عامری: اتوبوس، ایمن ترین وسیله سفر در ایران است / نقش کمتر از 2 درصدی اتوبوس ها در مرگ ایرانیان در حوادث جاده ای

در شرایطی در آستانه سالگرد حادثه اتوبوس خبرنگاران قرار گرفته ایم که بسیاری از کارشناسان حوزه حمل و نقل معتقدند یکی از مهمترین علل وقوع آن سانحه و البته بسیاری از دیگر حوادث ناوگان اتوبوسرانی بین شهری در نقص های فنی متعدد اتوبوس ها ریشه دارد. در این میان اما احمدرضا عامری، سخنگوی اتحادیه شرکت های تعاونی مسافربری کشور در گفت و گو با خبرنگار رکنا تاکید دارد که با مقایسه بین آمار جان باختگان حوادث جاده ای، هوایی و ریلی و با توجه به حجم عظیم جابه‌جایی مسافر توسط ناوگان اتوبوسرانی بین شهری در ایران، قطعا آمار تلفات ناشی از حوادث اتوبوس کمتر از قطار و هواپیما است و اتوبوس های مسافربری، ایمن ترین ناوگان مسافرت بین شهری در کشورمان به حساب می آید.

جاده، اتوبوس و راننده؛ سه عامل مرگ در تصادفات اتوبوس ها

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، حدود یک سال پیش یعنی در روز دوم تیر 1400، اتوبوس حامل 25 نفر از خبرنگاران حوزه محیط زیست رسانه های مختلف، برای بازدید از طرح های ستاد احیای دریاچه ارومیه عازم پیرانشهر در استان آذربایجان غربی شدند که اتوبوس آنان در 15 کیلومتری این شهرستان دچار حادثه شد. در این حادثه، خانم ها ریحانه یاسینی، خبرنگار ایرنا و مهشاد کریمی، خبرنگار ایسنا جان خود را از دست دادند. چند روز بعد از این واقعه نیز یک اتوبوس حامل سرباز معلمان در حوالی شهرستان تفت استان یزد واژگون شد و هفت نفر سرباز معلم جان باختند.

حادثه اتوبوس خبرنگاران و واژگونی اتوبوس سرباز معلمان، تنها سوانح تلخ ناوگان اتوبوسرانی بین شهری کشور در سال گذشته نیست و متاسفانه در سال 1400، شاهد وقوع تصادفات متعدد جاده ای برای اتوبوس های مسافربری بودیم؛ به نحوی که تصادفات اتوبوس های بین شهری، جان حدود 300 ایرانی را در سال گذشته گرفت. در این میان با وجود این که شکی نیست خطای انسانی رانندگان و مشکلات فنی جاده ها، نقش مهمی در افزایش آمار تصادفات اتوبوس های مسافربری کشور دارند، اما بازهم بسیاری از کارشناسان معتقدند که معضلات ایمنی ناوگان اتوبوسرانی بین شهری هم از جمله عوامل افزایش آمار تلفات تصادفات اتوبوس ها است.

این نکته ای است که احمدرضا عامری، سخنگوی اتحادیه شرکت های تعاونی مسافربری کشور نیز در گفت و گو با رکنا آن را تایید کرد و اظهار داشت: نمی توان انکار کرد که هم مشکلات فنی مربوط به جاده ها، هم خطای نیروی انسانی و هم ایمنی ناکافی برخی اتوبوس های ناوگان مسافربری بین شهری کشور، در بروز حوادث جاده ای و فوت هموطنان در این سوانح نقش دارند، اما بازهم آمارها نشان می دهد که ناوگان اتوبوسرانی بین شهری، ایمن ترین ناوگان برای مسافرت بین شهری در ایران است.

وی افزود: با در نظر گرفتن تعداد مسافرانی که روزانه با وسایل حمل و نقل مختلف شامل قطار، هواپیما، سواری و اتوبوس، بین شهرهای گوناگون جابه‌جا می شوند و با مقایسه تلفات حوادث مربوط به این ناوگان ها با یکدیگر، بدون تردید می توان گفت کمترین نرخ فوتی ها مربوط به ناوگان اتوبوسرانی بین شهری است و اتوبوس، ایمن ترین وسیله برای سفر به نقاط مختلف ایران محسوب می شود.

