افزایش اضطراب ،افسردگی و کم خوابی ایرانیان در دو ماه گذشته/ تا زنگ خطر به صدا در نیامده جای نگرانی نیست!

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، اوایل سال 1397، ایرج حریرچی، سخنگوی وقت وزارت بهداشت اعلام کرد: «از هر 4 ایرانی یک نفر دچار اختلالات روانی است» و او در عین حال، تنش های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی را تاثیرگذار مستقیم و غیرمستقیم بر روی این مسئله دانست.

با توجه به این مهم، ناآرامی های اخیر، شرایط اقتصادی نامساعد و به تبع آن افزایش خشونت در جامعه، سبب شده است تا افراد، نه تنها به اتفاقات دور و برشان بی تفاوت نباشند؛ بلکه نسبت به آن واکنش های روانی به فراخور شخصیت خود نشان می دهند.

دکتر سید وحید شریعت، متخصص روانپزشکی ، در گفت و گو با رکنا با اشاره به اینکه آمار مراجعه کنندگان به درمانگاه های روانپزشکی همیشه بالا بوده است و نمی توان تاکید کرد که صرفا در ایام ناآرامی های اخیر بیشتر شده اند، گفت: بعضا خیلی از درمانگاه ها، همیشه مملو از مراجعه کننده بوده اند و بنا به همین شرایط، بیماران به سختی نوبت دریافت می کنند؛ چراکه اکثرا ظرفیت ها پر است.

وی در ادامه افزود: با همه اینها، در 70 روز گذشته، بیشترین دلیل مراجعه افراد آسیب دیده، مربوط به  اضطراب ، افسردگی ، ناامیدی و مشکلات مربوط به خواب است که جمعیت این دسته از افراد در کشور کم هم نیست. البته باید توجه داشت که این روزها، در کشور یک حس عمومی ناراحتی به وجود آمده است که آن را نباید بیماری روانی در نظر گرفت و اتفاقا نشان دهنده سلامت روان است.

چه زمان باید به روان درمان مراجعه کنیم

شریعت تاکید کرد: وقتی در هر کشوری اتفاقاتی می افتد که خیلی ها متضرر می شوند و آسیب می بینند، غصه خوردن، احساس اینکه مثل قبل نمی توان کارهای روزمره را انجام داد و بی اهمیت شدن اتفاقاتی که در گذشته اهمیت داشتند، کاملا طبیعی است و نیاز به نگرانی برای آن نیست.

این روانپزشک با تاکید بر اینکه زمانی این ناراحتی می تواند یک بیماری باشد که شدتش افزایش یابد و روی خواب و خوراک، کار روزمره، ارتباط با دیگران و... اثر بگذارد، گفت: به گونه ای که شرایط فرد به شکلی تغییر کند که اصلا نخواهد زنده باشد، احساس کند هیچ لحظه ای آرامش ندارد و همچنین احساس کند نمی تواند به هیچ کاری رسیدگی کند؛ این یعنی فرد در حالت طبیعی نیست و باید شرایطش را مدیریت کند که روش های دارویی و غیر دارویی می تواند در این راستا کمک کننده باشد.

افزایش مراجعه کودکان و نوجوانان به روان درمان

سید وحید شریعت در پایان گفت: مراجعه کودکان و نوجوانان هم بیشتر از قبل شده است. والدین باید در شرایط اینچنینی، فرزندانشان را از اخبار و اطلاعات ناگوار دور نگه دارند؛ ولی می توانند به صورت کلی برایشان شرح ماوقع را توضیح دهند. کودکان و نوجوانان لزوما نباید درگیر همه اتفاقات شوند و لازم است از جزییات ناراحت کننده که معمولا توصیه می شود که کودکان آنها را نبینند، دور بمانند. بزرگترها نباید از بچه ها انتظارات زیادی داشته باشند، آنها باید بچگی کنند و نباید از آنها، کنشگری اجتماعی خواست.