در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری مشترک میان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و وزیر آموزش و پرورش مطرح شد؛
سلاجقه: رشته محیط بانی در مدارس 2 استان راه اندازی می شود / نوری: پیوست محیط زیستی به کتاب های درسی اضافه می شود
رکنا: امروز در مراسم امضای تفاهم نامه همکاری مشترک میان رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و وزیر آموزش و پرورش، علی سلاجقه از راه اندازی رشته محیط بانی در مدارس 2 استان فارس و خوزستان در رشته فنی و حرفه ای خبر داد و یوسف نوری تاکید کرد که در تغییرات کتاب های درسی، پیوست محیط زیستی به این کتاب ها اضافه خواهد شد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، صبح امروز سه شنبه 29 شهریور مراسم امضای تفاهم نامه همکاری مشترک میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش با هدف ترویج آموزش های محیط زیستی در سطح مدارس و جلب مشارکت آحاد جامعه آموزشی کشور در امر حفاظت از محیط زیست به امضای علی سلاجقه، معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان محیط زیست و یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش رسید.
بر اساس این تفاهم نامه، نهادینه سازی و تحقق اهداف ساحت تربیت زیستی - بدنی سند تحول بنیادین نظام تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر گسترش سرمایه های اجتماعی برای حفاظت خردمندانه از محیط زیست، افزایش سطح مشارکت اجتماعی جامعه دانش آموزی کشور اعم از دانش آموزان، برنامه ریزان، اولیا، معلمان و مربیان در انجام طرح ها و برنامه های محیط زیستی در راستای صیانت و حفاظت از محیط زیست و تلاش برای تربیت نسلی علاقمند، مسئولیت پذیر، حساس و باسواد در زمینه حفظ محیط زیست در دستور کار وزارت آموزش و پرورش قرار خواهد گرفت.
با کمک آموزش و پرورش می توان سواد محیط زیستی جامعه را بالا برد
علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در صحبت های خود در این مراسم از راه اندازی رشته محیط بانی در مدارس کشور در رشته فنی و حرفه ای خبر داد و گفت: از ابتدای سال تحصیلی امسال، رشته محیط بانی در دو استان فارس شهر شیراز و خوزستان شهر شوشتر در مقطع متوسطه دوم در رشته فنی و حرفه ای راه اندازی می شود.
وی افزود: افزایش سواد محیط زیستی مساله مهمی است که میتوان با کمک ظرفیت آموزش و پرورش به آن دست پیدا کرد. البته ما وقتی به دانش بومی و فرهنگ خود نگاه می کنیم، می بینیم همواره به حفظ محیط زیست تاکید شده است و ما کافی است همین فرهنگ عمومی را در سطح مدارس ترویج کنیم.
رئیس سازمان محیط زیست تاکید کرد: زمانی که مساله اسراف مطرح می شود، خسارت را به همراه دارد؛ امروز در زمینه محیط زیست به جایی رسیدیم که خسارات زیادی بر طبیعت ما وارد شده است که در اینجا جایگاه آموزش و پرورش برای کاهش آن بسیار پررنگ است.
معاون رئیس جمهور گفت: امروز محیط زیست کشور دچار چالشهای زیادی شده است که با کنار هم قرار گرفتن دو دستگاه محیط زیست و آموزش و پرورش و ترویج آموزش های محیط زیستی در مدارس می توان این چالش ها را کمرنگ کرد.
جای اخلاق محیط زیستی در جامعه خالی است
سلاجقه با تاکید بر لزوم عملیاتی شدن تفاهم نامه امضاشده میان آموزش و پرورش و سازمان محیط زیست گفت: تا کنون تفاهم نامه های زیادی میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش منعقد شده است، اما مساله مهم در این دولت، عملیاتی شدن بندهای تفاهم نامه است و ما هم بر اجرایی شدن این تفاهم نامه تاکید داریم، زیرا تا کنون در زمینه آموزش محیط زیستی در آموزش و پرورش اقدامات خوبی انجام شده، اما کافی نبوده است و باید با برنامه ریزی دقیق تری پیش روند تا منجر به افزایش سواد محیط زیستی در جامعه شود.
رئیس سازمان محیط زیست ادامه داد: امروز جای اخلاق محیط زیستی در جامعه خالی است، بنابراین از آموزش و پرورش می خواهیم در این زمینه برنامه ریزی داشته باشد. البته از ظرفیت سامانه «شاد» هم می تواند در این زمینه استفاده کرد، به نحیو که ما همزمان با رشد جسمی دانش آموزان، باید برای رشد فکری و ذهنی آنها در زمینه حفظ محیط زیست هم برنامه ریزی کنیم که در این زمینه می توان از پتانسیل سامانه «شاد» استفاده کرد.
معاون رئیس جمهور ادامه داد: اعتقاد داریم آموزش و پرورش می تواند حامی اصلی محیط زیست باشد؛ از این رو می طلبد در سطوح عالی نیز کارهای خوبی برای ترویج آموزه های محیط زیستی انجام شود و زیرساخت این مساله وزارت آموزش و پرورش است، چون زمانی می توان ذهن و جسم سالمی داشت که محیط زیست سالمی داشته باشیم و برای رسیدن به آن، بهتر است هر کتابی پیوست محیط زیستی داشته باشد.