مرگ 300 ایرانی بر اثر حوادث اتوبوس های بین شهری در سال 1400

عامری با تاکید بر این که کمتر از 15 درصد مسافران بین شهری در ایران از ناوگان هوایی یا ریلی استفاده می کنند، عنوان کرد: عمده مسافران بین شهری با سواری یا اتوبوس سفر می کنند و بخش اعظم تلفات تصادفات جاده ای نیز مربوط به سواری ها است؛ به نحوی که مطابق آمارهای پلیس راهور، کمتر از 2 درصد جان باختگان تصادفات جاده ای ایران مربوط به ناوگان اتوبوسرانی بین شهری است و این یعنی در سال 1400، از مجموع 16 هزار و 778 کشته در تصادفات جاده ای کشور، فقط حدود 300 کشته مربوط به اتوبوس ها بود.

سخنگوی اتحادیه شرکت های تعاونی مسافربری کشور ادامه داد: قطعا فوت 300 هموطن در طول یک سال بر اثر تصادفات اتوبوس های بین شهری برای ما دردناک است و ما امیدواریم که آمار جان باختگان حوادث جاده ای اتوبوس ها به نزدیک صفر برسد. اما در هر صورت، مردم خیالشان راحت باشد که راننده های حرفه ای در ناوگان اتوبوسرانی بین شهری فعالیت می کنند و ایمنی اتوبوس ها از خودروهای سواری، هواپیما و حتی قطار بیشتر است.

وی در ادامه تاکید کرد: از پیش از شروع حرکت یک اتوبوس مسافربری تا زمان رسیدن به مقصد، کنترل های بسیاری روی آن انجام می شود و این در حالی است که هیچ کنترلی روی تردد خودروهای شخصی، انجام نمی شود. بنابراین اتوبوس ها نسبت به خودروهای شخصی که امن تر هستند. به همین دلیل، به همه مردم توصیه می کنیم که حتی الامکان، سفرهای خود را با اتوبوس های بین شهری انجام دهند.

میانگین سن ناوگان اتوبوسرانی بین شهری؛ کمتر از سن فرسودگی

عامری در بخش دیگری از اظهاراتش با تاکید بر نقش تحریم ها در افزایش سن ناوگان اتوبوسرانی بین شهری گفت: با وجود این که تحریم های بین المللی، به‌روزرسانی سیستم ناوگان اتوبوسرانی بین شهری کشور را با دشواری مواجه کرده است، اما بازهم ما توانسته ایم متوسط سن ناوگان اتوبوس های مسافربری را زیر سن فرسودگی نگه داریم؛ به نحوی که براساس اعلام دولت، سن فرسودگی اتوبوس های بین شهری 15 سال است، ولی میانگین سن ناوگان اتوبوسرانی بین شهری ایران بین 12 تا 13 سال است.

سخنگوی اتحادیه شرکت های تعاونی مسافربری کشور ادامه داد: با وجود این که میانگین سن ناوگان اتوبوسرانی بین شهری کمتر از سن فرسودگی است، ولی بازهم ما نمی توانیم انکار کنیم که تعدادی اتوبوس فرسوده در میان اتوبوس های مسافربری کشور وجود دارد. ضمن این که قطعا برخی اتوبوس های ما دارای اشکالاتی در بدنه، صندلی ها و ... هستند که منجر به کاهش ایمنی آنها می شود، ولی بازهم عمده اتوبوس های مسافربری بین شهری، از ایمنی کافی برخوردار هستند.

وی در پایین تصریح کرد: مردم خیالشان راحت باشد که بخش اعظم اتوبوس های ناوگان مسافربری بین شهری ایران، ایمن هستند و ایمنی پایین برخی اتوبوس ها نیز به دلیل شرایط خاصی است که اکنون کشور ما در آن قرار گرفته؛ از تحریم ها گرفته تا دشواری های اقتصادی که کار را برای شرکت های تعاونی هم مانند سایر مردم ایران دشوار می کند.

کدخبر: 794672 ویرایش خبر
لینک کپی شد
محمدحسین خودکار دبیر گروه: آزاده مختاری
آیا این خبر مفید بود؟