مجوز احداث 275 برج در خیابانهای زیر 12 متر !

رکنااقتصادی: عباس آخوندی اظهار کرد: مساله آتش‌سوزی ساختمان پلاسکو را نباید به یک ساختمان یا سازمان آتش‌نشانی تنزل داد بلکه مساله‌ی اصلی مربوط به نحوه مدیریت شهری در ایران است. من چه در این دوره و چه در دوره‌ی پیشین که مسئولیت وزارت مسکن و شهرسازی را بر عهده داشتم این بحث را مطرح می‌کردم که معضل ما در کلان‌شهرهای ایران و مشخصا تهران مساله شهرفروشی و فروش ضابطه است.

وی ادامه داد: هر قانون، ضابطه، مقررات شهرسازی و مقررات ساختمانی که وضع کنید باید ضمانت اجرایی داشته باشد. اگر قرار باشد مدیریت شهری بتواند این ضوابط را برای ایجاد درآمد برای شهرداری بفروشد، دیگر نمی‌دانم چه پاسخی به سوالات مطرح شده درباره حادثه پلاسکو بدهم.

وی افزود: اساسی‌ترین بحث من این است که این موضوع را نمی‌توان به تک ساختمان‌ها تقلیل داد بلکه باید به نظام توسعه شهری برگرداند. وقتی به آمار نگاه می‌کنیم برای معابر بین ۶ تا ۱۲ متر شهر تهران ۲۷۵ مجوز احداث بنای بیش از ۱۱ طبقه و حتی در معابر کمتر از ۶ متر ۳ مجوز ساختمان بلندمرتبه صادر شده است.

وزیر راه و شهرسازی تصریح کرد: وقتی چنین وضعی داریم تصور تک بنا نمی‌دانم چه تصوری است که به آن می‌پردازیم. به نظر من اصلی‌ترین مساله ما بازنگری در نظام مدیریت شهر و حاکمیت قانون در ایران است. زمانی در ایران بحث حاکمیت قانون مطرح شد که عده ای موضوع را به سخره گرفتند و از کنار آن گذشتند. بر همین اساس اوایل وقتی صحبت از تراکم‌فروشی می‌شد آن را نوعی جرم آشکار تلقی می‌کردند اما بعدها از شدت تکرار تبدیل به مساله‌ای عادی شد.

آخوندی با اشاره به بودجه‌ی شهرداری تهران تاکید کرد: بودجه سال ۱۳۹۶ شهرداری تهران که چندی پیش توسط شورای شهر به تصویب رسید حدود ۱۸ هزار میلییارد تومان است که در آن نوشته شده درآمد حاصل از محل فروش تراکم ۸ هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان. با این وضع اگر شما ضابطه قرص و محکمی برای تک بنا بگذارید، چه نتیجه ای می‌گیرید؟

وی ادامه داد: پایه بسیار قرص و محکم زندگی مدرن، حاکمیت قانون و نظارت عمومی بر اجرای قانون است. یعنی کسی جرأت نمی کند در زندگی مدرن از قانون تخطی کند ولی وقتی در یک شهر این‌طور قانون فروخته می‌شود در این بستر هرچه ضابطه هم بگذارید دردی را دوا نمی‌کند. به همین دلیل لازم است مقداری از تک بنا به ساختار محیطی برگردیم که این اتفاقات در آن رخ می‌دهد. البته تک بنا هم به عنوان موضوعی ثانویه مهم است اما مساله‌ی اصلی جای دیگری است.

وزیر راه و شهرسازی با بیان این‌که معضلات مدیریت شهری مختص تهران نیست، خاطرنشان کرد: در همه کلان‌شهرها از جمله شیراز، اصفهان و مشهد شاهد چنین وضعیتی هستیم. در اصفهان کنار میدان نقش جهان یک بنای بلندمرتبه ساختند. زمانی هر جای شهر مشهد وارد می‌شدید گنبد امام رضا (ع) به عنوان یک نگین دیده می‌شد اما الان به دلیل احداث ساختمان‌های بلندمرتبه در اطراف حرم باید کلی بگردیم تا گنبد را پیدا کنیم. سال گذشته در همین مشهد ساختمانی دچار آتش‌سوزی شد که نتوانستند ساختمان را نجات دهند.

آخوندی، زندگی مدرن شهری در ایران را دچار اختلال کلی دانست و افزود: من نگرانم که داستان پلاسکو به سمت یک ساختمان هدایت شود و بعد هم در تراژدی آتش‌نشانان که واقعا جانفشانی و فداکاری کردند خلاصه شود. آتش‌نشانان از جان مایه گذاشتند اما باید از این موضوع که حادثه پلاسکو را در یک تراژدی خلاصه کنیم و مساله‌ی اصلی را به فراموشی بسپاریم پرهیز کنیم.

 

وبگردی