وزارت جهاد کشاورزی مرتکب ترک فعل شده است/ مسئولانی که ترک فعل کردند تا 3 سال ممنوع الخروج شوند

سال هاست کشاورزی سنتی در کشورمان رواج دارد. کارشناسان کشاورزی نیز مدت هاست به لزوم بهره گیری از روش های کشاورزی نوین تاکید کرده اند اما گویی نه جهاد کشاورزی و نه سایر ارگان ها نسبت به این موضوع گوش شنوا ندارند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، سال آبی گذشته با 40 درصد کاهش نسبت به سال قبل به پایان رسید. این وضعیت به معنای کمتر و کمتر شدن منابع آب های زیرزمینی و گسترش فرونشست در اغلب دشت های کشور است. هم اکنون آب سدهای کشور نیز چند درصدی نسبت به سال قبل کاهش یافته علی رغم وجود آب پشت آن ها، روش غرقابی در جریان کار کشاورزان قرار گرفته است.

سالیان سال است که کارشناسان کشاورزی و محیط زیست به لزوم استفاده از روش های نوین کشاورزی تاکید می کنند اما این توصیه ها تنها در حد حرف باقی می مانند. وزارت جهاد کشاورزی که اصلی ترین مسئول رسیدگی به وضعیت کشاورزان است نیز به نظر می رسد طی سال های قبل در زمینه ارائه تسهیلات و آموزش به کشاورزان برای استفاده از روش های نوین کشاورزی کار خاصی انجام نداده است. حال برخی نمایندگان در صدد محاکمه و پیگیری علت این موضوع هستند تا کسانی که در زمینه استفاده بهینه از آب در کشاورزی ترک فعل کرده اند، اعمال قانون شوند.

حجت الاسلام محمد سبزی

سدهایی با میلیون ها متر مکعب آب وجود دارد اما کشاورزی هم غرقابی است

حجت الاسلام محمد سبزی، عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس در رابطه با وضعیت آبیاری سنتی در حوزه کشاورزی و هدررفت حجم گسترده آب در کشور به خبرنگار رکنا اظهار داشت: این واقعیت که کشور ما در منطقه ای خشک و کم بارش قرار گرفته است، باید پذیرفته شود. باید راه حل هایی برای مقابله با این وضعیت ایجاد و فرهنگ سازی شود تا روش های مصرف آب اصلاح شود. اکنون سدهایی با میلیون ها متر مکعب آب وجود دارد ولی زمین های کشاورزی با روش سنتی غرقابی آبیاری می شوند، این وضعیت به معنای هدررفتن آب است. باید توجه داشت که فرونشست زمین وضعیت بسیار خطرناکی را از نظر محیط زیستی ایجاد کرده است.

در دشت زرندیه سالانه 85 سانتی متر آب چاه های زیرزمینی کم تر می شود

وی با بیان یک مثال از وضعیت نامطلوب زمین افزود: در دشت زرندیه سالانه 85 سانتی متر آب چاه های زیرزمینی کم تر می شود. اگر برنامه ای اساسی برای این منطقه کشیده نشود، در آینده شاهد یک دشت برهوت خواهیم بود. ضروری است تا از آبیاری غرقابی به آبیاری های نوین حرکت کرد. حتی اگر تا دیروز گفته می شد که با آبیاری قطره ای، بارانی و تحت فشار کشاورزی مفید است، امروز برخی از این روش ها نیز منسوخ شده است. مثلاً آبیاری بارانی به دلیل تبخیر زیاد دیگر کارایی ندارد.

کارخانه صنایع فولادی به کنار دریا بروند

سبزی به روش های نوین آبیاری در زمین های کشاورزی اشاره کرد و گفت: امروز با روش های نوین همان نقطه که درختی کاشته می شود، در کنار ریشه آن آبیاری قطره ای انجام شده تا مبادا ذره ای آب هدر رود، از این طریق محصول خوبی نیز به بار می نشیند. بعضی کارشناسان معتقدند باید به سمت آبیاری ژرف یا انتقال آب از دریا به مرکز کشور رفت، در حالی که هرکدام از این روش ها آثار مخرب محیط زیستی دارد. آبیاری ژرف نیز بالاخره به پایان می رسد و دوباره با فرونشست مواجه خواهیم شد. در موضوع انتقال آب از دریا به مرکز کشور نیز می توان صنایع فولادی که در منطقه اصفهان وجود دارد را به کنار دریا برد نه این که آب دریا را به کنار این مناطق انتقال داد.

