با وجود مخالفت صریح رییس سازمان محیط زیست:
سد چمشیر احتمالا هفته آینده آبگیری می شود
رکنا: با وجود اعلام مخالفت صریح رییس سازمان محیط زیست و معاون میراث فرهنگی در هفتههای اخیر با آبگیری سد چمشیر احتمال آبگیری این سد در هفته آینده وجود دارد.
به گزارش رکنا به نقل از ایسنا، با وجود اعلام مخالفت صریح رییس سازمان محیط زیست و معاون میراث فرهنگی در هفتههای اخیر با آبگیری سد چمشیر، اما محمدرضا فاضل، معاون اجرایی سد و نیروگاه چمشیر گفت که این سد با مجوز هیأت دولت و سازمانهای میراث فرهنگی و محیط زیست ساخته شده است.
او در جمع خبرنگاران میراث فرهنگی، درحالی که شمارش معکوس برای آبگیری در سد چمشیر آغاز شده و زمانی تا غرق شدن محوطههای باستانی باقی نمانده است، مجوزهایی که در اواخر دهه هشتاد و اوایل دهه نود از سوی دو سازمان محیط زیست و میراث فرهنگی داده شده است، را بازخوانی کرد و یادآور شد: نزدیک به ۳۰ سال است که کار مطالعاتی در این منطقه انجام شده است. این سد ساخته میشود تا آورده سه ماهه رودخانه «زهره» را ذخیره کند و آب را با کیفیت بالاتر آب به مناطق پایینتر انتقال دهد. در واقع، هدف از ساختن این سد ذخیره آب حاصل از بارندگی و انتقال آب با کیفیت و تأمین نیاز آب مناطق پایین دست برای کشاورزی و سپس تامین برق و برای آبزیان و گردشگری است.
او اضافه کرد: درحال حاضر امکان مدیریت حجم زیادی از آب که در طول دو سه ماه زمستان وارد رودخانه زهره میشود، وجود ندارد. در واقع سد سازه عظیمی است که جلوی سیلابها و حجم زیاد آب را خواهد گرفت و با کیفیت بالاتر به مناطق پایین دست هدایت خواهد کرد. هدف دیگر ساخت این سد تولید برق به میزان ۴۸۲ گیگاوات ساعت در سال است که با احتساب قیمت برق در بازار آزاد صادرات، تقریبا سالی ۶۰ و ۶۵ میلیارد دلار درآمد از برق سد چمشیر تولید خواهد شد.
فاضل برخلاف نظر کارشناسان محیط زیست درباره شور شدن آب رودخانه زهره با آبگیری آن، تاکید کرد: به استناد گزارش کارشناسان در طول ۳۰ سال گذشته احداث سد چمشیر موجب بهبود کیفیت آب رودخانه زهره میشود، از دیگر نتایج مطالعات کارشناسان این بوده که در دراز مدت شاهد انحلال وسیع در سازنده مخزن نخواهیم بود. علاوهبر این، گزارش کارشناسان تاکید میکند که در مخزن سد چمشیر هیچ رخنمون برونزد و یا گنبد نمکی وجود ندارد که بر اثر آبگیری و بالا آمدن تراز آب، حل شود و کیفیت آب را پایین آورد.
معاون اجرایی سد و نیروگاه چمشیر در ادامه گفت: سال ۱۳۷۷، یعنی حدود ۱۲ سال پیش از آغاز این پروژه توافقنامهای با شرکت نفت امضا شد که بر این اساس اعلام شد در این محل سد ایجاد خواهد شد. همچنین آمار چاههایی که در مخزن پلمب باید شوند مشخص شد. مجوزهایی نیز از سازمانهای محیط زیست و میراث فرهنگی دریافت شده است. ما از سازمان محیط زیست سال ۱۳۸۸ مجوزی دریافت کردیم که عملیات احداث سد چمشیر در تنگه چمشیر را مورد تایید قرار میدهد و الزاماتی را نیز تعیین میکند.
او افزود: ما تاکنون ۲۶ جلد گزارش برای محیط زیست فرستادهایم، یعنی هر سه ماه یک بار این گزارشها ارسال شده است و آنها کاملا در جریان کار قرار داشتند.
فاضل سپس گفت: اولین اقدام ما با سازمان میراث فرهنگی و پژوهشگاه باستانشناسی به سال ۱۳۸۹ برمیگردد، در آن سال بررسیهای اولیه و قراردادی بسته میشود تا بررسی و شناسایی اولیه صورت گیرد، عدهای از باستانشناسان پژوهشکده باستانشناسی به منطقه چمشیر میآیند و سپس تایید میشود که مشکلی از بابت اجرای پروژه سد نیست. در واقع میراث فرهنگی به صراحت اعلام میکند که با اجرای پروژه سد چمشیر موافق است. دو دوره در این محوطه کاوش انجام میشود که اخیراً نیز یک تیم ۸۰ نفره با قراردادی به میزان ۶ میلیارد تومان به مدت حدود ۲ ماه کاوش در این منطقه را ادامه میدهد. با این شرایط انتظار داریم هیچ مسأله میراث فرهنگی در حوزه آبگیری سد چمشیر باقی نماند.
معاون اجرایی سد و نیروگاه چمشیر درباره جزئیات بیشتر مجوزی که میراث فرهنگی صادر کرده است، گفت: آقای میراسکندری، رییس وقت پژوهشکده باستانشناسی در سال ۱۳۹۰ در نامهای به مجری طرح نوشته است «با توجه به بلامانع بودن آبگیری سد مذکور دستور فرمایید نسبت به تسویه حساب نهایی به شماره حساب … اقدام شود.» بر این اساس آبگیری سد بلامانع اعلام شده است و ما هم هیچ ممانعتی برای کاوشهای نجاتبخشی باستانشناسی نداشتیم و همه نوع همکاری نیز انجام شده است.
ارسال نظر