یوسفی: آیا رئیس جمهور در شان خود نمی بیند که به خوزستان بیاید؟ / قوه قضاییه سرنوشت مدیران این دولت را به عبرتی برای بعدی ها تبدیل کند

خوزستان آب ندارد و مردم روستاهای آن تشنه مانده اند. خوزستان آب ندارد و بیش از هزار روستا در آن با تانکر آبرسانی می شوند. خوزستان آب ندارد و سوء مدیریت منابع آبی این استان، عامل اصلی تشدید بحران آب در شرایط خشکسالی شده است. خوزستان آب ندارد و هنوز خاطرات دلاوری های مردم آن در طول دوران دفاع مقدس از خاطرمان نرفته است. خوزستان آب ندارد و به تابلوی بحران ها در تمام کشور تبدیل شده است.

عوامل اصلی بروز بحران آب در خوزستان

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، چند روزی است که تشدید بحران آب در خوزستان منجر به بروز اعتراضات مردمی در این استان شده است. عامل اصلی تشدید این بحران، خشکسالی است و آن طور که فرهاد ایزدجو، مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان اعلام کرده است، متوسط بارندگی های خوزستان در سال آبی جاری به میزان 35 درصد نسبت به شرایط نُرمال کاهش یافته و آورده رودخانه های این استان نیز حدود 44 درصد کمتر شده است.

اما همزمان با بروز بحران خشکسالی در خوزستان، آن طور که علی شهبازی، معاون مطالعات سازمان آب و برق این استان به رکنا گفت، با وجود ممنوعیت کشت شلتوک برنج در خوزستان در برنامه ابلاغ شده از سوی سازمان جهاد کشاورزی استان، کشاورزان خوزستانی امسال در 90 هزار هکتار از اراضی این استان به صورت غیرقانونی شلتوک کاشته اند و همین مساله فشار زیادی را بر منابع آبی خوزستان وارد کرده است.

البته باید به این نکته نیز توجه داشت که امسال خوزستان در حالی دچار بحران آب شده است که دو سال آبی قبل، این استان شاهد ترسالی بود و در سایه نبود نظام جامع مدیریت آب در این استان، ترسالی خوزستان منجر به بروز سیل های شدیدی در دو سال گذشته در آن شد و اکنون که این استان وارد شرایط خشکسالی شده است، ضعف مدیریت منابع آبی در آن خود را بیشتر نشان می دهد.

نکته دیگر هم این است که سال هاست بخش زیادی از شبکه های انتقال آب در خوزستان فرسوده هستند و صرف نظر از این مساله، اساسا خطوط لوله آب به بخش زیادی از روستاهای این استان انتقال داده نشده است؛ به نحوی که تا پیش از بروز تنش آبی اخیر در خوزستان، حدود 700 روستا در خوزستان با تانکر آبرسانی می شدند و حالا تعداد روستاهایی در این استان که با تانکر آبرسانی می شود به بیش از هزار روستا رسیده است.

خوزستان ؛ تابلوی تمام بحران ها

کم آبی خوزستان البته مشکل امروز و دیروز نیست و اساسا کم آبی هم تنها مشکلی نیست که مردم خوزستان در سال های اخیر با آن دست و پنجه نرم می کنند. خوزستانی ها در این سال ها با مشکلاتی نظیر پدیده ریزگردها، پیک های شدید کرونا و کمبود امکانات درمانی، وقوع سیل و البته جاری شدن فاضلاب در معابر برخی شهرهایشان مواجه شده اند و همه این مشکلات منجر به آن شده است که خوزستان به تابلوی تمام بحران ها در سال های اخیر بدل شود.

مجتبی یوسفی خوزستان آب ندارد

این نکته ای است که مجتبی یوسفی، عضو هیات رئیسه مجلس در گفت و گو با رکنا روی آن دست گذاشت و عنوان کرد: در سال 96 مردم استان خوزستان ناچار بودند که با شدیدترین نوع بروز پدیده ریزگردها دست و پنجه نرم کنند. این مشکل نیز ناشی از سیاست های بخشی نگری مربوط به انتقال آب از سرشاخه ها بود که باعث به وجود آمدن کانون های ریزگرد در خوزستان و غرب کشور شد.

نماینده مردم اهواز در مجلس ادامه داد: پدیده ریزگردها در حالی در خوزستان بروز پیدا کرد که این استان همواره به عنوان قطب کشاورزی و تامین امنیت کشاورزی شناخته می شد و عبارت «جلگه خوزستان» را برای آن به کار می بردند. اما متاسفانه به دلیل سدسازی های افراطی در خوزستان و البته اجرای پروژه انتقال آب، این روزها خوزستان به استانی کم آب و پر گرد و غبار تبدیل شده است.

مردم خوزستان تشنه خدمت هستند، نه ترحم

یوسفی با انتقاد از انتقال آب کارون و دِز از سرچشمه به استان های مرکزی کشور عنوان کرد: متاسفانه در حالی سهم آب خوزستان به کارخانجات فولاد در استان های کویری کشور انتقال داده می شود که وجود این کارخانجات هم مشکلاتی برای آب شرب مردمان کویر ایجاد کرده و هم منجر به بروز معضلات زیست محیطی در خوزستان شده است.