دولت رئیسی به سمت کشاورزی نوین برود

نماینده زرندیه و ساوه در مجلس با بیان این که بهترین راه استفاده از آب در کشاورزی رفتن به سمت آبیاری زیرسطحی است، اضافه کرد: متاسفانه جهاد کشاورزی در دولت های گذشته در زمینه ترویج آبیاری نوین و استفاده از روش های بهینه مصرف آب در کشاورزی بهره نبرده است. این روش ها را می شد با ارائه تسهیلات به کشاورزان و مردم ترویج کرد. دولت آقای رئیسی باید به سمت کشاورزی نوین برود تا بیش از این از طریق کشاورزی سنتی به محیط زیست آسیب وارد نشود.

وزارت جهاد کشاورزی مرتکب ترک فعل شده است

حجت الاسلام سبزی با اشاره به این که جهاد کشاورزی به دلیل عدم استفاده و ترویج بهره گیری از روش های نوین کشاورزی ترک فعل کرده است، با ذکر مثالی بیان کرد: در ساوه سدی به نام غدیر وجود دارد که 272 میلیون آب پشت آن وجود دارد، پایین دست این سد می توان گلخانه ایجاد کرد، به عبارتی می توان با کمترین آب بیشترین محصول را تولید کرد اما وضعیت اسفباری در این منطقه ایجاد شده است، به طوری که آب با دبی 250 متر بر ثانیه باز می شود و زمین های آن منطقه به طور کلی به صورت غرقابی آبیاری می شوند. سوال اینجاست که چه کسی باید به این وضعیت رسیدگی کند؟ چرا مکان هایی که جهاد کشاورزی ورود کرده و مثلاً پسته کاشته شده است، نتایج خوبی حاصل شده اما یکسری مناطق به کلی مورد غفلت واقع شده اند؟

عضو کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با انتقاد از مسئولان وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: برخی از مسئولان کشاورزی حتی به خود زحمت نمی دهند که بازدید میدانی از شرایط کشاورزان و دام داران داشته باشند. اکنون مرغ داری با ظرفیت تولید 120 تن در هر دوره در بهترین مکان، مورد بی توجهی مسئولان قرار گرفته و تعطیل شده است. این مسائل مصداق ترک فعل هستند و مسئولین مربوطه موظف به پاسخگویی هستند.

مسئولانی که ترک فعل کردند تا 3 سال ممنوع الخروج شوند

سبزی در مورد صادرات مجازی آب به کشورهای همسایه که دارای آب و هوای خشک هستند، گفت: در حال حاضر می توان هندوانه را وارد کرد و در کشور پسته کاشت و یا می توان محصولاتی که آب بر نیستند را تولید اما محصولاتی مانند هندوانه را وارد کنیم. باید امور واردات و صادرات کشور تنظیم شود. کشورهای عربی دام زنده ما را کیلویی 5 دلار می خرند، از طرفی کشورهای آسیای میانه لاشه دام را 5 دلار به ما می فروشند.

نماینده زرندیه و ساوه در پایان در مورد لزوم پیگرد قانونی ترک فعل کنندگان در جهاد کشاورزی گفت: اکنون نمایندگان مجلس و کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی با همکاری شورای نگهبان در تلاش هستند تا به موضوع ترک فعل آقایانی که مسئولیتی داشتند رسیدگی کرده و کاری کنند که تا 3 سال نتوانند از کشور خارج شوند، علاوه بر این چنین افرادی بعد از 3 سال نیز باید تحت پیگیری باشند تا اگر فساد مالی یا ترک فعل آن ها محرز شد، اعمال قانون شوند. بسیاری از قوانین اجرا نشده است. اکنون مزرعه پرورش شتر مرغ 97 واحدی از زمان دولت احمدی نژاد در منطقه زرندیه وجود دارد که از همان زمان 7 یا 8 واحد آن بیشتر کار نمی کند، این موضوعات و مستهلک کردن ظرفیت ها مصداق ترک فعل است و نیازمند پیگیری دستگاه های مربوط به آن است.

وبگردی