کشف منظومهای عجیبوغریب در جهان که همه را شوکه کرد!
رکنا: دانشمندان موفق به کشف منظومهای بینظیر و عجیب شدهاند که سیارهای در مدار قطبی به دور کوتولههای قهوهای دوتایی میچرخد؛ این کشف، پنجرهای جدید به دنیای ناشناخته سیارات فراخورشیدی گشوده است.

به گزارش رکنا، سیارهای تازه کشف شده که ویژگیهای بسیار خاص و منحصربهفردی دارد، نگاهها را به سوی خود جلب کرده است. این سیاره علاوه بر اینکه به دور منظومهای دوتایی شامل دو کوتوله قهوهای میچرخد، دارای مداری قطبی است! این کشف جدید، یکی از عجیبترین منظومههایی که تاکنون مشاهده شده را معرفی کرده است.
غیرمعمولترین سیارهای که تاکنون دیده شده است
این دنیای فراخورشیدی که «2M1510 (AB) b» نام دارد، در فاصلهای حدود 120 سال نوری و در صورت فلکی ترازو قرار دارد. ویژگی خاص این سیاره این است که بهجای گردش در کنار صفحه مداری ستارههایش، با زاویهای 90 درجه به دور ستارگان کوتوله قهوهای خود میچرخد.
اولین شواهد قطعی از وجود چنین منظومهای
پیشتر نشانههایی از احتمال وجود سیارات در مدارهای قطبی اطراف ستارگان دوتایی مشاهده شده بود، اما این کشف اولین شاهد معتبر از چنین منظومهای با ساختاری کامل است. یافتن قرصهای پیشسیارهای اطراف ستارههای دوتایی نشانگر تشکیل احتمالی این گونه سیارات بود، اما کشف حاضر نشان از واقعیت وجود چنین سیارهای دارد.
نتایج بهدست آمده از تحقیقات
کوتولههای قهوهای جز اجرام آسمانی منحصربهفرد هستند که به دلیل ناکامی در شروع فرآیند همجوشی هیدروژن به هلیوم، به نام مستعار ستارگان شکستخورده شناخته میشوند. به همین دلیل این اجرام ستارهای بهاندازهای ماده گردآوری نمیکنند که بتوانند به عنوان یک ستاره کامل تعریف شوند.
کشف یک منظومه دوتایی کمیاب
از دیگر ویژگیهای خاص این منظومه این است که این دومین مورد شناخته شده از کوتولههای قهوهای دوتایی در حال خورشیدگرفتگی است. این پدیده نشان میدهد که یکی از کوتولههای قهوهای به شکلی خاص بر دیگری سایه میافکند.
کشفی تصادفی اما هیجانانگیز
این سیاره قطبی عجیبوغریب زمانی شناسایی شد که تلاشهایی برای بررسی مدار دو کوتوله قهوهای این منظومه با استفاده از ابزار طیفنگار فرابنفش و بصری اِشِل (UVES) در رصدخانه پارانال صورت گرفت. این آزمایشها نشان داد که نیروی گرانشی ناشی از یک سیاره نامرئی ستارگان میزبان کوتوله قهوهای را تحت تأثیر قرار داده و کشیده است.
نتیجه تحقیقاتی کمتر پیشبینیشده
توماس بایکرافت از تیم تحقیقاتی دانشگاه بیرمنگام تأکید میکند که تحلیل تمامی سناریوهای ممکن به این نتیجه منجر شده که تنها توضیح سازگار با دادههای موجود، وجود سیارهای در مدار قطبی این منظومه است.
پیامی برای ستارهشناسان و عموم علاقهمندان
آمائوری ترایود، یکی دیگر از محققان این پروژه، بیان کرده است: «این یافته بسیار تصادفی بوده و در شرایطی که هدف ما شناسایی سیارهای چنین خاص نبود، بهدست آمد. این کشف نشانگر شگفتیها و احتمالات بیپایانی است که جهان به ما ارائه میدهد.»
نتایج این تحقیقات در مجله معتبر Science Advances منتشر شده است.
-
فیلم / برخورد شدید کامیون به خودروی جلویی
ارسال نظر