وی در ادامه اظهار داشت: سازمان حفاظت محیط زیست هر سال جشنواره صنعت سبز را برگزار می کند و این آمادگی را داریم که این جشنواره هر سال در یکی از مدارس یکی از استان ها برگزار شود. همچنین در استان ها ظرفیت سازی شود و هر سال چند مدرسه الگوی محیط زیستی به صورت آزمایشی ایجاد شود، به طوری که در طول یک سال تحصیلی، همه مسائل محیط زیستی از لحاظ مصرف آب و انرژی در آن مدارس رعایت شده باشد.
پشت مدارس طبیعت اهدافی غیر از آموزش محیط زیست بود
در بخش دیگری از این مراسم، یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش با تاکید بر لزوم ترویج آموزه های محیط زیستی در مدارس گفت: با توجه به آموزش های دینی مطرح شده در قرآن، طبیعت برای انسان آفریده شده است و در قرآن به انسان تاکید شده که در مقابل طبیعت مسئول است. اساسا درباره حفظ نظافت، روایات بسیاری داریم که فقط به بهداشت شخصی مربوط نمی شود، بلکه به نظافت محیط هم مربوط است.
وزیر آموزش و پرورش با بیان این که یکی از باقیات و صالحات، آباد کردن محیط برای حظ بصری است، عنوان کرد: طبیعت از حدود 70 سال پیش مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفت که براین اساس در غرب، حکمرانی را از طریق سند 2030 برای استکبار به کارگرفتند و در ایران به تقلید از مدارس جنگل، مدارس طبیعت را ایجاد کردند که پشت آن اهداف دیگری غیر از آموزش محیط زیست بود.
وی در ادامه تاکید کرد: آموزش و پرورش با 16 میلیون دانش آموز، یک میلیون معلم رسمی و پیمانی، تعدادی معلم غیررسمی و حدود 4 میلیون دانش آموز پیش دبستانی مهر امسال را آغاز می کند که با درنظر گرفتن خانواده ها و اولیا، جمعیتی حدود 50 میلیون را شامل می شود و ما سعی می کنیم آموزش های محیط زیستی، تمام این جمعیت را شامل شود.
آموزش و پرورش به دنبال ساخت مدارس محیط زیستی است
نوری در بخش دیگری از صحبت هایش به طرح آموزش و پرورش برای احداث مدارس محیط زیستی اشاره کرد و گفت: طرحی را برای ساخت مدارس در آینده در نظر گرفته ایم که بخشی از آن مربوط به رعایت مسائل حوزه محیط زیست است؛ به نحوی که مسائل زیست محیطی از جمله انرژی پاک و استفاده از مصالح سبک در ساختمان سازی مدارس آینده مورد توجه قرار خواهد گرفت.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: باید دانش آموزان را باسواد کنیم؛ سواد اسمی، مفهومی، عملکردی و چندبعدی، چهار مفهوم سواد است. برای آموختن این سواد باید سکوی استعدادسنجی داشته باشیم. همچنین باید زمینه های استعدادهای دانش آموزان را شناسایی کنیم و زمینه های علاقمندی آنان را دریابیم. در همین راستا، لازم است علاقمندی دانش آموزان به محیط زیست نیز مشخص و شکوفا شود.
وی در ادامه تاکید کرد: دوره نهادینه شدن شناخت استعدادها و علاقمندی های دانش آموزان دوره ابتدایی است. دانش آموز باید بعد از شناسایی استعدادهای خود، آن را به مهارت تبدیل کند. اکنون دانش آموز برای تبدیل به مهارت از سمت کنکور متوقف شده است، بنابراین باید این امر را هدایت کنم.
دانش آموزان محیط بان و همیار محیط بان می شوند
نوری در بخش دیگری از صحبت های خود در این مراسم گفت: دانش آموزان در راستای ترویج آموزش های محیط زیستی، محیط بان و همیار محیط بان می شوند. ما برای این که دانش آموزان را به محیط زیست علاقمند کنیم، برای هر کتاب درسی یک پیوست محیط زیستی ایجاد خواهیم کرد و این مساله در تغییرات کتب درسی لحاظ خواهد شد.
وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: ایده های دانشآموزان باید در مدرسه در قالب تشکل هایی از جمله انجمن های دانش آموزی شکوفا شود تا آنان بتوانند این ایده ها را در جامعه پرورش دهند. همچنین باید برنامه درسی برای دانش آموزان دقیق و بهروز و جذاب باشد. باید روی کتب درسی تحلیل محتوا انجام شود و دانشآموزان موضوعات پیشنهادی را ارائه دهند. ما نیز میتوانیم از طریق شبکه شاد این امر را به خوبی دنبال کنیم.
وی در ادامه تاکید کرد: باید در زیست بوم جدید وارد یک مرحله جدید شویم و مسئولیت اجتماعی را به دانش آموزان بیاموزیم، از جمله این مسئولیت های اجتماعی نیز کمک به حفظ محیط زیست است که در قالب تشکل های دانش آموزی و برنامه های مختلف در مدارس دنبال خواهد شد.
گفتنی است، در پایان مراسم امضای تفاهم نامه همکاری مشترک میان سازمان حفاظت محیط زیست و وزارت آموزش و پرورش، کارت شناسایی همیار محیط بان توسط علی سلاجقه، رئیس سازمان محیط زیست به یوسف نوری، وزیر آموزش و پرورش تقدیم شد.
لازم به ذکر است، تفاهم نامه ای که امروز میان رئیس سازمان محیط زیست و وزیر آموزش و پرورش امضا شد، مشتمل بر 8 ماده و 3 تبصره است و از تاریخ امضا، به مدت 5 سال معتبر خواهد بود و البته با توافق کتبی طرفین به مدت یک سال دیگر می تواند تمدید شود.
ارسال نظر