نیاز فوری کادر درمان کشور به خدمات روان شناسی/ بی توجهی ستاد مقابله با کرونا به روان کادر درمان

کادر درمان کشور از ابتدای همه گیری کرونا در خط مقدم مبارزه با کرونا بودند. متاسفانه 300 نفر از کادر درمان کشور در مدت اخیر شهید شده اند. بسیاری از دیگر اعضای کادر درمان نیز بارها به این بیماری مبتلا و به نوعی مجبور به همدلی بیشتر با بیماران خود شدند. با توجه به اهمیت سلامت روان در بین همه گروه های جامعه و خصوصاً کادر درمان، رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور وضعیت سلامت روانی کادر درمان را در گفت و گو با رکنا تشریح کرد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، در 19 ماه اخیر یکی از گروه هایی که برای مردم تبدیل به نماد قهرمان شدند، کادردرمان بودند. تا کنون 300 شهید سلامت در راه خدمت به مردم تقدیم شده است. علاوه بر این چندین هزار نفر از اعضای کادر درمان کشور نیز به دلیل ابتلا به کرونا نه یک بار که بارها با این بیماری دست و پنجه نرم کردند و دوباره در خط مقدم مبارزه با کرونا با گان، شلید و ماسک، دوباره شروع به جنگیدن با این ویروس کردند.

موضوع سلامت جسمی و بدنی کادر درمان یک طرف، ابعاد روانی و سلامت روان این عزیزان نیز از طرف دیگر مورد توجه است. موضوعی که به گفته رئیس سازمان نظام روان شناسی از ابتدای همه گیری کرونا از طرف ستاد ملی مقابله با کرونا مغفول مانده است. عدم امکان دریافت مرخصی، افزایش ساعت کاری، کم خوابی، نداشتن اوقات فراغت و سپری کردن زمانی برای در کنار خانواده بودن و... همگی سبک زندگی عادی این عزیزان را تحت تاثیر قرار داده است.

وضعیت سلامت روان کادر درمان و لزوم رسیدگی به آن موضوعی بود که با رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در میان گذاشتیم.

دکتر محمد حاتمی

کادر درمان بیش از سایر گروه ها از نظر روانی آسیب دیدند

دکتر محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در تشریح وضعیت سلامت روان در دوران کرونا خصوصاً در بین گروه هایی مانند کادر درمان به خبرنگار رکنا اظهار داشت: پاندمی کرونا که از اوایل اسفند 98 در کشورمان شروع، هرروز ابعاد گسترده ای ازخود را به مردم نشان داد. از نظر روان شناسی هر یک از مردمی که تحت فشار شیوع کرونا بود، رفتار، هیجان و به طور کلی سلامت روانی اش تحت تاثیر قرار گرفته است. بنا به گزارش های میدانی سازمان نظام روان شناسی، آمار اختلالات روانی و مراجعه به مراکز ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره نسبت به قبل از زمان شیوع کرونا در کشور افزایش یافته است. در این بین اقشاری مانند کادر درمان و کسانی که با بیماری کرونا درگیر شدند، آسیب های بیشتری را تجربه کردند.

نیاز فوری کادر درمان کشور به مشاوره و خدمات روان شناسی

وی در مورد آسیب های روانی ناشی از شیوع کرونا ادامه داد: گروه های سالمندان و افرادی که دچار بیماری زمینه ای بودند، به واسطه تاکید رسانه ها بر آسیب پذیری بیشتر این افراد، خصوصاً در ماه های ابتدایی شیوع کرونا بیشتر دچار اختلالات روانی شدند. در کنار همه این افراد، کادر درمان کشورمان به دلیل مواجهه حضوری و سخت با بیماران کرونا، ضمن اینکه تعداد قابل توجهی از این عزیزان شهید شدند و در پیک پنجم کرونا نیز به صورت شبانه روزی در حال خدمت بودند و سبک زندگی فرسوده کننده ای را تجربه کردند، فشار های روانی شدیدی را متحمل شدند. باید گفت نرخ اختلالات روانی در میان گروه های در معرض خطر کرونا از سایر اقشار جامعه بیشتر است.

