در گفت و گوی رکنا با بازرس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور مطرح شد؛
تکلیف تعرفه های نجومی روانشناسی چه شد؟ / مجمع عمومی روانشناسان به صورت عامدانه تشکیل نشد
رکنا: حدود 10 ماه از شیوع کرونا می گذرد و نیاز مردم به دریافت خدمات روان شناسی و مشاوره روز به روز بیشتر می شود. به نظر می رسد برای تشویق مراجعه افراد به مراکز خدمات روان شناسی باید تصمیمی قاطع در تعیین تعرفه ها و بیمه درمانی گرفته شود.
به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، حدود 10 ماه از شیوع کرونا می گذرد و نیاز مردم به دریافت خدمات روانشناسان و مشاوره روز به روز بیشتر می شود. به نظر می رسد برای تشویق مراجعه افراد به مراکز خدمات روان شناسی باید تصمیمی قاطع در تعیین تعرفه ها و بیمه درمانی گرفته شود.
به نظر می رسد سازمان نظام روان شناسی کشور علاوه بر مشکلات در تعیین تعرفه های جدید در تشکیل مجمع عمومی در این سازمان نیز اختلافاتی دارد و به گفته یکی از اعضای هیئت بازرسان این سازمان علت مشکلات موجود در سازمان روان شناسی و مشاوره کشور، تشکیل نشدن مجمع عمومی و عدم پاسخگویی مسئولان مربوطه در سازمان روان شناسی و مشاوره کشور است.
دکتر صبحی قراملکی، بازرس سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور در خصوص آخرین وضعیت تعرفه های خدمات روان شناسی و مشاوره و تعیین بیمه برای مراجعان روان شناسی به خبرنگار اجتماعی رکنا اظهار داشت: تعرفه های روان شناسی را طبق قانون سازمان روان شناسی و مشاوره کشور می بایست شورای مرکزی به هیئت دولت پیشنهاد می داد و هیئت دولت نیز آن را مصوب می کرد، این اتفاق اوایل سال رخ داد و به هیئت دولت پیشنهاد شد، منتها تاکنون نتیجه مشخصی به سازمان نظام روان شناسی اعلام نشده است، به همین دلیل مبنای کاری که در حال حاضر روان شناسان و مشاوران بر اساس آن فعالیت می کنند، همان مبنای پیشنهادی شورای مرکزی است که فقط به عنوان یک پیشنهاد مطرح شده و به صورت رسمی و مصوب تعرفه تعریف شده ای وجود ندارد، پس در واقع تعرفه ها بر اساس سال های گذشته در جریان است.
لزوم اختصاص بیمه برای خدمات روان شناسی و مشاوره
صبحی در مورد اختصاص بیمه به خدمات روان شناسی و مشاوره افزود: یکی از اتفاقات مفید و خوبی که تا کنون می توانست رخ دهد، بحث پوشش بیمه ای خدمات روان شناسی و مشاوره است، منتها تا کنون این موضوع به نتیجه نرسیده و یکی از اصلی ترین دلایل عدم رخ دادن آن این است که علی رغم آن که سازمان نظام روان شناسی پیشنهاد و طرح مسئله می کند، موضوع خدمات روان شناسی را با خدمات پزشکی مقایسه می کنند و از نظر کمیت و میزان ساعت آن دچار مشکل می شوند، مثلاً در سال 1399 برخی پزشکان عمومی در عرض یک ساعت، 10 نفر را ویزیت می کنند و محاسبه آن ها بر اساس نفر انجام می شود، ضمن آن که به ازای هر نفر 30 الی 40 هزار تومان حساب می شود، این درحالی است که روان شناسان و مشاوران اگر بخواهند مراجعی را ویزیت کنند حداقل بین 45 دقیقه تا یکساعت زمان طول می کشد، به همین دلیل وقتی یک روان شناس هزینه یک ساعتش را دریافت می کند، گمان می شود که هزینه زیادی دریافت خواهد شد و هزینه خدمات روان شناسی گران قیمت است، باید توجه داشت زمانی که برای یک مراجع گذاشته می شود به ازای ده نفری است که یک پزشک در حوزه ای دیگر می گذارد. علاوه بر این ها سازمان نظام روان شناسی هم مشکلات زیادی دارد، گاهی یک موضوع جلو می رود اما به مانع بر می خورد و مشمول زمان بیشتری می شود، امیدواریم با پیگیری سازمان و مساعدت نهادهای دولتی این مسئله حل شود و خدمات روان شناسی تحت پوشش بیمه قرار گیرند، به هرحال برخورداری افراد از خدمات بیمه در حوزه روان شناسی و مشاوره می تواند اقدامی موثر و مفید واقع شود.
