. چه جوابی برای این برداشت دارید؟

خیلی‌ها فکر می‌کنند کسانی که یوگا کار می‌کنند، یک‌جا دراز می‌کشند یا به صورت چهار زانو می‌نشینند و به ورزش فکرمی‌کنند. در صورتی که اصلا این‌طور نیست. ظاهر حرکات در نگاه شاید ساده و بی‌فشار باشد ولی در عمل این‌طور نیست و انجام آساناها نیازمند تمرین، تمرکز و توان بدنی است تا فرد بتواند در حالت درست قرار بگیرد و عضله‌ها کشش و فشار لازم را دریافت کنند. به همین دلیل است که فراگیری یوگا مرحله به مرحله انجام می‌شود و تا بدن توانایی انجام حرکات سنگین پرفشار را نداشته باشد به مرحله بعد نمی‌رود.

این تمرینات به لحاظ درجه سختی چه رتبه‌هایی دارند؟

به‌طورکل آساناهای یوگا را به سه دسته تقسیم می‌کنند: مقدماتی، متوسطه و پیشرفته. تمرینات مقدماتی مخصوص کسانی است که تاکنون آساناهای یوگا را انجام نداده، بیمار بوده یا به خاطرضعف جسمانی قادر به انجام آساناهای مشکل نیستند. تمرینات متوسطه نسبت به گروه اول مشکل‌ترند و کسانی می‌توانند آن‌ها را تمرین کنند که تمرینات مقدماتی را انجام داده باشند و از انسجام نسبی بدن برخوردار باشند.

این گروه از تمرینات به تمرکز، استواری و هماهنگی تنفس نیاز بیشتری دارند. تمرینات پیشرفته برای افرادی است که روی سیستم عصبی و ماهیچه‌ای کنترل زیاد پیدا کرده باشند و در تمرینات گروه دوم مهارت لازم را کسب کرده و قوی باشند.

علاوه بر این‌ها اگر هدف افراد از یوگا کاهش وزن باشد، یوگاهای قدرتی مثل آشتانگا و وینیاسا می‌تواند انتخاب خوبی برای علاقه‌مندان کاهش وزن باشد. با اجرای این تمرینات سیستم خون‌رسانی بدن تقویت می‌شود، مصرف انرژی بالا می‌رود، عضلات قوی‌تر می‌شوند و استخوان‌ها برای تحمل نیروهای زیاد آماده‌تر می‌شوند.

تمرینات و تکنیک‌های ذهنی یوگا چه نقشی در تناسب اندام فرد می‌تواند داشته باشد؟

سوال خوبی مطرح کردید. ببینید موضوع چاقی یا کم‌تحرکی دلایل مختلفی می‌تواند داشته باشد در بسیاری مواقع مشکل به ذهن و مشکلات روانی افراد بازمی‌گردد. افرادی که یوگا می‌‌کنند بر اثر تکنیک‌ها و تمرین‌ها نسبت به بدنشان آگاهی پیدا می‌کنند و با این درک، رفتار غذایی‌شان تغییر می‌کند. مثلا به موقع و به اندازه غذا می‌خورند.

از خوردن غذاهایی که برای بدنشان مضر است با رضایت دوری می‌کنند. بدنشان را دوست دارند و با آگاهی نسبت به نیاز اعضای بدنشان از انجام فعالیت‌های مضر دوری می‌کنند. به‌موقع به‌اندازه و با آرامش می‌خوابند. از طرف دیگر خیلی از پرخوری‌های افراد ناشی از وجود استرس است.

در یوگا با تمرین‌های ذهنی استرس از افراد دور می‌‌شود و ذهن به آرامشی می‌رسد که بتواند با آگاهی و تصمیم عاقلانه و بدون درگیری‌های ذهنی رفتار کند. ضمن این‌که با تمرین‌های یوگا افراد به شادابی می‌رسند که سستی و کاهلی را از آن‌ها دور می‌کند و در نتیجه توان و اشتیاق تحرک و دوری از تنبلی و تن‌آسایی که منجر به چاقی می‌شود پیدا می‌کنند. به همین زیبایی!

درباره افرادی که با وجود ابتلا به بیماری‌های خاص قصد تجربه یوگا را دارند بیشر توضیح بدهید.

