حشره ساس در کمین خریداران لوازم دست دوم
رکنا: یک حشره شناس گفت: ساسها از انگلهای خارجی حیوانات ساکن غار (احتمالاً خفاشها) در زمان غارنشینی انسان تکامل پیدا کردهاند و امروز به عنوان یکی از مهمترین انگلهای خارجی انسان در عصر حاضر هستند و با نخریدن وسایل دست دوم از ورود آن به خانه جلوگیری شوند.
وحید درخش احمدی افزود: ساسها در محل سکونت انسان مانند منازل، هتلها، خوابگاهها، زندانها، سرباز خانهها، بیمارستانها، سرای سالمندان و غیره یافت میشوند.
وی اظهار داشت: آنها در شکاف دیوار، کف خانهها، اثاثیه، لابلای کار تنها، پشت کاغذ دیواری، کمدها و درهای چوبی و قفسه کتابخانهها، مبلمان، تشکها، پشتیها و… مخفی میشوند. در شب و نور کم فعال هستند و از میزبان خفته تغذیه میکنند. اگر انسان در دسترس آنها نباشد از سایر حیوانات خونخواری میکنند.
احمدی با بیان اینکه ساسها هنگام خونخواری ۳ یا ۴ بار با فاصله چند دقیقه شخص را میگزند تا سیر شوند، ادامه دد: ماده بالغ روزی ۲-۳ تخم میگذارد. که در طول زندگی جمعاَ ۲۰۰-۵۰۰ تخم میرسد. تخمهای یک میلیمتری سفید مروارید شکل هستند و در مکانهای یاد شده قرار داده میشوند.
وی اضافه میکند: زمان باز شدن تخمها که معمولاً ۱۰-۹ روز بعد از جنین دار شدن است به درجه حرارت بستگی دارد. ۵ مرحله نمفی وجود دارد. که هر مرحله قبل از پوست اندازی به یک وعده خون نیاز دارد تا تبدیل به مرحله بعدی گردد. مراحل تخم تا بلوغ کامل و تخم گذاری مجدد بسته به حرارت محیط بین ۱۹-۷ هفته (حدود ۵-۲ ماه) متغیر است. در حرارت ۲۷ درجه تخمها در کمتر از یک هفته شکفته میشوند، درطول سال چند نسل ساس بوجود میآید. در دسترس بودن منبع خون در زمان تولید مثل تأثیر میگذارد. ساسهای بالغ در تابستان بیشتر از ماههای سرد تر تغذیه میکنند. ساسها گرسنگی را تا ۵۵۰ روز تحمل میکنند و خانههای استیجاری بیشتر در معرض آلودگی قرار دارند.
احمدی، در مورد مشکلات بهداشتی ساسها گفت: ساسهای تختواب متهم به انتقال تعداد زیادی از بیماریها شدهاند ولی تاکنون فقط موارد ذیل ثابت شده است، ایجاد کم خونی (به علت خونخواری زیاد خصوصاً در نوزادان)، حساسیت در افراد حساس (جسمی و روانی) در بعضی افراد ممکن است تاولهای هموراژیک بزرگی به وجود آید، در بعضی ممکن است قرمزی و ادم مشاهده شود و یا بی دلیل دچار خارش شوند، خارش شدید و عفونتهای ثانویه، کم خوابی یا بیخوابی وسواس و بیماریهای روانی (آنتوموفوبیا یا همان ترس از حشرات) و بوی بد مکان ساس زده از مشکلات بهداشتی است.
وی درباره تشخیص ساس تصریح کرد: زخمهای محل گزش پاپولهای سفتی بوده که از یکدیگر فاصله کمی داشته و دو تا دو تا یا سه تا سه تا با هم ظاهر میشوند و شکل خوشهای گزشها در تمایز گذاشتن بین زخمها با گزش سایر حشرات نظیر کک و غیره مهم است، دیدن ساس (مرده، زنده و یا پوستههای خالی پس از پوست اندازی) در محلهای خواب و استراحت، رد خون در روی ملحفهها و مخفیگاههای ساسها (مشاهده لکههای خون و نقاط تیره رنگی که در اثر استفراغ و مدفوع توسط حشره روی ملافه، تشک، لباس خواب و دیوار) ایجاد میشود.
احمدی گفت: ساسها به راحتی از راه لباس، تختخواب، لوازم خواب افراد، مبلمان نو و دست دوم، وسایل چوبی کرایهای مثل میز و صندلی مجالس، چمدان مسافران و حتی ساکهای ورزشی از اماکن آلوده به اماکن تازه و غیره آلوده راه پیدا میکنند.
این حشره شناس گفت: خارش ناشی از گزش ساسها به درمانهای علامتی پاسخ میدهد که موقتی بوده و با تکرار گزش دوباره خارشها به وجود میآیند.
وی، دور انداختن تمام وسایل آلوده و سوزاندن آنها، حذف درزها و شکافها و برداشتن کاغذهای دیواریهای آلوده، گچ کردن ساختمان (در ساختمانهایی که گل گچ هستند یا درز و شکاف در کف و دیوار دارند)، دوغاب کف ساختمان با سیمان، پهن کردن وسایل خانه در آفتاب، سالمسازی بعضی از لباسها را با جوشاندن واستفاده از بخارشوی میتواند مفید باشد به شرط اینکه از آن در نهایت دقت استفاده شود و هیچ درز و شکافی جا نیفتد از موارد بهسازی محیط برای جلوگیری از ورود ساس است.
احمدی تاکید کرد: سمپاشی ابقایی با سموم ترکیبی دو گروه کارباماتها و پایروتیروئیدها به صورت دستی یا کمپرسی روی دیوارها، کف اطاقها، کلیه وسایل چوبی و پارچهای و غیره نی. ضروری بوده و باید زیر نظر متخصص بهداشت یا کنترل آفات انجام شود و از کاربرد بخصوص سموم توسط افراد غیر متخصص اجتناب کنید.
وی افزود: برای آسایش شهروندان از خریدن وسایل دست دوم ضدعفونی نشده جدا خودداری شود و وسایل چوبی، مبلمان و تختواب را از فروشگاههایی خریداری شود که گواهی مبنی بر آلوده نبودن وسایل یا کارگاه تولیدی آنها ارائه کنند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.
ارسال نظر