نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران در گفت و گو با رکنا مطرح کرد
اجاره شبانه کنار بزرگراه های تهران به دستفروشان /در تعطیلات کرونایی دستفروشان جای اصناف را می گیرند
رکنا: نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران با تاکید بر این که بیشتر دستفروشان در حاشیه تهران سکونت دارند، تصریح کرد: در گذشته شاهد آن بودیم که افراد، کنار خیابان ها و پیاده روهای خاص تهران را برای دستفروشی اجاره می کردند، اما اکنون مشاهده می کنیم که اجاره پاتوق دستفروشی به حاشیه بزرگراه های پایتخت و در طول ساعات پایانی شب هم رسیده است.
سال هاست که پدیده دستفروشی در تهران به یکی از معضلات اصلی پایتخت تبدیل شده است و هیچ کدام از مسئولان شهرداری در دوره های گذشته نتوانسته اند دستفروشی در تهران را مدیریت کنند. در این میان بسیاری از شواهد میدانی نشان می دهد که ساماندهی نشدن پدیده دستفروشی در تهران که این روزها به دستفروشی شبانه در حاشیه بزرگراه های پایتخت نیز کشیده شده است، به آن دلیل است که برخی افرادی که در راس کار قرار دارند، از تداوم رواج دستفروشی در تهران منافع خاصی را کسب می کنند؛ آن طور هم که نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران می گوید، اگر کسی پول زیرمیزی ندهد، نمی تواند به دستفروشی در تهران بپردازد.
رواج دستفروشی شبانه در حاشیه بزرگراه های تهران
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، این روزها با وجود این که پایتخت ایران مانند دیگر نقاط کشور در بحران کرونا به سر می برد، دستفروشی در تهران دیگر محدود به ساعات و مکان های خاصی نیست و چند ماهی است که حتی در ساعت های پایانی شب که قاعدتا باید طرح محدودیت تردد شبانه اجرایی شود، برخی دستفروش ها در کنار بزگراه های اصلی داخل شهر پاتوق می کنند تا در ساعاتی که خیابان ها خلوت تر است نیز بتوانند جنس های خود را به شهروندان تهرانی بفروشند.
بسیاری از دستفروش هایی که در کنار اتوبان ها بساط می کنند نیز به فروش پوشاک، اسباب بازی یا لوازم تزئینی مشغولند و اغلب کالاهای این افراد نیز قاچاق محسوب می شود و به شیوه ای غیرقانونی تهیه شده است. بدون شک بخش زیادی از افرادی که ناچار به دستفروشی هستند، به دلیل این که با مشکلات اقتصادی گوناگونی دست و پنجه نرم می کنند، ناچار به انجام این کار شده اند، اما بازهم دستفروشانی هستند که چون می خواهند درآمد کمدردسری تهیه کنند، حاضر به پرداختن به شغل های دیگر نمی شوند؛ دستفروش هایی که اغلب آنها به صورت باندی فعالیت می کنند.
این نکته ای است که ابراهیم درستی، نایب رئیس اول اتاق اصناف تهران در گفت و گو با رکنا به آن اشاره کرد و اظهار داشت: قطعا نمی توان گفت تمام دستفروش ها افراد نیازمندی هستند و ما معتقدیم که بسیاری از این افراد تحت حمایت باندهای خاص اقدام به دستفروشی می کنند، اما بازهم باید توجه داشت که بخش زیادی از دستفروش ها نیز از سر ناچاری به این کار دست می زنند.
وی افزود: موضوع دستفروشی در تمام دنیا وجود دارد، اما در بسیاری از کشورها دستفروشان ساماندهی شده اند. ولی در ایران متاسفانه عدم ساماندهی دستفروش ها مشکلات زیادی را به همراه داشته و نه تنها مانع کسب و کار بسیاری از واحدهای صنفی شده، بلکه منجر به آن شده است که بسیاری از کالاهای بی کیفیت و قاچاق از طریق دستفروشان در اختیار مردم قرار گیرد.
در تعطیلات کرونایی دستفروشان جای اصناف را می گیرند
درستی با انتقاد از قصور شهرداری تهران در موضوع ساماندهی دستفروش ها گفت: شهرداری باید از سال ها پیش دستفروشان تهرانی را ساماندهی می کرد تا اکنون در شرایط پیک پنجم کرونا در پایتخت شاهد چنین شلوغی هایی بر اثر تجمع دستفروشان در حاشیه خیابان ها و حتی بزگراه های تهران نباشیم.
نایب رئیس اتاق اصناف ادامه داد: متاسفانه در تمام تعطیلات مربوط به کرونا، واحدهای صنفی قانونی که هزینه های بیمه، مالیات و عوارض را نیز پرداخت می کنند، ناچار هستند که برای سلامت مردم واحدهای خود را تعطیل کنند، اما دستفروش های غیرقانونی در این شرایط هیچ منعی برای فعالیت ندارند و جای مغازه داران را پر می کنند.
وی با انتقاد شدید از بی نظمی موجود در پدیده دستفروشی در تهران تصریح کرد: اتاق اصناف با رویه کنونی حاکم بر پدیده دستفروشی در پایتخت به شدت مخالف است، بخصوص که بسیاری از دستفروشان اقدام به فروش کالاهای قاچاق، تقلبی و بی کیفیت می کنند. البته قبول داریم که برخی واحدهای صنفی نیز کالاهای قاچاق می فروشند، اما اگر یک مغازه دار اقدام به انجام این کار کند، ما خیلی راحت تر می توانیم تخلف او را پیگیری کنیم.
