5  میلیون پایتخت نشین در خطر / تهران نلرز ! + صوت
حجم ویدیو: 67.05M | مدت زمان ویدیو: 00:06:57

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، بیش از 65 هزار هکتار بافت فرسوده با  سه شاخص ناپایداری، ریزدانگی و نفوذناپذیری در تهران وجود دارد . حدود  ۴.۵ میلیون نفر از تهرانی ها ساکن بافت فرسوده هستند. بازآفرینی بافت های فرسوده تهران و ایران حتی با دستور رئیس جمهور هم راهی به جایی نبرد. تهران زلزله بیاید ، ویرانی بافت فرسوده و مرگ و میر ناشی از آن، یک فاجعه جهانی را رقم خواهد زد.

معابر تنگ مانع اورژانس

بنابراین اگر زلزله ای در تهران اتفاق بیافتد بافت فرسوده با مشکلات بیشتری روبرو خواهند شد. این مسئله ای نیست که ما کشف کرده باشیم بلکه سال ها قبل کارشناسان شهری در مورد آن هشدار داده اند. آیا با توجه به این شرایط و وقوع زلزله راهی برای امداد رسانی به ساکنان بافت فرسوده در تهران وجود دارد؟

معابر باریک ،امدادرسانی ناممکن

مجتبی خالدی، سخنگوی اورژانس کشور در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا در خصوص وضعیت بافت فرسوده و امدادرسانی در این مناطق گفت: اولین مشکل در امدادرسانی به ساکنان بافت فرسوده معابر است. معابر جنوب شهر تهران اینقدر باریک است که با کوچک ترین حادثه ای مسدود می شود. اگر راهی وجود نداشته باشد اورژانس نمی تواند به محل حادثه برسد.

ساختمان های ناایمن برچسب بخورند

وی با اشاره به قانونگذاری نیز افزود: مکان هایی که توسط آتش نشانی برای سکونت تایید نمی شود باید برچسب بخورد و باید یک روزی ساختمان ها درجه بندی بشوند. باید درجه ایمنی ساختمان های ایمن نیز مشخص شوند و اگر درجه ایمنی ساختمانی صفر یا یک هست قانونگذار اجازه ندهد کسی در این منزل سکونت کند. طبیعتا این ساختمان ها باید از تسهیلات بیشتری در بافت های فرسوده بهره مند شوند. اگر خانه ای 18ساله است و 10 میلیون وام به آن تعلق می گیرد، به خانه 60ساله وام 500میلیونی تعلق گیرد. چون یک خانه فرسوده با کوچک ترین زمین لرزه ای، حریق، حتی ترکیدگی لوله و... خراب شود و افراد زیر آوار بمانند. از آن پس یکی از هزینه هایی که به جامعه تحمیل می شود، اورژانس است. اورژانس خط مقدم ساخت و ساز نیست ولی متاسفانه تمام تبعات ساخت و ساز به اورژانس برمی گردد. چون برای یک خانه ایمن حتی اگر دچار حریق شود یک آمبولانس می فرستیم اما برای یک خانه ای که در بافت فرسوده است باید 8 آمبولانس اعزام شود. کسی که از پله خانه ایمن سقوط می کند جراحت کمتری می بیند و فردا می تواند به خانه برود. اما کسی که سقف خانه بافت فرسوده روی سر یک فرد خراب می شود، به کما می رود و یک تخت بیمارستانی را اشغال می کند. بنابراین قانون گذار وظیفه بسیار خطیری دارد.

50درصد بالگردهای اورژانس فعال نیست

خالدی تاکید کرد: سه لجستیک عمده آمبولانس های زمینی، موتوری و هوایی داریم که در بافت فرسوده به کار ما می آید. بالگردهای اورژانس در 50درصد زمان فعال نیست چرا که پرواز و دید در شب ندارد. طبیعتا مهندسی شهری که به آن اشاره کردم به استفاده از بالگردهای اورژانس مربوط می شود. اگر هلی کوپتری بخواهد پرواز کند باید زیرساخت ها و مبلمان شهری نیز متناسب با پرواز بالگرد باشد. اگر هلی کوپتر در منطقه 18 امدادرسانی که مجبور است 5کیلومتر دورتر به زمین بنشیند چرا که این بخش بافت فرسوده است و جایی برای فرود بالگرد وجود ندارد.

استفاده موتورلانس ها در بافت فرسوده

سخنگوی اورژانس کشور با بیان این که تنها وسیله ای که زمان زلزله می توانیم به راحتی در بافت فرسوده استفاده کنیم، موتورلانس است، گفت: "خوشبختانه 200 دستگاه موتورلانس در شهر تهران وجود دارد و می توانند به راحتی فراخوان بشوند و اقدامات اولیه را انجام دهند. اما اگر  سرعت کار را در نظر بگیریم، هر چقدر اتوبوس آمبولانس، بالگرد و آمبولانس های اورژانس به محل حادثه اعزام شوند زمان رسیدن مصدومان به مراکز درمانی را کاهش خواهیم داد. این ارتباط مستقیم با میزان جراحات و مرگ ها دارد."

اسکان ساکنان بافت فرسوده در یک سوم منطقه

وی تاکید کرد: "کشیدن عقب  معبرها در بافت های فرسوده زیاد تغییری نمی کند زیرا از هر طرف یک متر عقب نشینی می کنند این عقب نشینی با توجه به باریکی خیابان ها فایده ای ندارد. شاید باید خانه های مردم را بخریم و مجتمع های 50طبقه ساخته شود تا از مشاعات دیگر برای معابر، فضای سبز و... استفاده کنیم. کوچه ای که  20 خانوار در  سه طبقه زندگی می کنند در حالی که می توان آنها را در یک سوم آن کوچه اسکان داد و بقیه آن به عنوان معابر شهری استفاده شود تا در امدادرسانی به درد ما بخورد. طرح های ویژه ای نیز در این زمینه وجود دارد. بین شهرداری مناطق و دانشگاه ها هماهنگی هایی به عمل آمده و نقشه های منطقه تبادل شده است. کارهای زیادی داریم برای این که به طور قطعی بگوییم که در  بافت فرسوده به صورت ایده آل عمل می کنیم."

اعزام 8 آمبولانس برای یک خانه

وی در پاسخ به این سوال که اگر زلزله ای رخ دهد، بافت فرسوده برای مابقی مناطق تهران چه مشکلی به وجود می آورد؟ گفت: "در این صورت به جای یک آمبولانس، اورژانس مجبور است 8 آمبولانس برای یک خانه اعزام کند. بحران یعنی امکاناتی که دارید با نیازها همخوانی ندارد. با وقوع زمین لرزه برای تیم های اجرایی نیز بحران ایجاد می شود. در شرایط معمول ارائه خدمات موثر و درست است ولی وقتی نیازها زیاد بشود لجستیک اورژانس توانایی پاسخگویی را ندارد و باعث اختلال و طولانی شدن در خدمات به دیگران می شود."

در پایان فقط یاد صحبت رئیس ستاد بحران می افتیم که دو سال پیش با زلزله ملارد گفت: دعا کنید زلزله نیاید... ما هم دست به آسمان برده و فقط دعا می کنیم که زلزله نیاید.

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.