وی همچنین به قطعی برق 12 ساعته در استان خوزستان در سال 96 اشاره کرد و گفت: یادمان نمی رود که آقای رئیس جمهور گفته بودند که آن روزی که برق مردم خوزستان به مدت 12 ساعت در روز قطع می شد، من و آقای جهانگیری برای مردم این استان گریه می کردیم. اما آقایان باید توجه داشته باشند که مردم استان خوزستان و عشایر غیور آن تشنه خدمت هستند، نه ترحم.

سیل سال 98 خوزستان ، «خودساخته» بود

نماینده مردم اهواز همچنین با «خودساخته» خواندن سیل شدید سال 98 در استان خوزستان اظهار داشت: متاسفانه وزارت نیرو برای این که به اشتباه نشان دهد در استان خوزستان آب مازاد وجود دارد، منابع آبی این استان را در فروردین 98 مدیریت نکرد و با وجود بارش های شدید، آب سدها را تنظیم نکرد و همین مساله منجر به بروز سیلی در خوزستان شد که بخش زیادی از زیرساخت های استان و زندگی مردم را از بین برد.

عضو هیات رئیسه مجلس به جاری شدن فاضلاب در برخی شهرهای استان خوزستان در سال های 98 و 99 نیز اشاره کرد و گفت: در دو سال گذشته دیدیم که به دلیل عدم توجه به پروژه های نوسازی خطوط آب و فاضلاب در استان خوزستان، در برخی مناطق اهواز فاضلاب تا یک متر بالا آمد و مشکل مشابهی نیز برای مردم در بندر امام (ره)، ماهشهر، آبادان و خرمشهر پدید آمد.

وی همچنین با انتقاد از عدم انتقال خطوط لوله آب به بسیاری از روستاهای خوزستان در سال های اخیر اظهار داشت: متاسفانه شاهد آن هستیم که دولت همچنان نمی تواند آب شرب 702 روستای خوزستان را تامین کند، این در حالی است که 530 روستا از این تعداد در تنش شدید آبی قرار دارند و اکنون نه تنها کشاورزی مردم در این روستاها از بین رفته است، بلکه دام آنها نیز جلوی چشمشان تلف می شود.

یک ریال از بودجه نوسازی فاضلاب خوزستان تخصیص نیافته است

عضو هیات رئیسه مجلس با انتقاد از عملکرد دولت فعلی در زمینه رفع مشکل فاضلاب خوزستان اظهار داشت: متاسفانه این دولت فقط مصوبات مختلفی را برای رفع مشکلات خوزستان تصویب کرد، اما بسیاری از آنها را اجرایی نکرد. به طور مثال، در پاییز 99 که رئیس سازمان برنامه و بودجه بعد از بروز مشکل بالا آمدن فاضلاب به خانه های مردم خوزستان سر زد، قرار شد که 500 میلیارد تومان اعتبار برای رفع نوسازی شبکه فاضلاب خوزستان اختصاص داده شود، اما هنوز ریالی برای این منظور به مردم پرداخت نشده است.

نماینده مردم اهواز در مجلس ادامه داد: آن موقع که آقای نوبخت این صحبت ها را بیان کرده بود، برای دولتمردان «روز روز» بود و اکنون «شب تار» مسئولان دولت فرا رسیده است. متاسفانه آقایان فراموش کرده اند که دو هفته دیگر هم دولت را در دست دارند و باید به مشکلات کشور رسیدگی کنند.

چرا مسئولان ارشد دولت به خوزستان سر نمی‌زنند؟

یوسفی با انتقاد از عدم حضور مسئولان ارشد دولت در استان خوزستان در روزهای اخیر اظهار داشت: اکنون که مردم نسبت به بروز بحران آب در خوزستان اعتراض می کنند، آقایان به جای این که خودشان به منطقه بیایند، چهار معاون وزیر را به خوزستان فرستاده اند و این معاون ها نیز در کنار مردم حاضر نمی شوند.

وی در ادامه تاکید کرد: آیا وزرای دولت، معاون اول و شخص رئیس جمهور در شان خود ندیدند که در این بحران در کنار مردم خوزستان قرار گیرند؟

نباید با انتقال آب خوزستان به شکل محرمانه برخورد کنیم

عضو هیات رئیسه مجلس در پاسخ به سوالی درباره راهکار رفع مشکل آب خوزستان عنوان کرد: ما باید پروژه های غیرکارشناسی انتقال آب از سرشاخه ها را در معرض بررسی کارشناسان و افراد صاحب نظر قرار دهیم و نباید با آن به شکل محرمانه برخورد کنیم.

یوسفی ادامه داد: چرا دولت در حالی که مشاهده کرده بخش هایی از دریاچه ارومیه با سوء مدیریت به دریاچه نمک تبدیل شده است، اکنون می خواهد این مصیبت در هورالعظیم تکرار شود؟ این در حالی است که اگر اکوسیستم هورالعظیم از بین رود و این دریاچه به کویر تبدیل شود، غرب کشور در گرفتاری عظیمی بر اثر بروز گرد و غبار فرو خواهد رفت.

