۱.۵ میلیون هکتار از عرصه های تالابی کانون گرد و غبار هستند / ۵۵ درصد تالاب ها توان غبارخیزی بسیاربالایی دارند

به گزارش رکنا به نقل از ایرنا، آرزو اشرفی زاده روز دوشنبه در نشست خبری افزود: با توجه به شرایط آبی تالاب های کشور و توان غبارخیزی این پهنه های آبی باید برنامه های کوتاه مدت برای آنها دنبال شود تا حداقل نیاز آبی آنها تامین شود.

وی اظهار داشت: با توجه به اینکه تالاب ها در انتهای حوضه آبخیز قرار دارند بنابراین تحت تاثیر اقداماتی قرار می گیرند که در آن حوضه آبخیز انجام می شود و از آنجا که امروز وضعیت تالاب ها مناسب نیست می تواند شاخص عملکرد در نحوه مدیریت منابع آبی حوضه آبخیز باشد. در واقع وضعیت تالاب ها عملکرد سیستم نظام در یک حوضه آبی را نشان می دهد.

وی تاکید کرد: در واقع عدم توجه کافی به سیاست های کلان، راهبردها و اقدامات صورت گرفته در تمام سطوح نمود خود را در تالاب ها نشان می دهد اینکه انتظار داشته باشیم محیط زیست به تنهایی بتوان وضعیت تالاب های کشور را بهبود ببخشد امکان پذیر نیست چون شرایط تالاب ها به یک سری از اقدامات از سوی نهادهای مختلف بستگی دارد.

وی اظهارداشت: تمام این آسیب شناسی ها انجام شده و در این راستا پیشنهاداتی را در برنامه هفتم توسعه مطرح کردیم، همچنین در مجلس شورای اسلامی و شورای امنیت نیز این موضوع را عنوان و تاکید کردیم که باید به مقوله آب به صورت فرابخشی نگاه شود.

اشرفی زاده ادامه داد: اکنون تامین حقابه تالاب ها قانونی شده است و وزارت نیرو مکلف به تامین آن است، از سوی دیگر بزرگترین مصرف کننده منابع آبی در کشور بخش کشاورزی است که باید قصور را در این بخش جستجو کنیم که این بخش باید با تغییر الگوی کشت و افزایش بهره وری مورد مصرفی در این بخش را مدیریت کند تا حقابه مورد نیاز به تالاب ها برسد.

وی با اشاره به توان تالاب ها در غبارخیزی گفت: البته کانون هایی که امسال در زمینه گرد و غبار با آنها مواجه بودیم منشاء خارجی داشتند اما اگر قرار باشد حقابه تالاب ها تخصیص نیابد قطعا در آینده ای نه چندان دور شاهد بلند شدن گرد و غبار از کانون های داخلی تالابی در کشور خواهیم بود.

مدیر کل دفتر حفاظت و احیای تالاب‌های سازمان حفاظت محیط زیست افزود: اقدامات را در حوضه مدیریت تالاب های کشور در ۴ محور دنبال می کنیم که مهمترین آن بحث آب و تامین نیاز آبی زیست محیطی تالاب ها است و با رویکرد وزارت نیرو مطالبات خود را در سطح حوضه آبخیز پیگیری می کنیم. رویکردی که سازمان محیط زیست در زمینه مدیریت تالاب ها، حوضه های آبی و زیست بوم های آبی دنبال می کند همکاری با جوامع محلی و تمام ذینفعان است در همین راستا در عالی ترین سطح کشور آیین نامه و قانون حفاظت از تالاب ها تهیه و تصویب شده است.

وی تاکید کرد: از سوی دیگر بحث پایش تالاب ها چه از نظر کمی و چه کیفی را با هم جدیت دنبال می کنیم و در این راه از آخرین فناوری های روز دنیا استفاده می کنیم، همچنین اجرایی شدن سند راهبردها و برنامه های احیا و حفاظت تالاب ها را با جدیت دنبال می کنیم و برای افق ۱۴۰۵ برنامه ریزی کرده ایم.

اشرفی زاده درباره تاثیر بارش های اخیر در آبگیری تالاب های کشور گفت: بارش های اخیر در حوضه های محدودی بود در برخی حوضه ها نسبتا آب زیادی وارد نشد اما برخی تالاب ها تا حدی آبگیری شدند، مثلا تالاب جازموریان تا حد خوبی آبگیری شد و اکنون ۲۵ درصد از سطح آن آبدار است، همچنیت تا حدودی هم تالاب بختگان و ۶۰ تا ۷۰ درصد هم تالاب حله آبگیری شد اما با توجه به گرم بودن هوا و تبخیر بالا شاید این شرایط چندان دوام نداشته باشد. بقیه تالاب ها هم چندان آبگیری نشدند.

وی اظهار داشت: سازمان محیط زیست هر ۱۴ روز یکبار تالاب ها را رصد می کند و از آخرین وضعیت آنها مطلع می شود بر این اساس بررسی ها نشان داد که تالاب های استان قم از جمله تالاب حوض سلطان هم در این سیلاب ها تا حدودی آبگیری شد اما قطعا کافی نیست.

کدخبر: 817652 ویرایش خبر
لینک کپی شد
آیا این خبر مفید بود؟