به‌عنوان مثال کسی که مشکل ستون فقرات دارد امکان انجام ورزش‌های سنگین را ندارد و احتمالا انجام بعضی ورزش‌ها می‌تواند برایش خطرناک باشد اما در یوگا مربی براساس ساختار جسمانی فرد برای او آسانا انتخاب می‌کند به‌نحوی‌که انجام حرکات نه‌تنها برای او ضرری نداشته باشد، بلکه خاصیت درمانی هم داشته باشد. در یوگاتراپی ما افراد زیادی داریم که با هدف درمان مراجعه می‌کنند و با انجام حرکات مربوط به خودشان و همچنین تمرین‌های ذهنی، تقویت روحیه، شادابی و امید، بهبود برایشان اتفاق می‌افتد.

با این اوصاف قاعدتا این تمرینات باید خیلی حساس و دقیق باشد چون ممکن است برای فردی که مشکل جسمانی دارد در صورت انجام ندادن تمرینات درست مشکلی پیش بیاید.

دقیقا. در حال حاضر در فدراسیون یوگا اهمیت زیادی به این موضوع داده می‌شود. به صورت دوره‌ای در کمیته‌های زیر نظر فدراسیون کارگاه‌های بازآفرینی در شاخه‌های مختلف برگزار و به مربی‌ کارت و مجوز مربیگری داده می‌شود اما متاسفانه افراد زیادی هم هستند که با گذراندن چند ساعت دوره در کشور هند به خود اجازه راه‌اندازی دوره یوگا می‌دهند که همین موضوع هم منجر به بروزمشکلات و صدمات به افراد شده است. به همین دلیل توصیه ما به مردم این است که در انتخاب کلاس‌های آموزش یوگا دقت کنند و با مربی‌های دارای مجوز فدراسیون همراه شوند.

پرداختن به یوگا علاوه بر حفظ سلامتی و تناسب اندام چه ویژگی‌هایی دارد؟

پیش از هر چیز سپاسگزارم از این‌که بخشی از نشریه را به این موضوع اختصاص دادید. ورزش یوگا در کشور ما مهجور مانده و دچار سوءتفاهماتی شده که باید به یاری رسانه‌ها برطرف شود. این ورزش می‌تواند به بهبود مشکلات و درگیری‌های ذهنی افراد به خصوص شهروندان شهرهای بزرگ کمک زیادی بکند. کاهش استرس‌ها و فشارهای ذهنی همراه با تحرکات بدنی از یوگا ورزشی می‌سازد که آرامش، صلح و سلامتی را در کنار هم به شما هدیه می‌کند.

درواقع ما در یوگا یاد می‌گیریم که چگونه ذهن و بدنمان را با هم همراه و دوست کنیم و با دنیا درون و بیرون‌مان به صلح برسیم. طبیعت را دوست داشته باشیم، حفاظت کنیم و از زیبایی‌ها و نعمت‌هایی که خداوند برای ما در نظر گرفته به سهم خودمان بهره ببریم و شاد باشیم و به شاد بودن دیگران هم بیندیشیم و کمک کنیم.

آیا می‌توان به‌طور حرفه‌ای این ورزش را در کشور دنبال کرد؟

در حال حاضر مسابقات این رشته در رده‌های سنی مختلف و به تفکیک آقایان و بانوان پیش‌بینی شده ‌است که این مسابقات هم به صورت گروهی با نمایش آساناهای یوگا و هم به صورت انفرادی در کشور برگزار می‌شود. افرادی که یوگا کار می‌کنند ‌به صورت حرفه‌ای می‌توانند در این رشته فعالیت کنند و به رقابت‌ها و مسابقات راه پیداکنند.

متاسفانه به دلیل نبود اطلاع‌رسانی گسترده و وجود برداشت‌های نادرست از این ورزش عموما تصور می‌کنند که یوگا متعلق به افرد مسن یا بیمار است وجوانان گرایش کمتری نسبت به این ورزش نشان می‌دهند. از این فرصت استفاده کرده و از علی‌اصغر شاه‌رضایی سپاسگزاری می‌کنم که با آشنا کردن من با یوگا مسیر زندگی‌ام را به سمت زیباترین مناظر زندگی هدایت کرد.

همچنین جا دارد از حسن تیمورتاش، رئیس انجمن یوگای فدراسیون ورزش‌های همگانی، سیدرضا چشمی، مسئول کمیته یوگای استان تهران و بهناز قاسملو، نایب رئیس کمیته یوگای استان تهران هم تشکر کنم که از زمان حضور ایشان، ورزش یوگای کشور شاهد تحولات چشمگیری شد. ایشان بانی برگزاری گردهمایی یوگا در بام تهران شدند که در روز جهانی یوگا در خردادماه سال جاری برپا شد که در آن بیش از دو هزار نفر حضور پیدا کردند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

وبگردی