ارائه خدمات رایگان و با تخفیف روان شناسان به مردم از ابتدای شیوع کرونا
بازرس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در خصوص برنامه های سازمان نظام روان شناسی در دوران کرونا و افزایش نیاز به خدمات روان شناسی در جامعه بیان کرد: سازمان نظام روان شناسی هم اکنون برنامه های متنوعی اجرا کرده و در دست اقدام دارد. اکنون موضوع ارائه خدمات روان شناسی را می توان هم از طریق سازمان و هم از طریق خود روان شناسان جلو برد، اگرچه هم سازمان در حد توان خود با نهاد های دولتی وارد رابطه شده و اعلام آمادگی کرده و هم خود روان شناسان و مشاوران در سراسر کشور اعلام آمادگی کردند که با تخفیف و حتی رایگان از ابتدای شیوع کرونا خدماتی را ارائه دهند، ناگفته نماند این اتفاق انجام شد بسیاری از روان شناسان به نیاز تعداد زیادی از هموطنان پاسخ دادند. ضمناً باید در نظر داشت که خود روان شناسان نیز از شیوع کرونا آسیب دیده اند، این عزیزان به دلیل در قرنطینه بودن، رعایت پروتکل های بهداشتی و... بسیاری از مراکز روان شناسی شان را تعطیل کردند یا به حالت نیمه تعطیل درآوردند، تعدادی از مراکز هم از خدمات درمانی به خدمات آموزشی تغییر پیدا کردند، با این حال روان شناسان و مشاوران جزو دسته ای از افراد هستند که از ابتدای شیوع کرونا به صورت فعالانه مشغول ارائه خدمت به صورت رایگان، نیمه رایگان و با تخفیف شدند. بنابراین لازم است تا روان شناسان و مشاوران از حمایت های دولتی برخوردار شوند تا مراکز و دفاتر ارائه خدمات روان شناسی و مشاوره به اجبار تعطیل نشوند و بتوانند با حفظ ساختار خودشان به ارائه خدمات ادامه دهند.
مجمع عمومی روان شناسان به صورت عامدانه تشکیل نشد
ناصر صبحی با اشاره به تشکیل مجمع عمومی روان شناسان و لغو انتخابات سازمان نظام روان شناسی افزود: مجمع عمومی در ارکان این سازمان دارای مهمترین و بالاترین رتبه است، طبق قانون، سازمان نظام روان شناسی موظف است در پایان هر سال، مجمع عمومی را که شامل همه اعضای سازمان هستند تشکیل دهد و در آن مجمع، هیئت بازرسان گزارش عملکرد خودشان را به اعضای مجمع تقدیم کنند، مجمع نیز براساس گزارش عملکردی که صورت می گیرد تصمیم لازم را در خصوص شورای مرکزی و ارکان مختلف سازمان و واحد های تابع آن اتخاذ می کند، بنابراین مجمع عمومی وظیفه اصلی اش رسیدگی به عملکرد کل سازمان بر اساس گزارشی است که توسط بازرسان به عنوان ضابطان اجرایی آن مجمع ارائه می شود، است. به هرحال با وجود اینکه از هفدهمین سال تاسیس سازمان نظام روان شناسی می گذرد، به دلایل مختلف و تقریباً عامدانه این مجمع تشکیل نشده و ممکن است یکی از دلایل این موضوع، تخلفاتی باشد که صورت گرفته و برخی افراد و مسئولانِ وقت از علنی شدن این موارد واهمه دارند، همچنین قرار بود انتخابات سازمان نظام روان شناسی در آذر امسال برگزار شود اما این اتفاق میسر نشد، البته هیئت بازرسان سازمان نظام روان شناسی پیگیر این موضوع بودند و خوشبختانه قرار بر این شد که در دی ماه 99 این انتخابات برگزار شود ولی کیفیت و چگونگی آن هنوز مشخص نیست و در آینده نزدیک در خصوص آن تصمیم گرفته خواهد شد.
عدم برگزاری مجمع عمومی و پاسخگویی علل مشکلات موجود در سازمان نظام روان شناسی است
بازرس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در پایان گفت و گو ابراز داشت: دلیل عمده مشکلات موجود در سازمان نظام روان شناسی و مشاوره کشور، عدم برگزاری مجمع عمومی و ضعف پاسخگویی در خصوص عملکرد سازمان است که گویی این سازمان به حال خودش رها شده و کسی مسئول آن نیست.
در این راستا محمد حاتمی، رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور در گفتوگویی اظهار کرده بود: حدود سه هفته پیش در جلسه کمیسیون اجتماعی دولت که با حضور دکتر حریرچی برگزار شد، تعرفه پیشنهادی سازمان نظام روانشناسی و مشاوره کشور تصویب اما مقرر شد ظرف یک هفته این تعرفهها پس از تایید از سوی سازمان بیمه سلامت ابلاغ شوند، این در حالی است که تا کنون ابلاغ نشده است. با توجه به اینکه مسئولیت تعیین تعرفههای خدمات مشاوره و روانشناسی بر عهده سازمان نظام روانشناسی و مشاوره است، حدود یک سال است که این سازمان تعرفههای پیشنهادی خود را به دولت ارائه کرده است اما تصویب این تعرفهها به تعویق میافتد.
حاتمی گفته است: مردم، روانشناسان و مشاوران در انتظار اعلام این تعرفهها هستند، به دلیل نبود تعرفه مشخص، بعضا در قبال خدمات مشاوره و روانشناسی هزینههای گزافی از مردم گرفته میشود و با عدم تصویب در حق مردم اجحاف میشود. انتظار میرفت دولت در این زمینه پیشگام باشد در حالی که با این تاخیرات حقوق مردم ضایع میشود.
وی همچنین درباره مشمول بیمه قرار گرفتن خدمات روانشناسی و مشاوره اظهار داشته است: این امر در ماده ۱۰۲ قانون برنامه ششم بند "ج" تصویب شده است و با پیگیریهای این سازمان مقرر شد تا مجلس شورای اسلامی سرفصل بودجهای برای آن پیشبینی کند تا این قانون اجرایی شود. آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.
ارسال نظر