بهترین سن ازدواج 23 تا 30 سال است/ حس سرکوب شدگی و سردمزاجی در کودک همسرها

به گزارش خبرنگار رکنا: کودک همسری را می‌توان یکی از معظلات اجتماعی دانست که چندسالی دولت و مجلس در کشور ما به دنبال غیرقانونی اعلام کردن آن هستند. اما مسئله ای که وجود دارد این است که سن ازدواج با وجود آنکه در قانون تعریف مشخصی دارد اما هر از چندگاهی شاهد اقدامات غیر قانونی از سوی برخی خانواده ها به دلیل عدم توسعه فرهنگی و اجتماعی هستیم. بنابراین نیاز است تا در این خصوص تامل شود که چه سنی برای ازدواج می‌تواند مناسب باشد.

افراد زیر 13 سال با اذن پدر می‌توانند ازدواج کنند

سیده فاطمه ذوالقدر نماینده مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درخصوص عدم تحقق طرح پیشگیری از کودک همسری بیان کرد: در قانون مربوط به ازدواج دو تبصره آمده است که افرادزیر ١٣ سال با اذن پدر و گواهی رشد عقلی ‌می توانند ازدواج کنند. ما در طرح خود می‌خواستیم با توجه به آسیب های بسیاری که در این خصوص وجود دارد، این دو تبصره حذف شود تا دیگر شاهد اینچنین ازدواج هایی و آسیب های برخواسته از آن نباشیم.

ذوالقدر با بیان اینکه برای ازدواج افراد زیر ١٣ سال باید گواهی رشد موجود باشد اظهار کرد: البته بعضی از دفاتر ثبت، تخلف کرده و این ازدواج ها را بدون اخذ گواهی رشد ثبت می‌کنند. در شهرستان ها، دادستانی یا معاونت امور زنان اگر خلافی رخ دهد، ورود می‌کنند و هم اکنون جلوی برخی از این ازدواج ها گرفته شده است اما باید به این نکته نیز توجه داشت که موضوع گواهی رشد خود نیازمند بازنگری و اصلاح است چرا که ملاک های که برای سنجش رشد به کاربرده می شود کارآمدی لازم را دارا نیست با روش های خیلی اولیه و ابتدایی موضوع رشد کودک سنجش می گردد، حال آنکه برای پذیرش مسئولیتی به نام همسری و متعاقباً مادری لازم است شاخص های دقیق و جامعی مورد بررسی قرار گیرد.

ازدواج در 13 سالگی برای دختران خوب است

این در حالی است که پروانه مافی در مصاحبه به رکنا گفته است که دولت بحث کودک همسری را دنبال کرد ،کودک همسری را به صورت طرح مطرح کردیم ولی در کمیسیون رای نیاورد و به صحن نرسید.

مافی در این خصوص گفت: دولت کودک همسری را به صورت لایحه مطرح می کند و به صحن می آورد. طبق این لایحه سن پایه ازدواج دختران 13 و پسران 15 سال است. به نظرم این سنین مناسب است و بلوغ جسمی و جنسی دختران و پسران محقق شده و بلوغ فکری به دنبال آن به وجود می آید.

وی ادامه می‌دهد: این حداقلی است که سن ازدواج به اعداد پایین تر 12-11-10 و حتی 9 سالگی که متاسفانه در برخی نقاط کشور وجود دارد اتفاق نیفتد و مرز برای دختران 13سال و برای پسران 15 سال باشد. این لایحه به مجلس می آید و به نظرم مصوبه خود را می گیرد چرا که این سن مورد تایید برخی از فقها است. این طرح هم از طریق لایحه دولت به انجام می رسد.

دختران در چه سنی می توانند ازدواج کنند؟

شهرزاد زاده مدرس فوق تخصص زنان و زایمان در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره این مسئله که دختران در چه سنی می‌توانند ازدواج کنند گفت: برای ازدواج یکسری شرایط روحی و جسمی لازم است. در دنیا سن بلوغ پایین آمده و پروسه بلوغ از 9 سالگی شروع می‌شود. منتهی از نظر فیزیکی علائم بلوغ زودتر ظاهر می‌شود که علل آن مربوط به شرایط اجتماعی، آب و هوایی و تغذیه ای می‌شود.

