تلاش ایرانیان مقیم کانادا برای تسهیل صادرات دارو به ایران

محسن خانیکی، مدیر روابط عمومی کنگره ایرانیان مقیم کانادا، با انتشار پیامی در شبکه‌های اجتماعی از تلاش کنگره ایرانیان کانادا برای رایزنی با دولت کانادا و فراهم کردن مسیر خرید دارو برای ایران خبر داده است. او به پرسش‌های دویچه‌وله در مورد این طرح پاسخ داده است.

 آقای خانیکی، شما اعلام کردید در حال جمع‌آوری اطلاعات در زمینه کمبود دارو در ایران هستید. پاسخ روشنی دریافت کرده‌اید؟ چه داروهایی در ایران کمیاب شده‌اند؟

محسن خانیکی: جامعه ایرانیان کانادا تعداد قابل توجهی پزشک Doctor دارد که برخی از آنها هنوز در ایران به طبابت مشغولند. جمعی از این عزیزان با ما تماس گرفتند و از شرایط بد و کمبود دارو در داخل ایران ابراز نگرانی کردند و این درخواست را داشتند که کنگره ایرانیان کانادا رایزنی‌های مربوط به ایجاد مسیر فروش دارو به‌ ایران را با دولت کانادا انجام دهد.

این پروژه هنوز در مرحله بررسی قرار دارد. به همت گروهی از پزشکان و داروسازان در حال کسب اطلاعات مورد نیاز هستیم و تیم حقوقی کنگره در حال بررسی مسیرهایی است که بتوانند این مهم را عملی کنند.

طبق اطلاعات ما، داروها هنوز در بازار Store موجود هستند ولی نه به فراوانی و راحتی‌ای که قبلا در دسترس بوده است. به نظر می‌رسد دولت ایران در حال مدیریت پخش داروهاست و حجمی از داروها را با سرعت کمتر راهی بازار می‌کنند تا کشور در آینده با نایابی دارو مواجه نشود. البته واردات بخشی از داروها در بازار آزاد هم به کل کمتر شده، آن هم بخاطر بالا رفتن نرخ ارز و افت توان خرید مصرف کنندگان است. به همین خاطر فشار دوجانبه‌ای مورد توجه بیماران و خانواده ایشان است.

فکر می‌کنم داروهای مربوط به سرطان بیشترین افت عرضه را داشته‌اند ولی هنوز اطلاعات کامل و قابل ارائه‌ای از داروهایی که در بازار نیستند در دست نداریم و در حال بررسی‌های بیشتر هستیم.

شما تصمیم دارید راهکاری پیدا کنید تا کانادا بتواند به فروش دارو به ایران ادامه دهد. آیا طرح مشخصی در این زمینه دارید؟

مسئله حقوق بشر همیشه یکی از مسائل مهم برای کشور کانادا بوده است. کمبود دارو در ایران و آسیب‌هایی که به همراه خواهد داشت مسائلی هستند که کشور‌هایی مانند کانادا نباید از کنارشان به راحتی بگذرند و مسائل حائز اهمیتی هستند. از آنجایی که دارو شامل تحریم‌های پیش‌ رو ‌نمی‌شود، پس تحریم‌ها جلودار‌ کانادا از فروش دارو به ایران نخواهند بود.

بحثی که جلودار این مراودات خواهد بود یکی بحث انتقال پول و تحریم های بانکی است و بعد از آن هم عدم تمایل شرکت‌های تولیدی دارو به فروش دارو به مقصد ایران است. آنچه در کانادا لازم است یکی ایجاد مسیر مراوده مالی با ایران است ‌و دیگری ترغیب دولت ‌و تولیدکنندگان دارو به ورود به این بازار.

سازمان ملل متحد هم در این شرایط موظف به همکاری و همراهی است با کشوری که توان تهیه دارو را ندارد. در حال حاضر مشغول بررسی راه‌های ممکن هستیم، اما اینکه کدام مسیر را پیش بگیریم نیازمند زمان و مطالعات بیشتری است. راهکارهای مختلفی روی میز هستند، از ایجاد مسیر مستقیم بانکی به دلار کانادا تا رایزنی با سازمان ملل برای تسهیل این مسئله. از آنجایی که کشور کانادا در بحث دارو بازار گسترده‌ای را شامل می‌شود ، می‌تواند مقصد خوبی برای تهیه داروهای وارداتی ایران باشد که بی‌شک بازار قابل توجهی برای فروشندگان دارو در جهان است.

آیا با اتحادیه اروپا یا کشورهایی که پیش‌تر به ایران دارو صادر می‌کردند، مانند آلمان، هم تماس برقرار کرده‌اید؟

کنگره ایرانیان کانادا سازمانی است پایبند به منشور حقوق و آزادی Freedom کانادا. فعالیت سازمان ما در بحث دارو، البته نه از نگاه اقتصادی بلکه از نگاه انسان دوستانه، در رابطه با مسئله حقوق انسان‌هاست. دولت کانادا همواره از کشورهایی بوده که این‌ موضوع را در دنیا رهبری کرده و بسیار مهم است که راجع به ایران هم به این فعالیت‌ها ادامه دهد.

وظیفه ما مطرح کردن این‌ مشکل با دولت کانادا و سازمان‌های مربوط است. فکر‌ می‌کنم در آینده نزدیک بد نباشد که دولت کانادا با اتحادیه اروپا راجع به این مسئله مشورت کند، زیرا در بحث ایجاد مسیرهای مراودات مالی، اتحادیه اروپا بسیار پیشروتر از کانادا بوده، و البته که ایران در آن کشورها نماینده و سفیر دارد. متاسفانه عدم وجود رابطه مستقیم بین ایران و کانادا مشکل بزرگی است که در این موضوع هم قابل لمس است و مسیر را بسیار دشوارتر می‌کند.خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید

دویچه‌وله