افزایش پرخوری اضطرابی در ایران/ آدم هایی که با خوردن خودشان را گول می زنند + فیلم
حجم ویدیو: 53.03M | مدت زمان ویدیو: 00:07:13

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، از آنجایی که چاقی و افسردگی با هم مرتبط هستند، کسانی که افسرده هستند یا کم اشتها می شوند، یا بیش از اندازه غذا (آن هم از نوع ناسالم) می خورند. کم تحرکی و انزوا طلبی آنها باعث می شود که غذای مصرفی در بدن سوخته نشده و تبدیل به چربی گردد.

همچنین افسردگی می تواند تاثیر عمیقی بر تلاش های شخص برای کاهش وزن داشته باشد. در برنامه ی کاهش وزن، سه عنصر انگیزه، ماده ی غذایی و فعالیت فیزیکی نقش کلیدی ایفا می کنند که متاسفانه افسردگی مانع پیشبرد هر سه عنصر می شود.

افسردگی با چاقی رابطه مستقیم دارد؟

دکتر جلال الدین میرزایی رزاز، رییس هیات مدیره انجمن تغذیه ایران در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا گفت: تحقیقات زیادی انجام شده که نشان می دهد افسردگی وچاقی رابطه مستقیم با یکدیگر دارند و افسردگی باعث چاقی می شود. درست است که افراد چاق و افرادی که BMA بالا دارند، به دلیل محدودیت های اجتماعی و مراودات با جامعه دچار افسردگی خواهند شد اما اثری که افسردگی در پرخوری و چاقی دارد به مراتب بیشتر از تاثیر چاقی بر افسردگی است.

وی ادامه داد: پرخوری عصبی یا بولیمیا، بر اساس اختلالات مود و حالت روح و روان ایجاد می شود. در شرایط کرونایی با کم شدن ارتباطات، تعطیلی مدارس، عدم فعالیت های اجتماعی و نداشتن گردش و مسافرت، زمینه مشکلات روحی و روانی ایجاد شده است و اولین پاسخی که می توان به این مشکلات روحی داد، پرخوری است!

با خوردن خودمان را گول نزنیم!

رییس هیات مدیره انجمن تغذیه ایران با بیان اینکه همه خلا های اجتماعی را با خوردن پوشش می دهیم، افزود: دانش آموزی که از 7 صبح تا نیمی از روز را با دوستانش سپری می کرده ، حالا همه زمان خود را در خانه می گذراند. این قطعا بر روی خلقیات و روحیات کودک تاثیر می گذارد. اکثر دانش آموزان در این 2 سال اپیدمی کرونا، دچار یک چاقی و اضافه وزن شدید شدند. ما پیش تر با همکاری معاونت سلامت و تربیت بدنی وزارت آموزش و پرورش برنامه هایی را برای افزایش فعالیت های فیزیکی دانش آموزان تدارکت دیده بودیم.

میرزایی رزاز با بیان اینکه اولین کاری که باید انجام دهیم توقف وزن گیری است، گفت: مادران یا کسانی که نگه داری بچه ها را به عهده دارند اکثرا برای ساکت کردن و بهانه جویی فرزندان یک خوراکی به آنها می دهند که باید روش خود را اصلاح کنند. به جای خوردن خوراکی های ناسالم مانند؛ خوردن شیرینی جات که باید به طور کامل حذف شود، یا چیپس یا سیب زمینی سرخ کرده، هویج را مثل همان چیپس حلقه کنند و بخورند. چون با جویدن هویج همان حس و حال خوردن چیپس ایجاد می شود و صدای آن همان حالت جویدن و همان حسی القا می شود. افراد با خوردن خوراکی، فقط ابتدا مزه آن را احساس می کنند و بعد آن طبق عادت خوردن را ادامه می دهیم بدون اینکه مزه آن را هم حتی بفهمیم .

خوراکی های سالم را جایگزین تنقلات مضر کنیم

وی با بیان اینکه این تغییرات یک دفعه نمی تواند بیفتد و باید برای این کار فرهنگسازی کرد و سبک زندگی را تغییر داد، گفت:  ما با خوردن این خوراکی ها اگر 2500 کالری روزنه احتیاج داریم، 4000 کالری دریافت می کنیم. این 1500 کالری اضافه تبدیل به چربی و در نهایت چاقی بدن می شود. هر روز یک کیلو، یک کیلو افزایش وزن پیدا می کنیم و در نهایت سبب چاقی مان می شود. میوه جات سبزیجات یا نخودچی برای زمان هایی که بهانه جویی برای خوردن داریم می تواند جایگزین مناسبی باشد.

میرزایی رزاز ادامه داد: مورد بعدی سرخ کردن غذاهای مختلف در روغن غوطه ور و به صورت زیاد است. ما با این کار نه تنها ارزش غذایی را از بین می بریم بلکه با هر بار خوردن 300 کالری اضافه فقط بابت روغن آن دریافت می کنیم.  اگر روش طبخ مرغ سوخاری را بررسی کنیم، مرغ در مدت 20 دقیقه تحت فشار و با سرعت در روغن سرخ می شود. روغنی که 40 یا 50 بار مواد مختلف در آن سرخ شده است. اگر مردم دیدشان باز باشد به مرغ سوخاری لب نمی زنند چون یک سم مهلک است و اثر منفی آن نه در دراز مدت بلکه در کوتاه مدت ایجاد می شود.

وی در پایان با ارائه یک راهکار برای جلوگیری از چاقی و کمتر مصرف کردن برنج عنوان کرد: برنج قوت غالب اکثر مردم است. یک خانواده 4 نفره اگر 4 پیمانه برنج استفاده می کند ، برای اصلاح روش تغذیه ای خود 3 پیمانه برنج دم کند و یک پیمانه دیگر نیز از سبزیجاتی مانند؛ نخود، لوبیا یا عدس استفاده کند. حجم بشقابی که برای هر نفر می گذاریم همان حجم باشد منتهی در بشقاب هر فرد یک چهارم حجم غذایش متشکل از سبزیجات باشد. اگر کلا حجم بشقاب را کم کنیم بار روانی ایجاد می شود اما اگر جایگزین بگذاریم این بار روانی ایجاد نمی شود و به مرور این کالری اضافی دریافتی با یک ماده سالم جایگزین می شود.