حاتمی تاکید کرد: باید شرایط آموزشی، اوقات فراغت و برنامه های سبک زندگی خاصی برای کادر درمان عزیزمان در نظر گرفته شود. کادردرمان اکنون نیاز فوری به مشاوره و راهنمایی دارند، آن ها نیازمند شرایط بهتری هستند تا سبک زندگی خود را به سمت کمتر کردن عوارض روانی ناشی از شیوع کرونا سوق دهند.

فرسودگی شغلی، بیشترین آسیب روانی کادردرمان کشور در همه گیری کرونا

رئیس سازمان روان شناسی و مشاوره کشور در مورد شایع ترین آسیب های روانی که کادر درمان طی 2 سال اخیر تجربه کردند، گفت: کادر درمان بیش از همه دچار فرسودگی شغلی شده اند. این قشر به دلیل احساس مسئولیت فراوان و مشاهده مشکلات بیماران کرونایی آن هم به صورت مداوم، دچار فرسودگی شغلی شده اند. اکنون در برخی بیمارستان ها خانواده هایی یافت می شوند که پول تهیه داروی رمدسیویر و سایر خدمات و اقلام بهداشتی را ندارند و یا گرفتاری هایی دارند که توان حل کردن آن ها برایشان مشکل است. کادر درمان ما علاوه بر سختی هایی که تجربه می کند، شاهد گرفتاری مردم هستند و این موضوع فشاری مضاعف بر آن ها وارد می کند.

محمد حاتمی با اشاره به مشکلات کادر درمان طی دوران کرونا افزود: برخی اعضای کادر درمان توان اخذ مرخصی 3 ماهه نداشتند و یا ممکن بود شیفت آن ها افزایش پیدا کند و به روزی حداقل 12 ساعت کار پرفشار مبدل شود. همه این فشار ها منجر به فرسودگی شغلی در اغلب اعضای کادر درمان شده است. باید توجه داشت که فشارهای روانی بر حسب زمینه هایی که افراد دارند، منجر به انواع اختلالات روانی می شود، حال این اختلالات می تواند بنا به زمینه های هر فرد، به انزوا و افسردگی، وسواس، اضطراب و PTSD تبدیل شود. بنابراین لازم است تا مشاوره و امکانات روان درمانی در اختیار کادر محترم درمان قرار گیرد و سبک زندگی این عزیزان متناسب با شرایط کرونا و پساکرونا تغییر پیدا کند.

توجه به آسیب های روانی ناشی از کرونا در ستادملی ‌مقابله ‌با کرونا مغفول مانده است

رئیس سازمان روان شناسی با انتقاد از عملکرد ستاد ملی مبارزه با کرونا در زمینه توجه به ابعاد روانی پاندمی کرونا از ابتدای همه گیری این بیماری در کشور گفت: عمده ترین اقدامات ستاد ملی مقابله با کرونا حول محور ایجاد محدودیت ها، تهیه دارو، واکسن کرونا، مدیریت واکسیناسیون علیه کرونا و امثال این موارد می چرخد، با این حال موضوع آسیب های روانی ناشی از کرونا از ابتدای شیوع این بیماری در کشور در این ستاد مغفول مانده است.

حاتمی در پایان تاکید کرد: به نظر می رسد به طور خوشبینانه تا 5 یا 6 ماه دیگر به دوران پساکرونا در کشورمان نزدیک شویم و آسیب های روانی ناشی از شیوع کرونا مخصوصاً در گروه های در معرض خطر از جمله دانش آموزان، سالمندان و کادر درمان بیشتر شود. گفته می شود رئیس جمهور دستور تشکیل کمیته اجتماعی پسا کرونا را صادر کرده اند که در این صورت توصیه می شود بیش از پیش به آسیب های روانی حاصل از کرونا در آن توجه شود. در این میان اصلاح یکسری برنامه های بنیادین مثل تامین رفاه مردم، بهبود وضعیت معیشتی و اقتصادی نیز قطعاً بر ارتقای سلامت روانی قاطبه جامعه تاثیرگذار خواهد بود.

وبگردی