نامه مهم رئیس فرهنگستان علوم پزشکی ایران درباره ورود شرکت های خصوصی به واردات واکسن
خطر توزیع رانت با سپردن واردات واکسن کرونا به بخش خصوصی/ اشکالات کارآزمایی های بالینی واکسن های داخلی
رکنا: رئیس فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران در نامه مهمی به دکتر سعید نمکی، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی چند نکته مهم و اساسی در زمینه واکسن و ایمن سازی جامعه علیه ویروس کرونا متذکر شدند.
دکتر سید علیرضا مرندی در این نامه به موارد مهمی در خصوص خرید واکسن کرونا و فرآیند واکسیناسیون اشاره کرده و به برخی اشکالات موجود در کارآزمایی های بالینی واکسن های داخلی پرداخته است.
به گزارش رکنا، دکتر مرندی در این نامه نوشته است: «با احترام، نظر به اهمیت بسیار بالای نقش ایمن سازی جامعه علیه ویروس کرونا و با توجه به اشتیاق قاطبه مردم به دریافت واکسن، به اختصار به چند نکته مهم اشاره می کنم.
این اقدام بسیار ضروری، نیازمند برنامه ریزی کاملا دقیق و مشارکت بعضی از نهادها در امور برنامه ریزی و اجراست (در ارتباط با نظم، امنیت، نظارت و... و طبیعتا نه مسائل فنی).
بدون هیچ گونه تردیدی، استفاده از شبکه بهداشتی درمانی «تنها» راه انجام این مسوولیت خطیر است.
برای اجرایی کردن توصیه و دستور رهبر معظم انقلاب، بهتر است از فرصت محدود باقیمانده و قبل از آن که حجم لازم واکسن آماده شود، هرچه سریع تر، به ترمیم، تکمیل، اصلاح، تقویت و اعتلای شبکه بهداشتی درمانی پرداخته شود، تا آمادگی های لازم کاملا فراهم شود. می توان نوعی رقابت بین دانشگاه های علوم پزشکی برای عملیاتی کردن این امر مهم ایجاد کرد. این اقدام بسیار ارزشمند، علاوه بر پیشگیری از هرگونه مشکل احتمالی و نیز پاسخگویی مطلوب به نیازهای امر واکسیناسیون عمومی، موجب سرمایه گذاری بسیار مهمی برای آینده کشور نیز خواهد بود.
از درگیر کردن بخش خصوصی، به شدت پرهیز شود، چه در امر خرید واکسن و چه در امر توزیع و حتی تزریق آن که متاسفانه خطر رانت خواری و سوءاستفاده های کلان در خرید، فساد در حمل و نگهداری و نیز کیفیت واکسن خریداری شده زیاد خواهد بود. در امر توزیع هم احتمال ورود به بازار سیاه و در نتیجه محروم ماندن اقشار آسیب پذیر که قدرت خرید واکسن را ندارند بسیار زیاد خواهد بود و عملا احتمال پاسخگویی مطلوب توسط بخش خصوصی هم وجود نخواهد داشت.
قطعا واکسن و واکسیناسیون باید کاملا رایگان و فاقد هرگونه هزینه ای برای آحاد مردم باشد. توصیه می شود از بسیج جامعه پزشکی و نیروی بسیج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای همکاری های لازم به منظور کسب اعتماد بیشتر مردم، حفظ نظم و آرامش، نظارت در توزیع عادلانه واکسیناسیون و امثال آن استفاده شود.
لازم است برنامه نرم افزاری قابل اعتمادی برای ثبت و ردیابی آنها که واکسینه می شوند از طریق ثبت نام، نام خانوادگی، سن، شناسه ملی و کدی که گویای اولویت دریافت واکسن باشد، تهیه شود. توصیه می شود قبل از استفاده از سامانه مزبور، راستی آزمایی لازم انجام شود.
کارکنان و همه آنها که در امر تزریق واکسن کرونا دخالت مستقیم دارند، باید آموزش های لازم را دیده و بر نحوه عملکردشان نظارت شود. متاسفانه در مشاهده جریان کارآزمایی های بالینی، نحوه تزریق واکسن در تلویزیون، در بسیاری موارد اشکالاتی در نحوه عملکردشان را نشان داد، نظیر نحوه مصرف پنبه الکل و غیره توسط افرادی که کار تزریق را انجام می دادند.
بهتر است وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی برای هر دانشگاه یا دانشکده علوم پزشکی حداقل دو ناظر پیش بینی کند تا با استفاده از فرم های تنظیم شده و انتخاب رندوم افراد واکسینه شده، بتوانند گزارش های منظمی را برای آن وزارتخانه محترم تهیه و ارائه کنند.
پیش بینی های لازم برای شنیدن و پاسخگویی به نظرات و پیشنهادات مردم در تمام طول مدت واکسیناسیون کرونا انجام شود. از آنجا که منابع تهیه و تولید واکسن ها متفاوت است، هر گونه بحث و نظر در مورد میزان تاثیر هر یک از انواع واکسن ها، فقط در محافل علمی و کاملا خصوصی صورت پذیرد و از مغشوش کردن اذهان مردم در این مورد یا موارد مشابه به شدت پرهیز شود.
حتما امکان ثبت هرگونه عارضه احتمالی (اعم از آنی، کوتاه مدت، میان مدت یا درازمدت) که ناشی از واکسیناسیون باشد فراهم شود و فرم ها و گزارش های مزبور مستمرا به استحضار مسوولان محترم وزارتخانه برسد.
در مورد اولویت بندی مردم در امر دریافت واکسن، ضمن استفاده از تجربیات سایر کشورها و نظرات سازمان جهانی بهداشت که بسیار ارزشمند است، وضعیت کشور را کاملا در نظر گرفته و در صورت ضرورت با مقاماتی که ممکن است پیشنهاداتی داشته باشند، مشورت قبلی به عمل آید که در ضمن اجرا، مردم با شنیدن نظرات متفاوت مغشوش نشوند.
مطلب بسیار مهم دیگر این که، توجه لازم داشته باشید که مساله ای بسیار تاثیرگذار یعنی انتخابات و جابه جایی دولت در پیش است. پیش بینی اقدامات باید به گونه ای باشد که هرگونه جابه جایی، کوچک ترین خللی در امر واکسیناسیون مردم ایجاد نکند. بهره بردن از حضور افراد یا نهادی که با تغییر دولت تعویض نخواهند شد، می تواند به ادامه اجرای موفق واکسیناسیون کمک کند.
ارسال نظر