وی با بیان این که یادمان نمی رود گرد و غبار خوزستان چند سال پیش به تهران هم رسید، عنوان کرد: آیا فقط باید ریزگردها به تهران برسد تا دولتمردان به یاد این مشکل بزرگ مردم خوزستان، ایلام، کرمانشاه و سیستان و بلوچستان بیفتند؟

تاخیر 15 ساله در اجرای پروژه های آبرسانی به روستاهای خوزستان

نماینده مردم اهواز در مجلس با انتقاد از تاخیر دولت در اجرای پروژه های آبرسانی در خوزستان عنوان کرد: این سوال بزرگ برای مردم استان ما وجود دارد که چرا با وجود 6 سد بزرگ و ملی در استان ما، بخش زیادی از پروژه های آبرسانی مربوط به خوزستان، 15 سال است که به نتیجه نرسیده است و تعداد زیادی از روستاهای استان در شمال و جنوب استان با تانکر آبرسانی می شوند.

یوسفی در همین زمینه، برخی روستاهای شهر دهدز از توابع شهرستان ایذه را مثال زد و گفت: در شرایطی که فاصله برخی روستاهای دهدز با سدهای کارون 3 و 4 به 10 دقیقه هم نمی رسد، همچنان این روستاها با تانکر آبرسانی می شوند و پروژه های انتقال آب شرب به این روستاها در 15 سال گذشته به بهانه نبود منابع مالی به نتیجه نرسیده است.

وی با انتقاد مجدد از انتقال سهم آب خوزستان به استان های مرکزی کشور عنوان کرد: در شرایطی این مصیبت برای روستاهای استان خوزستان پدید آمده است که مسئولان در همین 15 سال، پروژه های بزرگی را در زمینه انتقال آب از سرچشمه های دِز و کارون برای رساندن آب کافی به کارخانجات مناطق کویری با هزینه های کلان اجرایی کرده اند.

نماینده مردم اهواز در مجلس تصریح کرد: حقیقتا مردم خوزستان چگونه باید این دوگانگی را بپذیرند؟ تمام مسئولان کشور امروز باید به فکر تامین آب شُرب، آب کشاورزی و آب مورد نیاز دام های مردم خوزستان باشند؛ مردمی که این روزها هم آب کافی برای خوردن ندارند و هم معیشت آنها دچار خطر شده است.

دولت خسارت کشاورزان و دامدران خوزستان را همین امروز بپردازد

عضو هیات رئیسه مجلس با بیان این که دولت حتما باید خسارت کشاورزان و دامدارانی را که به دلیل کم آبی دچار مشکل شده اند، بپردازد، گفت: این غرامت حتما باید امروز پرداخت شود، زیرا مردم وعده های توخالی را باور نمی کنند، زیرا در ماجرای سیل سال 98 دیده اند که هنوز دولت غرامت بعضی از مردم را نپرداخته و به زیرساخت هایی هم که از بین رفته، رسیدگی نکرده است.

وی افزود: اکنون هم که اعتبار لازم برای پروژه های آب و فاضلاب خوزستان تامین نشده است، مثل روز برای ما روشن است که مجددا در فصل پاییز، فاضلاب در بسیاری از شهرهای استان از جمله اهواز، آبادان، خرمشهر، ماهشهر و بندر امام (ره) بالا خواهد آمد، چون دولت هیچ اقدامی در این زمینه انجام نداده است.

مدیران دولت به دلیل ترک فعل باید بازخواست شوند

یوسفی با اشاره به تلاش مجلس برای حل مشکل آب روستایی کشور تاکید کرد: ما در کمیسیون تلفیق بودجه تصویب کردیم که به جز اعتبارات مربوط به خود وزارت نیرو، 11 هزار میلیارد تومان نیز برای حل مشکلات آب روستایی کل کشور اختصاص پیدا کند؛ چون مشکل مشابه روستاهای خوزستان، در چهارمحال و بختیاری، سیستان و بلوچستان و بسیاری از دیگر استان های غربی، شرقی و جنوبی کشور وجود دارد.

عضو هیات رئیسه مجلس ادامه داد: متاسفانه با وجود تخصیص این اعتبارات مشاهده کردیم که این «دولت کارنکن» نه مشکل آب روستاهای خوزستان را حل کرد و نه به فکر مشکلات روستاهای دیگر کشور بود. البته ما به دنبال استیضاح وزیر نیرو بودیم که متاسفانه موفق به انجام آن نشدیم، اما کوتاهی های این وزیر، این روزها منجر به بروز مشکل آب و برق برای مردم ایران شده است.

وی در پایان تصریح کرد: انتظار ما از رئیس جمهور منتخب و رئیس جدید قوه قضاییه این است که برخی مدیران این دولت از مدیران ارشد گرفته تا مدیران میانی را به دلیل «ترک فعل» بازخواست کنند تا سرنوشت آنها درس عبارتی برای مدیران بعدی باشد تا دیگر کسی به خود جرات ندهد که با معیشت و آینده مردم بازی کند.

وبگردی