انتخابات 1400 زیر سایه کرونا و بی اعتنایی مردم صندوق رای
رکنا: جعفر گلابی با انتشار یادداشتی در روزنامه اعتماد به بررسی شرایط بی اعتنایی مردم به صندق رای در شرایط شیوع کرونا و مشکلات شدید اقتصادی پرداخته است.
کمتر از دو ماه دیگر به زمان انتخابات 1400 مانده است و اگر چه بحث ها و رویدادها پیرامون آن در میان سیاسیون روز به روز داغ تر می شود، ولی در اتفاقی کم سابقه از سوی جامعه رغبت چندانی مشاهده نمی شود تا جایی که طی یک نظرسنجی چنین برآورد شده است که درصد قابل توجهی از مردم حتی اطلاعی از زمان برگزاری انتخابات ندارند.
به گزارش رکنا، در این میان البته مردم گرفتار در انواع مشکلات اقتصادی و درگیر با بلای مرگبار کرونا حق دارند که سر در گریبان غم های خویش به فکر فردای خود هم نباشند و گویا در مجموع آنها که توانایی لازم برای تغییر در ذائقه مردم را دارند از تلخی موجود استنکافی نشان نمی دهند. از یکسو نیاز به مشارکت بالای مردم در انتخابات کاملا مشهود و معقول است و از طرفی نه کسی برای این نیاز فکر می کند و نه مجموعه حوادث و شرایط برای تفکر و تامل و توجه و تحرک مردم مهیاست.
به نظر می رسد مردم احساس می کنند با همه دقت و نجابت و خیرخواهی و مسوولیت شناسی که در انتخابات مختلف از خود نشان داده اند پاسخ شایسته دریافت نکرده اند و حتی نسبتی از تمایلات شان در امور کشور جاری نشده است. شاید تجربه انواع حاضر شدن ها پای صندوق رای و مشاهده نتایج دیگر و حتی بعضا دیدن نتایج معکوس این فکر خطرناک را در ذهن ها جاری کرده باشد که یا امیدی به اصلاح امور نیست یا اساسا انتخابات چنین ظرفیتی برای ایجاد تغییرات بزرگ و مثبت را ندارد.
درست در این شرایط خطیر روانی جامعه کرونا هم هست و اتفاقا با خیزی بی سابقه ای از آن روبرو هستیم که معلوم نیست با انگیزه های مشارکت جویانه معمول چه بکند؟ جالب اینکه مسوولان محترم برای انتخابات هم که شده دست به اقدامات فوق العاده و تشدید محدودیت ها برای سرد شدن تنور همه گیری بیماری نمی زنند و گویا نشسته اند تا چه پیش آید و قضا و قدر روزگار برای مان چه در نظر بگیرد!؟
اگر برخی از تصمیم گیران تصور کرده اند که اتفاقا کرونا بهانه خوبی است تا کم شدن احتمالی مشارکت مردم را به آن نسبت دهند متاسفانه تجربه انتخابات مجلس در اسفند ۹۸ پیش روی ماست که هنوز کرونا چندان جامعه را درگیر نکرده بود و آنان که از چالش ها و معضلات و بحران های درونی ایران استقبال می کنند هرگونه تقلیل مشارکت در انتخابات ریاست جمهوری را ادامه روند پیشین خواهند دید و این خود مستقلا بر مشکلات مان خواهد افزود.
حتی اگر تا انتخابات 1400 بخش های مهمی از تحریم های آمریکا لغو شوند ما حداقل تا چندین ماه آینده درگیر مذاکرات و چانه زنی های گفتاری و وزن کشی های منطقه ای و بین المللی هستیم و ایران سخت نیازمند دولتی با حمایت حداکثری مردم است.
پیچیدگی و ابهامی که هم اکنون از هر سو متوجه رفتار مردم در روز ۲۸ خرداد است خود تهدیدی در راستای تضعیف مواضع تهران در انواع چالش ها و خصومت ها و رقابت های پیرامونی است. آیا این امکان و عقلانیت وجود دارد که برای همه موانع احتمالی در مشارکت مردم از کرونا گرفته تا عدم رقابتی شدن انتخابات چاره اندیشی شود و ایجاد اشتیاق در مردم برای حضور پای صندوق های رای به یک اولویت تبدیل شود؟
اگر موج چهارم کرونا کنترل نشود تعویق انتخابات باید جدا مورد بررسی قرار گیرد حداقل آنکه واکسیناسیون مردم به آمارهای قابل قبول رسیده باشد. اگر در انتخابات همه گرایش های موجود در کشور که به قانون اساسی مقید هستند امکان حضور داشته باشند و مردم احساس کنند که میان انواع گزینه ها دست به انتخابی آزاد و موثر خواهند زد می شود بر همه پیچیدگی ها غلبه کرد و بر آتش این همه نابسامانی ها و افول امیدها و تضادها و تناقض ها آب گوارای امید ریخت.
متاسفانه آنچه تصمیم گیران را از انعطاف های استراتژیک و ضروری دور می سازد احساس قدرت و تصور عبور از مشکلات با حداقل تغییرهاست. اهمال ها، تعلل ها و اشتباه ها و خطاهای دولت خصوصا در مبارزه با کرونا این خیال را دامن زده است که انبوه مشکلات موجود در خلا مدیریت های قاطع و آهنی و سخت ایجاد شده است و اگر دولتی پرکار و سریع التصمیم روی کار بیاید ایران را گلستان می کند!
اتفاقا از زیرکی های دولت معجزه هزاره سوم ایجاد همین ذهنیت ها حتی در میان مردم بود و اگر هنوز هم اقبالی به آن دولت وجود دارد ناشی از این نوع تبلیغات است. برای همین هم عده ای از کاندیداها همان فضا را ترسیم می کنند و سودای اغوا از همان نوع را دارند. زیر میز زدن ها و اعلام رقابت با مدیریت های رضاخانی از همین جا نشات می گیرد.
اما کاملا مشخص است که کشور بیش از هرچیز به آرامش و آگاهی و دانش و عقلانیت و مدارا و تنش زدایی نیازمند است و جز از این طریق امکان به وجود آمدن فاجعه کاملا ملموس است.
منبع: روزنامه اعتماد
ارسال نظر