رشد کافی دلیل بر آمادگی برای ازدواج کودکان نیست

وی ادامه داد: باید در در کنار رشد جسمی حتما رشد روانی نیز اتفاق بیافتد. اما نمی‌توان گفت که اگر یک دختر بچه از نظر جسمی رشد کافی را داشت، حتما شرایط ازدواج را دارد. چرا که برای برقراری یک رابطه جنسی شرایط جسمی باید از هر نظر آمادگی لازم را داشته باشد.

این فوق تخصص زنان و زایمان با بیان اینکه حداقل سن ازدواج دختران به ژنتیک آنها ربط دارد مطرح کرد: از نظر بلوغ فردی که در جنوب ایران است با فردی که در شمالی ترین نقطه ایران و مناطق سردسیر زندگی می‌کند، متفاوت است. در دنیا نیز همین شرایط حاکم وجود دارد. یعنی در کشورهای اسکاندیناوی سن بلوغ بسیار بالاتر از مناطق گرمسیر دنیا است.

پروسه بلوغ 5 سال طول می‌کشد

زاده مدرس تاکید کرد: اگر پروسه بلوغ یک فرد از 9 سالگی آغاز شود و نخستین علامت بلوغ که رشد قدی بوده تا آخرین علامت بلوغ که برقراری عادت ماهانه است، اتفاق بیافتد. حداقل 5 سال طول خواهد کشید. بنابراین ممکن است یک دختر در 17،16، 13 و حتی 11 سالگی به بلوغ برسد. اما این به آن معنا نیست که در مسائل روحی نیز به بلوغ رسیده باشند.

ایجاد ترس و واهمه در کودک همسر ها

او در پاسخ به این سوال که آیا اگر دختری از نظر جسمی و روحی به بلوغ رسیده باشد، دیگر ازدواج او منعی ندارد اظهار کرد: کودک همسری به دلیل اینکه فرد به بلوغ فکری نرسیده، ایراد دارد. این مسئله ابعاد مختلفی دارد اما در کل نخستین تاثیر آن ترس و واهمه ای است که در فرد ایجاد می‌شود.

حس سرکوب شدگی در کودک همسر ها

این فوق تخصص زنان و زایمان افزود: یک کودک همسر در آینده با حالت وحشت روبرو می‌شود و ممکن است آن خانم دچار سرد مزاجی شود. بنابراین رشد و تکاملی که یک فرد باید طی کند در حد همسر یا مادر بودن تمام می‌شود. حال اگر آن فرد انگیزه های قوی داشته باشد و شرایط مشترک زندگی نیز برایش مناسب باشد تا بتواند از نظر روحی و اجتماعی تکامل پیدا بکند باز در آن فرد حس سرکوب وجود دارد.

او با بیان اینکه در خود ازدواج نیز یکسری شرایط فرهنگی مداخله می‌کند اذعان کرد: کمتر افرادی وجود دارند که کودک همسر باشند و بعد در زندگی اجتماعی رشد کنند. البته همانطور که با کودک همسری مخالف هستم با ازدواج در سن بالا نیز اصلا موافق نیستم.

بهترین سن ازدواج برای افراد 23 تا 30 سال است

شهرزاد زاده مدرس در پایان تشریح کرد: بهترین شرایط باروری از نظر شرایط تخمدانی برای یک زن حدود سن 23، 24، 25 تا حتی 30 سالگی است. اما باز بستگی به ژنتیک و فرهنگ فرد دارد. یعنی یک فرد می‌تواند زندگی خوب، باروری خوب و از نظر روحی و روانی خود را برای مادر شدن آماده کند. در کل باید این مسئله را نیز در نظر گرفت که همانقدر که ازدواج زود مشکل ساز است ازدواج دیر نیز می‌تواند مشکلاتی را به همراه داشته باشد.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.