آیا آب می‌ تواند شما را بکشد؟ راز ترسناک مسمومیت آبی!

به گزارش رکنا، بدون شک تمام سلول‌های بدن برای عملکرد صحیح به میزان کافی آب نیاز دارند، اما نوشیدن بیش از حد آب می‌تواند به بدن آسیب برساند. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که مقدار مصرف آب از نیاز واقعی بدن بیشتر شود که به آن «هیدراتاسیون بیش از حد» یا Overhydration می‌گویند.

 اگرچه تأمین آب بدن با نوشیدن روزانه هشت لیوان آب می‌تواند مؤثر باشد، اما زیاده‌روی در مصرف آب ممکن است زمینه‌ساز خطرات جدی مانند مسمومیت آبی شده و به عملکرد مغز آسیب بزند.

وقتی میزان آب بیش از اندازه وارد سلول‌های بدن به‌ویژه سلول‌های مغزی شود، آنها را متورم می‌کند. این تورم فشار داخل مغز را افزایش داده و می‌تواند علائمی همچون گیجی، خواب‌آلودگی و سردرد به همراه داشته باشد. افزایش بیشتر فشار ممکن است عوارض شدیدتری مانند بالا رفتن فشار خون و کاهش ضربان قلب (برادی‌کاردی) ایجاد کند.

آیا نوشیدن زیاد آب می‌تواند مضر باشد؟

یکی از مواردی که در اثر مصرف بیش از حد آب تحت تأثیر قرار می‌گیرد، الکترولیت مهمی به نام سدیم است. کاهش سدیم بدن به دلیل نوشیدن زیاد آب، باعث بروز حالتی به نام «هیپوناترمی» می‌شود. سطح طبیعی سدیم خون معمولاً بین ۱۳۵ تا ۱۴۵ میلی‌اکی‌والان در لیتر است و افت این سطح به زیر ۱۳۶ میلی‌مول بر لیتر، زمینه‌ساز هیپوناترمی می‌گردد. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که یا سدیم بیشتری نسبت به آب دفع شود و یا سدیم همراه با آب از دست برود، اما تنها آب جایگزین شود که به آن مسمومیت آبی نیز می‌گویند.

چرا کمبود سدیم خطرناک است؟

عنصر سدیم برای حفظ تعادل مایعات در داخل و خارج سلول‌ها ضروری است. وقتی سطح سدیم در بدن به دلیل مصرف بیش از اندازه آب کاهش یابد، مایعات به سمت داخل سلول‌ها حرکت می‌کنند و باعث تورم آنها می‌شوند. این تورم می‌تواند مشکلات جدی مانند تشنج، کما و حتی مرگ را به دنبال داشته باشد.

  • اولین مخاطب شعرهای حامد عسکری کیست؟ / شعرخوانی زیبای همسر حامد عسکری