خطر پوسیدگی‌ دندان در پسربچه ها بیشتر است یا دخترها؟

پژوهشگران دندان‌پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران با انجام مطالعه‌ای ارتباط بین "پوسیدگی‌های زودرس دندانی در دوران کودکی" را با "شاخص توده بدنی کودکان " بررسی کردند.

به گزارش رکنا، پوسیدگی زودرس دوران کودکی یکی از جدی‌ترین مشکلات دندانی کودکان است که عوامل مختلفی در بروز آن نقش دارند.

در سال‌های اخیر ارتباط بین پوسیدگی‌های دوران کودکی و رشد کودک مورد توجه قرار گرفته است. بر همین اساس پژوهشگران با انجام یک مطالعه رابطه پوسیدگی‌های زودرس دندانی دوران کودکی را با شاخص توده بدنی (BMI) کودکان سه تا شش ساله بررسی کردند.

برای انجام این تحقیق ۴۰۱ کودک از ۹ مهدکودک خصوصی و دولتی با سطوح اجتماعی مختلف در شهر ساری مورد بررسی قرار گرفتند و پس از اخذ رضایت‌نامه کتبی از والدین، پرسش‌نامه‌ای توسط والدین و محققان در خصوص سن، قد و وزن و میزان تحصیلات و شغل والدین، وزن کودک هنگام تولد، نوع تغذیه در دو سال اول زندگی، میزان مصرف تنقلات، روش تمیز کردن دندان‌ها و ... تکمیل شد. همچنین معاینات دندانی کودکان نیز برای مشاهده سطوح دندان‌ها انجام گرفت.

بررسی‌های این مطالعه نشان داد که از میان ۴۰۱ کودک بررسی‌شده تعداد ۱۸۸ نفر (۴۶.۸ درصد) دچار پوسیدگی زودرس دندانی بودند. همچنین از نظر توده بدنی نیز ۳۸.۱ درصد در محدوده نرمال، ۲۸.۱ درصد در محدوده اضافه وزن، ۱۹.۷ درصد در محدوده چاقی و ۱۳.۷ درصد در محدوده کمبود وزن قرار داشتند.

نتایج به‌دست آمده حاکی از آن است که متغیرهای سن، وضعیت BMI، سن شروع تمیزکردن دندان‌ها، شغل مادر، چگونگی مصرف شیر، مصرف شیر حین خواب و مصرف تنقلات با شیوع پوسیدگی‌های زودرس دندانی، ارتباط مستقیم و معنادار دارد.

تاثیر جنس و وزن بر پوسیدگی دندان

بر اساس این یافته‌ها؛ هر یک سال افزایش سن شانس ابتلا را ۷۰ درصد بیشتر می‌کند، احتمال ابتلا به پوسیدگی‌های دندانی در دوران کودکی در پسران ۵۸ برابر بیشتر از دختران است، شانس ابتلا به این نوع پوسیدگی دندانی در کودکان دارای اضافه وزن ۹ برابر بیشتر، در کودکان چاق ۳۱ برابر بیشتر و در کودکان دارای کمبود وزن ۳۸ برابر بیشتر است.

همچنین مشخص شد که هر یک سال تاخیر در شروع تمیز کردن دندان‌ها، شانس ابتلا را چهار برابر بیشتر کرد و شانس ابتلا در کودکانی که مادر خانه‌دار داشتند، نسبت به آن‌هایی که مادر شاغل داشتند، ۲۰ برابر بیشتر بوده است. شیر خوردن در حین خواب ۸۰ برابر، مصرف شیر خشک چهار برابر، مکمل‌های غذایی ۲.۲۴ برابر و تنقلات ۵۰ برابر احتمال ابتلا به پوسیدگی‌های زودرس دندانی دوران کودکی را افزایش داده است.

تاثیر چاقی بر پوسیدگی دندان

در این مطالعه مشاهده شد که با قرارگیری کودک در محدوده‌های «چاقی» و «کمبود وزن» میزان پوسیدگی‌های دندان افزایش می‌یابد و بیشترین شیوع پوسیدگی‌های زودرس دندانی دوران کودکی در کودکان چاق و کم‌وزن است.

به گفته پژوهشگران این تحقیق، با توجه به اهمیت دندان‌های شیری در سلامت عمومی کودکان و تغذیه و همچنین پایین بودن آگاهی والدین در رابطه با حفظ دندان‌های شیری، آموزش والدین و کودکان در جامعه ضروری است.

در انجام این تحقیق سمانه همتی، پدرام کرمانی، جمشید یزدانی چراتی و هاله حالی؛ پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی مازندران، مشارکت داشتند.

یافته‌های این مطالعه به صورت مقاله علمی پژوهشی با عنوان «بررسی رابطه پوسیدگی‌های شدید دندانی در دوران کودکی با شاخص توده بدن در کودکان ۳-۶ ساله» در فصل‌نامه مجله دانشکده دندان‌پزشکی مشهد، منتشر شده است.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.