رهبران ارشد حماس چه کسانی هستند؟ + عکس و بیوگرافی کامل
حوادث رکنا: رهبران سیاسی و فرماندههای ارشد نظامی حماس چه کسانی هستند؟
به گزارش رکنا، مروان عیسی، محمد ضیف، عبدالله برغوثی، یحیی سنوار ، اسماعیل هنیه و محمود زهار از رهبران حماس هستند.
از زمان آغاز حمله حماس به اسرائیل در صبح روز شنبه هفت اکتبر (۱۵ مهر) سوالات زیادی درباره توان نظامی این گروه مطرح شده که همواره در مقایسه با ارتش مجهز به مدرنترین تجهیزات و تسلیحات اسرائیل، ضعیف و غیر قابل رقابت شناخته میشد. اما به گفته ناظران و تحلیلگران نظامی این حمله اسرائیل را غافلگیر کرد.
در میان همه این وقایع برای بسیاری این سوال مطرح شده که رهبران اصلی جنبش حماس چه کسانی هستند، به خصوص که بیشتر فرماندهان نظامی ردهبالای این گروه با نقاب در مقابل رسانهها ظاهر میشوند و تعداد زیادی از آنها هم پیش از این در عملیاتهای اطلاعاتی و امنیتی که بیشتر آنها منتسب به اسرائیل بوده، کشته شدهاند.
در تازهترین مورد در ۳۱ ژوئیه، اسماعیل هنیه رهبر سیاسی گروه فلسطینی حماس به همراه یکی از محافظانش در محل اقامت خود در تهران کشته شد. ایران اسرائیل را مسئول کشته شدن اسماعیل هنیه معرفی کرده اما سخنگوی ارتش اسرائیل گفته است این کشور در حال «ارزیابی وضعیت» است.
اول اوت هم ارتش اسرائیل اعلام کرد محمد ضیف فرمانده شاخه نظامی حماس کشته شده است.
در اینجا مروری داریم بر رهبران جنبش حماس، چه در شاخه سیاسی و چه شاخه نظامی این جنبش که با نام گردانهای عزالدین قسام شناخته میشود.
رهبران سیاسی و فرماندههای ارشد نظامی حماس اکنون چه کسانی هستند؟
با وجود کشته شدن، اسماعلی هنیه، محمد ضیف و یحیی سنوار، هنوز این گروه شبه نظامی نیروهای کلیدی زیادی دارد که شماری از آنها در غزه و شماری هم در قطر زندگی میکنند.
مروان عیسی
مروان عیسی در سلسله فرماندهی حماس در غزه، نفر سوم به شمار میرفت و همراه دو رهبر ارشد دیگر حماس یک شورای نظامی سه نفره را تشکیل داده بودند که تصمیمات راهبردی میگرفت.
پیشتر در ماه مارس سال جاری، آمریکا اعلام کرد مروان عیسی، معاون محمد ضیف، رهبر نظامی وقت حماس، را کشته است.
اما حماس کشتهشدن او را تائید نکرد و اسرائیل هم شواهدی دال بر مرگ او را ارائه نکرد و مشخص نیست او زنده است یا کشته شده است.
نیروهای حماس به خاطر توانایی عیسی در دور ماندن از رادار اسرائیل، به او لقب «مرد سایه» دادهاند.
خالد مشعل
شعل، ۶۸ ساله، پیش از این بین سالهای ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۷ حماس را رهبری میکرد و اکنون به همراه چند مقام ارشد دیگر حماس در قطر زندگی میکند.
خالد مشعل به خاطر یک تجربه ترور ناموق در امان پایتخت اردن، در سال ۱۹۹۷، شناخته شده است.
انتظار میرود او به طور رسمی جانشین اسماعیل هنیه شود و بار دیگر رهبری حماس خارج از غزه را برعهده بگیرد.
محمد سنوار
محمد سنوار، برادر یحیی سنوار، یکی از فرماندهان ارشد و کهنهکار شاخه مسلح حماس است.
او که متولد سال ۱۹۷۵ میلادی است به ندرت در انظار عمومی ظاهر شده یا با رسانهها صحبت کرده است.
محمد سنوار، مانند برادرش، یکی از اهداف اصلی در فهرست تحت تعقیب اسرائیل است و به گفته منابع حماس، از چندین حمله اسرائیل از جمله حملات هوایی و بمبهای کنار جادهای جان سالم به در برده است.
خلیل الحیه
خلیل حیا، معاون سنوار بود و اخیرا تیم حماس را در مذاکرات غیرمستقیم آتشبس با اسرائیل تحت نظارت هنیه رهبری می کرد.
زمان کشتهشدن هنیه در ساختمانی در تهران، او در واحد دیگری در همان ساختمان اقامت داشت.
در سال ۲۰۰۷، در بمباران اسرائیل، تعدادی از اعضا خانواده او کشته شدند و در سال ۲۰۱۴، حمله به خانه او باعث کشته شدن پسر بزرگش شد.
محمود الزهار
محمود زهار، ۷۹ ساله، که یک پزشک جراح است به دلیل دیدگاههای تندروانهاش نسبت به اسرائیل و دیگر مخالفان حماس، از سوی اعضا حماس با عنوان «ژنرال» خطاب میشود.
زهار از زمان حمله ۷ کتبر تاکنون هیچ اظهارنظر ی نکرده است و در انظار عمومی هم ظاهر نشده است و سرنوشت او مشخص نیست.
زهار پس از کسب قدرت حماس در سال ۲۰۰۷ به عنوان وزیر خارجه تشکیلات خودگران فلسطین منصوب شد و تا زمان جنگ داخلی که منجر به از هم پاشیدن دولت شد، در این سمت خدمت کرد.
محمد شعبانه
شبانه، معروف به ابوانس شبانه، یکی از فرماندهان ارشد و کهنهکار حماس است که فرماندهی گردان رفح در جنوب نوار غزه را بر عهده دارد.
بر اساس گفته منابع حماس، محمد شعبانه نقش مهمی در توسعه شبکه تونلهای زیرزمینی حماس در رفح ایفا کرد که برای حمله به نیروهای اسرائیلی در امتداد مرز مورد استفاده قرار گرفته است.
شعبانه از جمله در حمله برون مرزی در سال ۲۰۰۶ که در نتیجه آن گیلاد شالیت، سرباز اسرائیلی اسیر شد.
حمد شعبانه، پس از کشته شدن سه فرمانده اصلی این گروه در طی جنگ ۵۰ روزه در سال ۲۰۱۴، مسئولیت گردان رفح را بر عهده گرفت.
روحی مشتحه
روحی مشتحه، معتمدترین و قویترین متحد سنوار در داخل حماس بود و همراه با سنوار، اولین دستگاه امنیتی حماس را در اواخر دهه ۱۹۸۰ تاسیس کرد که مسئولیت آن، ردیابی و کشتن فلسطینیان متهم به جاسوسی برای اسرائیل بود.
مشتحه در سال ۲۰۱۱ به همراه سینوار از زندان اسرائیل آزاد شد و اخیرا وظیفه هماهنگی بین این گروه در غزه و مقامات امنیتی مصر در مورد طیف وسیعی از مسائل از جمله عملیات گذرگاه مرزی رفح را بر عهده داشته است.
اسرائیل۳ اکتبر اعلام کرد مشتحه سه ماه قبل در جریان جنگ غزه در حملهای کشته شده است. حماس تاکنون این خبر را تائید یا تکذیب نکرده است و سرنوشت او همچنان نامشخص است.
ارسال نظر