مدیریت شهری جدید هرچه زودتر دستفروشان را ساماندهی کند
نایب رئیس اتاق اصناف با تاکید بر این که شهرداری باید به ساماندهی دستفروش ها بپردازد، عنوان کرد: مدیریت شهری جدید تهران باید موضوع ساماندهی دستفروش ها را در اولویت برنامه های خود قرار دهد و هرچه زودتر اقدام به ساماندهی دستفروش ها کند و به آنها شناسنامه ارائه دهد تا بتواند بر تمام اقداماتشان نظارت کند.
درستی با تاکید بر این که بیشتر دستفروشان در حاشیه تهران سکونت دارند، گفت: اغلب افرادی که به دستفروشی می پردازند، ساکن حاشیه پایتخت هستند که اتفاقا افراد نیازمندی نیستند و به صورت باندی اقدام به دستفروشی می کنند. اساسا هم باید توجه داشت که نمی توان گفت هر فردی که در حاشیه تهران زندگی می کند، فردی نیازمند است، چون عموما بیشتر جرایم پایتخت نیز در حاشیه شهر رخ می دهد.
وی افزود: البته ممکن است برخی دستفروشان که ساکن حاشیه شهر یا خود تهران هستند، افراد نیازمندی باشند که به ناچار به این کار می پردازند، علت اصلی این هم که نمی توان تشخیص داد که کدام دستفروشان نیازمند هستند و کدام یک به صورت باندی فعالیت می کنند، این است که نظارت مناسبی بر پدیده دستفروشی در پایتخت وجود ندارد.
این مقام صنفی در ادامه تاکید کرد: اگر شهرداری تهران نظارت مناسبی بر دستفروشان پایتخت داشت، به راحتی می توانست افراد نیازمند را از باندهای دستفروشی تشخیص دهد، اما متاسفانه سال هاست که دستفروشی در سایه ضعف نظارت شهرداری به راهی کم دردسر ولی زیان بر برای درآمدزایی برخی افراد تبدیل شده است.
اگر کسی پول زیرمیزی ندهد، نمی تواند دستفروشی کند
نکته دیگری که باید به آن توجه داشت، این است که رواج پدیده دستفروشی شبانه در کنار بزرگراه های پایتخت نه تنها منجر به سد معبر و ایجاد ترافیک در اتوبان های تهران می شود، بلکه می تواند از نظر ایمنی بسیار خطرناک باشد و افزایش احتمال تصادفات را نیز به همراه داشته باشد؛ بخصوص که اغلب دستفروشان حاشیه بزرگراه در طول ساعات پایانی شب اقدام به انجام این کار می کنند.
درستی ضمن اشاره به این موضوع تاکید کرد: در گذشته شاهد آن بودیم که افراد، کنار خیابان ها و پیاده روهای خاص تهران را برای دستفروشی اجاره می کردند، اما اکنون مشاهده می کنیم که اجاره پاتوق دستفروشی به حاشیه بزرگراه های پایتخت و در طول ساعات پایانی شب هم رسیده است. نکته مهمی هم که باید به آن توجه داشت، این است که هیچ کس نمی تواند بدون این که حق حساب افراد مختلف را بپردازد، در کنار خیابان یا بزرگراه دستفروشی کند.
نایب رئیس اتاق اصناف تهران ادامه داد: در بسیاری از موارد شاهد آن هستیم افرادی که می خواهند دستفروشی کنند، برای این که بتوانند در حاشیه خیابان یا بزرگراه دستفروشی کنند، پول هایی را به صورت زیرمیزی به افراد مختلف می پردازند و اساسا اگر کسی پول زیرمیزی ندهد، نمی تواند در تهران دستفروشی کند. مساله ای که نشان می دهد رواج پدیده دستفروشی منافع خاصی برای برخی افراد به همراه دارد که حاضر به گذشتن از آن نیستند.
وی با تاکید بر بروز تخلفات مختلف در حوزه دستفروشی اظهار داشت: گاهی مواقع برخی دستفروشان بخصوص در نقاط خلوتی مثل حاشیه بزرگراه ها به تخلفات دیگری هم دست می زنند که بسیار بدتر از فروش اجناس قاچاق است. علت اصلی بروز این پدیده نیز چیزی جز ضعف نظارت بر پدیده دستفروشی در تهران نیست.
درگیری مغازه داران با دستفروشان بر اثر ضعف عملکرد شهرداری
درستی در پاسخ به این که ضعف اصلی در برخورد با پدیده دستفروشی مربوط به کدام نهاد است، گفت: قانونگذار مشخص کرده است که وظیفه اصلی ساماندهی دستفروشان تهرانی بر عهده شرکت شهربان و حریم بان شهرداری تهران است و این شرکت وظیفه دارد که با هرگونه سد معبری که در خیابان ها یا بزرگراه های پایتخت انجام می شود و تردد را برای عابران و خودروها دشوار می کند، برخورد نماید.
نایب رئیس اتاق اصناف تهران در ادامه تاکید کرد: متاسفانه در بسیاری از خیابان های مهم پایتخت شاهد آن هستیم که مغازه داران هزینه های گزافی را برای اجاره واحد صنفی خود می پردازند، اما همزمان دستفروشانی جلوی درب مغازه آنها بساط می کنند و کالاهای همان واحدهای صنفی را با قیمتی نازل می فروشند. این اتفاق هم به کسب و کارها لطمه می زند و هم منجر به بروز درگیری های زیادی بین دستفروشان و مغازه داران می شود؛ موضوعی که قطعا در ضعف عملکرد شهرداری در ساماندهی پدیده دستفروشی ریشه دارد.
وی در پایان تصریح کرد: شرکت شهربان و حریم بان شهرداری باید با تمام کسانی که از پدیده دستفروشی منفعتی کسب می کنند، برخورد کند و در دوره جدید مدیریت شهری انتظار داریم که هرچه زودتر پدیده دستفروشی در پایتخت ساماندهی شود.
ارسال نظر