«شهریه» مدارس غیردولتی اعلام شد

به گزارش رکنا ،  احمد محمودزاده رئیس سازمان مدارس و مراکز غیردولتی و توسعه مشارکت‌های مردمی با اشاره مبانی الگوی تعیین شهریه مدارس غیردولتی اظهار کرد: از بدو ورود به این سازمان و در راستای تحقق شعار دولت  مبنی بر شفافیت و پیشگیری  از رانت و فساد بر اساس قانون انجام وظیفه کردیم.

وی به ماده 15 و 16 قانون تأسیس مدارس و مراکز غیردولتی که در آن ساز وکار تعیین شهریه مشخص شده اشاره کرد و افزود: بر این اساس شورای نظارت مرکزی (آموزش و پرورش) الگوی تعیین شهریه را اعلام و استان‌ها نیز با رعایت قانون نسبت به تعیین شهریه با توجه به این شاخص‌ها اقدام می‌کنند. معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: طی دو سال گذشته  بخشی از این فرایند اتفاق افتاده و در سال جاری نیز موفق شدیم تا این فرآیند را به صورت کامل در کشور اجرا کنیم.

به گفته محمودزاده، در ماده 15 این قانون هفت شاخص مربوط به تعیین شهریه شامل (تورم، موقعیت و فضای آموزشی، تجهیزات ، فوق برنامه و... ) مشخص است و بر اساس مصوبه امسال، میزان افزایش شهریه مدارس متناسب با پارامترهای الگو و ارائه برنامه‌های آموزشی و پرورشی در راستای اجرایی سازی سند تحول بنیادین و فعالیت‌های فوق برنامه درسی و غیر درسی تعیین شد.وی به صدور دستورالعمل ابلاغی به مدارس غیر دولتی اشاره کرد و گفت: به استناد این دستورالعمل میزان تخصیص ساعات فوق برنامه درسی و غیردرسی در مقطع ابتدایی و برای  دوره‌های متوسطه اول و دوم نیز فرآیندی مشخص، تعیین و ابلاغ شده است.

محمودزاده بیان کرد: بر اساس الگوی تعیین شهریه و در ترکیبی که در ماده 16 دیده شده هر منطقه از کشور به ازای هر مدرسه پس از بررسی نهایی در کمیته شهریه مناطق ، وفق قانون بارگذاری شهریه‌ها انجام شد.معاون وزیر آموزش و پرورش با اشاره به فعالیت 18 هزار واحد آموزشی در کشور، خاطر نشان ساخت : امروز به جرأت اعلام می کنم این فرآیند در بیش از  17 هزار مدرسه درسطح استان‌ها، مناطق و مدارس کشور تکمیل شده و فرایند بارگذاری شهریه‌های سایر مدارس نیز در حال انجام است.

محمودزاده ادامه داد: مدارس موظف هستند مطابق شهریه اعلامی در سامانه نسبت به پذیرش و ثبت‌نام دانش‌آموزان اقدام کنند و در صورت عدم دسترسی و مشاهده شهریه سامانه‌ای مکلف هستند تا در توافق با خانواده‌ها برابر شهریه سال قبل و به صورت علی الحساب ثبت‌نام دانش آموز را تا زمان ابلاغ نهایی شهریه انجام دهند. وی در خصوص میزان متغیرهای شهریه مدارس غیردولتی در سال تحصیلی 1404-1403 بیان کرد: نزدیک به 40 درصد شهریه‌های مدارس در کشور بین 10 تا 20 میلیون تومان برآورد شده و قریب به  34 درصد شهریه های مدارس نیز بین 20 تا 30 میلیون تومان تعیین شده که از این میان شهریه حدود 14درصد مدارس نیز بین 30 تا 40 میلیون تومان اعلام شد و 6 درصد دیگر از مدارس کشور شهریه‌هایی بین 40 تا 50 میلیون تومان دارند و 2 و نیم درصد مدارس شهریه هایی بین 50 تا 60 میلیون تومان خواهند داشت.وی افزود: یک و نیم درصد شهریه‌های مدارس نیز بین 60 تا 70 میلیون تومان تعیین شد و در نمودار نرخ شهریه کمتر از یک درصد مدارس بین 70 تا 80 میلیون تومان است و شهریه حدود نیم درصد از مدارس پس از بررسی و توافق در سامانه اعلام می شود.

