چرا به دردهای شکمی مبتلا می شویم؟
رکنا: دردهای شکمی را باید جدی گرفت زیرا سالانه همین دردها قربانیان بی شماری می دهد.
مشکلات گوارشی عامل مراجعهی سالیانه ۴۱ میلیون نفر به اورژانس بیمارستانهاست. شدت درد، موقعیت آن در ناحیهی داخل شکم و همراه بودنش با سایر علائم میتواند سرنخهایی از ریشهی درد و اینکه آیا نیاز به اقدام فوری دارد یا نه بدهد. علائمی که در ادامه میگوییم نشان میدهند که شکم درد شما نیاز به اقدامی جدیتر از یک راهکار خانگی ساده دارد.
پایین شکمتان به شدت تیر میکشد
دردی که مانند فرو کردن چاقو است و در قسمت پایین شکم میپیچد و همراه با تهوع، استفراغ و تب و لرز است میتواند علامت سنگ کلیه باشد. اگر در چنین شرایطی قرار گرفتید هر چه زودتر به پزشک Doctor مراجعه کنید. برای تشخیص سنگ کلیه، پزشک برایتان سی تی اسکن تجویز میکند و دارهای ضد التهاب غیراستروئیدی میتواند دردتان را تسکین بدهد، اما اگر این داروها اثر نکردند، ممکن است به مسکنهای نارکوتیک یا مهار کنندههای بتا (دارویی که رگهای خونی را شل میکند و جریان خون را افزایش میدهد) نیاز پیدا کنید تا از شدت دردتان کم شود و بتوانید سنگهای بزرگتر را دفع کنید.
در سمت راست پایین شکمتان درد شدیدی دارید
یک درد ناگهانی در قسمت پایین شکم مخصوصا اگر همراه با تب باشد میتواند نشانهی آپاندیسیت باشد. این درد معمولا در اطراف ناف شروع شده و به سمت پایین شکم میرود، تدریجا بدتر میشود و میتواند موجب تهوع، اسهال و یا یبوست شود. اگر این علائم را دارید و دردتان تداوم دارد و علتی برایش پیدا نمیکنید یا ساعتها طول کشید، فورا اورژانش را خبر کنید. آپاندیسیت به عمل جراحی نیاز دارد و اگر پاره شده رها شود میتواند کُشنده باشد.
بالای شکم و میان قفسه سینهتان درد دارید
اگر در قسمت بالای شکم و درست زیر دندهها دردی تیر مانند یا احساس فشار داشتید میتواند علامت مشکل قلبی باشد. مخصوصا اگر درد، پیوسته باشد یا علائم دیگری مانند تنگی نفس هم داشته باشید.
خیلی از افراد این علائم را به عنوان سوزش سر دل یا بد هضمی تلقی میکنند و این احتمال هم بعید نیست. اما کسی که ریسک فاکتورهایی چون دیابت Diabetes یا فشار خون بالا را دارد باید زودتر به پزشک مراجعه کند تا علت شناسایی شود.
شکم درد شدید بعد از خوردن غذای چرب
اگر یک وعده غذای پُرچرب خوردید و خیلی زود بعد از آن احساس درد شدید داشتید که از بین نرفت میتواند علامت مشکلی در کیسه صفرایتان باشد. کیسه صفرا، کیسهای کوچک و گلابی شکل است که زیر کبد قرار گرفته و عملکرد اصلی آن، ذخیرهی زرداب و فرستادن آن به رودهی کوچک است؛ یعنی جایی که چربی گوارش میشود. زمانی که کیسه صفرا ملتهب میشود که معمولا به دلیل انسداد مجرای صفر توسط سنگ صفراست، زرداب تجمع میکند و میتواند منجر به بیماری کیسه صفرا شود.
اسپاسم شکم همراه با اسهال یا یبوست
اگر دچار نفخ همراه با اسهال و یا یبوست همراه با گرفتگیهای پایین شکم شدید میتواند نشاندهندهی سندروم رودهی تحریک پذیر یا IBS باشد. این بیماری مزمن، ۲۵ تا ۴۵ میلیون نفر در ایالات متحده را مبتلا میکند. این بیماری در هر سنی میتواند بروز کند، اما اغلب در افراد زیر ۵۰ سال مشاهده میشود و تقریبا از هر سه بیمار، دو نفر زن هستند.
اگر علائم شکم دردتان به علت IBS است، بهترین اقدامی که می توانید بکنید این است که از داروهایی استفاده کنید که فورا دردتان را تسکین بدهند. IBS را میتوان با مدیریت رژیم غذایی و استرس به شیوهای سالم در بلند مدت کنترل کرد، اما پزشکتان ممکن است داروهایی نیز تجویز کند.
آروغ میزنید و درد مبهمی در بالای شکم دارید
در بیماران سنین بالاتر، احساس درد مبهم در بالا یا وسط شکم که همراه با تهوع و آروغ زدن است میتواند نشاندهندهی حملهی قلبی باشد. استفراغهای مکرر یا درد آرواره و احساس تنگی نفس هم میتواند علامت مشکل قلبی خطرناک باشد. در تمامی این موارد باید هر چه زودتر بیمار را به اورژانس برسانید.
شکم درد شدیدی که علتی برایش پیدا نمیکنید
وقتی درد در قسمت میان شکم ناگهان بوجود میآید، مخصوصا در افرادی که سابقهی زخم معده دارند یا آنهایی که زیاد آسپرین یا داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی مصرف میکنند، میتواند نشاندهندهی سوراخ شدن معده باشد.
سوراخ شدن معده نیاز به عمل جراحی فوری دارد زیرا اگر فورا اقدامی نشود، جریان هوای آزاد و محتوای معده میتواند منجر به بروز مشکلی جدی به نام پریتونیت شود. در پریتونیت، عفونت قارچی یا باکتریایی موجب التهاب پریتونیوم یا آب شامهی شکم میشود (غشاء نازکی که روی اندامهای داخل شکم را میپوشاند). این اتفاق در نهایت به دلیل آلوده شدن حفرهی شکم منجر به شوک سپتیک خواهد شد. شوک سپتیک نیاز به عمل جراحی دارد تا نشتی معده گرفته شود و اگر به موقع و فوری انجام نشود، اندامها از کار افتاده و بیمار از بین خواهد رفت.
درد در قسمت چپ و پایین شکم که با حرکت کردن تشدید میشود
درد در قسمت پایین و چپ شکم میتواند علامت دیورتیکول باشد؛ بیماری دیورتیکول عبارت است از وجود بیرون زدگیهای کوچک کیسه مانند (دیورتیکول) از دیواره روده بزرگ. خوشبختانه فقط کافیست زودتر به پزشک مراجعه کنید. درمانهای رایج شامل آنتی بیوتیک و نرم کنندهی مدفوع میشود تا احتمال آبسه و دمل کمتر شود. شاید هم پزشک تشخیص دهد که نیازی به آنتی بیوتیک ندارید و کافیست از مسکنهای سادهای چون استامینوفن استفاده کنید.خواندنی های رکنا را در اینستاگرام دنبال کنید
ارسال نظر