ایران فقط برای 10 روز ذخیره خونی دارد

به گزارش رکنا به نقل از ایلنا، عباس صداقت، سخنگوی سازمان انتقال خون با بیان اینکه نیاز به خون و فرآورده‌های خونی در کشور یک نیاز همیشگی است، گفت: تا امروز دانشمندان در هیچ کجای دنیا موفق نشده‌اند که جایگزینی برای خون پیدا کنند به همین دلیل نیاز به خون یک نیاز خاص‌تر است. 

وی افزود: با توجه به اینکه خون و فرآورده‌های خونی یک ماده بیولوژیک و زنده است ذخایر خونی یک طول عمر مشخصی دارند، از سوی دیگر یکسری از بیماران به دلیل برخی اختلالات خونی یا اختلالت انعقادی نیاز دارند که به صورت مستمر خون و فرآورده‌های خونی را دریافت کنند همچنین برخی از افراد در معرض جراحی‌های مختلف قرار دارند که در حین عمل و پس از آن نیاز به خون دارند. برخی دیگر از هموطنان به دلیل اتفاقاتی که در حوادث به ویژه سوانح ترافیکی برای آن‌ها رخ می‌دهد نیاز به خون پیدا می‌کنند این عوامل مصرف خون در کشور را افزایش می‌دهد. 

صداقت با بیان اینکه ایران جزو معدود کشورهای جهان است که یک شبکه ملی خون‌رسانی در سراسر کشور دارد، گفت: خون‌رسانی به مراکز درمانی در سراسر کشور توسط این شبکه مدیریت می‌شود بر اساس آخرین گزارش این شبکه، کشور امروز به اندازه ۱۰ روز ذخیره خون و فرآروده خونی دارد. 

وی تأکید کرد: با توجه به این ذخایر خونی سازمان انتقال خون تأکید دارد که اهدای خون به صورت مستمر صورت بگیرد، به همین دلیل از هموطنان می‌خواهیم که برنامه اهدای خون را در زندگی خود بگنجانند. آقایان سالی ۴ بار و بانوان سالی ۳ بار می‌توانند خون اهدا کنند. 

صداقت یادآور شد: بیشتر تلاش سازمان انتقال خون این است که در مدیریت خون در تمامی طول سال ذخایر خونی را در همین میزان نگه داریم تا دچار کمبود نشویم. 

وی همچنین با اشاره به موضوع نذر اربعین نیز اظهار کرد: یکی از آداب حسنه مردم کشور نذر و نیاز آن با نیات مختلف در ایام خاصی از سال است. یکی از نذرهای خیلی خوب در کشور نذر اهدای خون است که که علاوه بر ارزش‌های معنوی، هر یک واحد خون می‌توان جان سه بیمار را نجات دهد. 

سخنگوی سازمان انتقال خون یادآور شد: ویژگی این نوع نذر این است که فرد بخشی از وجود خود یا سلول‌های خود را اهدا می‌کند که به صورت فوری هم توسط سلول‌های خون جایگزین می‌شود. 

وی ادامه داد: ویژگی دیگر این نوع نذر این است که فرد اهدا کننده، بیمار گیرنده خون را نمی‌شناسد و بیمار نیز اهدا کننده را نمی‌شناسد به همین دلیل کاملا یک نیت قلبی بوده و رضای خدا هم در آن هست. 

صداقت یادآور شد: حال که در ایام منتهی به اربعین حسینی هستیم شاید برخی از هموطنان در آن رو نتوانند به مراکز اهدای خون مراجعه کنند. از سوی دیگر این بسیار مهم است که با افزایش یکباره ذخایر خونی مواجه نشویم به همین دلیل افراد با این نیت تا پایان ماه صفر و حتی کل طول سال این نذر را می‌توانند ادا کنند. 

وی تأکید کرد: تمامی مراکز اهدای خون در روز اربعین حسینی باز هستند و پذیرای اهدا کنندگان و مردم سوگوار هستند. افرادی که می‌خواهند خون اهدا کنند می‌توانند با نزدیک‌ترین مرکز به محل سکونت خود تماس حاصل کرده و از ساعات فعالیت این مراکز مطمئن شوند یا با مراجعه به سایت‌های استانی قسمت نوبت دهی برای ساعت و روز اهدای خون خود نوبت بگیرند. 

وی همچنین با بیان اینکه شاخص اهدای خون در ۵ ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال ۱۴۰۰ حدود ۱۲.۸ درصد رشد داشته است، گفت: استان‌های خراسان شمالی، کردستان و همدان به ترتیب با ۳۵.۷ درصد، ۳۳ درصد و ۲۹ درصد بیشترین رشد اهدای خون را نسبت به سایر استان‌های کشور در پنج ماهه ابتدای سال جاری نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته به خود اختصاص داده اند. 

صداقت یادآور شد: با همراهی هموطنانمان در استان تهران نیز شاهد رشد ۲۱.۵ درصدی اهدای خون در ۵ ماهه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بودیم. 

وی بیان کرد: سازمان انتقال خون در پنج ماهه ابتدای سال جاری حدود یک میلیون و ۷۰۰ هزار واحد انواع محصولات خونی سالم با بالاترین استانداردهای تضمین کیفیت را جهت پاسخ به نیاز مراکز درمانی کشور تولید کرده است. شاخص اهدای مستمر و با سابقه که از شاخص‌های بسیار مهم در عرصه بین‌المللی و ملی محسوب می‌شود و یکی از مولفه‌های تاثیرگذار در شاخص ضریب سلامتی خون است در پنج ماه ابتدای سال جاری حدود ۸۵ درصد برآورد شده است. 

صداقت در ادامه با بیان اینکه شاخص اهدای خون بانوان در کشور در پنج ماه نخست سال جاری به صورت چشمگیری کمتر از متوسط کشورهای توسعه یافته و تقریباً حدود ۴.۴ درصد برآورد شده است، گفت: بانوان استان لرستان در پنج ماه نخست سال جاری بیشترین مشارکت را در امر اهدای خون در بین دیگر استان‌های کشور با ۹.۹ درصد داشته‌اند. پس از آن نیز بانوان استان‌های کردستان و خراسان شمالی هم به ترتیب حدود ۸.۹۶ درصد و ۷.۷۴ درصد مشارکت داشته‌اند. 

سخنگوی سازمان انتقال خون یادآور شد: در این بازه زمانی حدود ۱۵۱ هزار نفر از اهداکنندگان خون، اهدا کننده بار اول بودند که حدود ۱۶ درصد از کل موارد اهدای خون را طی این مدت شامل می‌شوند اهداکنندگانی که در طی ۱۲ ماه سابقه اهدای موفق را به صورت دوبار یا بیشتر ثبت کنند به عنوان اهداکننده مستمر محسوب می‌شوند.