وی با ارائه توضیحات پیرامون جزئیات شهریه‌های ثبت شده در سامانه، گفت :  شهریه‌هایی که در سامانه ارائه شده  شامل مباحث و برنامه‌های درس ملی  طبق مصوبات آموزش و پرورش و بر اساس ساعات تعریف شده است و بخشی دیگری نیز مربوط به فوق برنامه‌های درسی و غیردرسی است که آنها نیز در چارچوب ضوابط و بر اساس ابلاغیه مصوبه شورای عالی آموزش و پرورش انجام می‌گیرد. معاون وزیر آموزش و پرورش به دریافت هزینه‌های خارج از نرخ شهریه مصوب اشاره کرد و افزود: بخشی از دریافت‌ها و هزینه‌های جانبی در مدارس غیر دولتی تابع نظام نرخ گذاری ستاد تنظیم بازار و به تصمیمات انجمن اولیا و مربیان مدارس منوط می‌شود هزینه‌هایی  پذیرایی ناهار ، سرویس مدرسه، پوشش دانش‌آموزی و... که این ارقام به هیچ عنوان با شهریه اعلامی در سامانه ارتباط ندارد و مستلزم عقد قراردادهای منعقده با اولیاء است و بر این اساس تأکید می شود هرگونه هزینه‌های تجملاتی، پذیرایی و .... که با فرهنگ اسلامی _ ایرانی و رویکردهای تربیت اسلامی ناسازگار باشد، ممنوع است.وی گفت: دریافت‌هایی که در برخی از مدارس با عناوین آموزشگاهی انجام می‌پذیرد نیز براساس تفاهم‌های انجمن اولیا و مربیان مدارس و مجوز برگزاری دوره‌های آموزشی اعم از زبان و ... در ساعات غیردرسی و اختیاری است که این مبالغ نیز خارج از شمول شهریه اعلامی خواهد بود. وی ضمن تقدیر از مؤسسان و مدیران مدارسی که با احترام به قانون و متناسب با الگو نسبت به تعیین شهریه مبادرت می‌کنند، افزود: اولیاء در صورت مشاهده اندک مدارسی که نقض قانون رفتار می‌کنند ، می‌توانند گزارش های خود را به مناطق و اداره کل آموزش و پرورش استان‌ها در سراسر کشور گزارش و پیگیری کنند.

محمودزاده در خصوص نظارت بر فرآیند و عمکرد مدارس غیردولتی گفت: طوری برنامه‌ریزی شده تا همزمان با پروژه مهر که در بازه زمانی ثبت‌نام‌ها همراه است، نظارت کافی و لازم را داشته باشیم.وی تأکید کرد: بر اساس شهریه ابلاغی در ابتدای اردیبهشت هیچ گونه افزایش درصدی و تعریف برابر را در یک منطقه و استان مشخص نشده و شهریه‌ها تنها متناسب با عملکرد و شاخص های مدرسه تعیین شده است.محمودزاده تصریح کرد: برخی از مدارس در فرایند تعیین شهریه با کاهش نرخ شهریه مواجه شدند که بر اساس بررسی متغیرهایی مثل محیط آموزشی، عدم تجهیزات و سایر شاخص‌ها شهریه این مدارس کاهش یافته است، بنابراین نمی‌توانیم به صورت کلی بگوییم که هر منطقه یا شهر و یا استان چند درصد افزایش داشته است زیرا بررسی همه شاخص ها و الگوها، تعیین کننده میزان افزایش یا کاهش شهریه مدارس هستند.وی درباره نظارت‌های دوره ای و مستمر از روند عملکرد مدارس غیر دولتی ، گفت: نظارت میدانی وسامانه ای انجام می‌شود و تیم‌های نظارتی پس از بررسی موضوعات مختلف و مستند سازی اطلاعات ضمن تسریع دررسیدگی به شکابات مردمی، قاطعانه با هر متخلف برخورد قانونی خواهند کرد.معاون وزیرآموزش و پرورش خطاب به مؤسسان و مدیران مدارس خاطر نشان کرد: متناسب با الگوهای مشخص شده و با توجه میزان ارائه خدمات آموزشی و تربیتی و 30 ساعته شدن فعالیت رسمی معلمان که تأثیر بسزایی در انگیزه فعالیت آموزشی و کیفیت بخشی دارد را مبنای تخصیص شهریه قرار دهند  واز دریافت هرگونه وجه خارج از عرف جدا پرهیز کنند.

وی به خانواده ها پیرامون مشاهده شهریه سامانه‌ای و اطلاع از میزان شهریه اعلامی مدارس تأکید کرد و خواستار آن شد تا در صورت مشاهده هرگونه تخلف در مراحل ثبت‌نام، موارد شکایت را به صورت حضوری در مناطق و استانها یا از طریق سامانه گزارش دهند.به گفته معاون وزیر آموزش و پرورش ، بر اساس قوانینی که امسال در خصوص مشوق‌های ابلاغی، امیدوارم بتوان فضای مدارس غیردولتی را  با توجه به رویکردهای دولت مردمی سیزدهم  و ماموریت های ابلاغی در سند تحول بنیادین ساماندهی و موثرتر از پیش کنیم.

منبع : فارس