لمس فقر از روز نخست زندگی/ کودکانی که با سوء تغذیه متولد می‌شوند

به گزارش رکنا، هنوز وارد این دنیای رنگارنگ نشده، عواقب فقر و گاه تبعیض را لمس کرده و ناخواسته عوارض آن بر او تحمیل می‌شود.

نشان صحت این گفته آن است که وقتی پا به سرای هستی گذاشت و پزشکان با عدد و ارقام خواستند سلامت او را بسنجند، دریافتند که کمتر از دو کیلو و ۵۰۰ گرم وزن دارد و این نکته یکی از نشانه‌های جدی سوء تغذیه او و مادرش است.

طبق گفته مسئولان و متولیان امر بخش‌هایی از استان مرزی خراسان‌جنوبی با مشکل سوء‌تغذیه کودکان رو به رو است. کودکان معصومی که ناخواسته باید فقر را از همان نوزادی بچشند، مگر آنکه دست‌های حمایتگری آستین همت بالا زده و برای آنان کاری انجام دهد.

علی‌اکبر نخعی، معاون حمایت و سلامت خانواده کمیته امداد خراسان‌جنوبی  گفت: یکی از دغدغه‌های کمیته امداد بحث کودکان دارای سوء تغذیه است که در این زمینه تلاش‌هایی نیز داشته‌ایم.

شناسایی ۵ هزار کودک مبتلا به سوء تغذیه

وی در زمینه تعداد کودکان دارای سوءتغذیه در خراسان‌جنوبی، بیان‌کرد: در طرح حمایتی از کودکان دارای سوء تغذیه چهار هزار و ۳۲ کودک در خراسان‌جنوبی از کمک‌های حمایتی کمیته امداد در سال جاری برخوردار هستند.

معاون حمایت و سلامت کمیته امداد خراسان‌جنوبی با تأکید بر اینکه متأسفانه تعداد کودکان دارای سوء تغذیه بیش از چهارهزار و ۳۲ نفر است، ادامه داد: براساس آمار و بررسی‌ها پنج هزار و ۱۳۵ کودک واجد شرایط حمایت و استفاده از کمک‌های کودکان دارای سوء تغذیه هستند اما به دلیل کمبود اعتبار تنها به چهار هزار و ۳۲ نفر کمک اعطاء می‌شود.

نخعی افزود: از ابتدای سال به کودکان تحت پوشش طرح در چهار ماه، با سرانه هر ماه ۱۰۰ میلیون ریال کارت تغذیه آنان شارژ شده است.

وی با اشاره به اینکه در صورت تخصیص اعتبار لازم کارت‌های سایر کودکان باقیمانده نیز شارژ خواهد شد، گفت: پالایش کودکان و مساعدت به کودکان واجد شرایط و خانواده آنها در قالب تبصره ۱۴ را تا پایان سال پیگیری خواهیم کرد.

کامبیز مهدی‌زاده، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند نیز در گفتگو با مهر با اشاره اقدامات صورت گرفته برای کودکان دارای سوء تغذیه بیان‌کرد: در زمینه مقابله با سوء تغذیه اقدامات دانشگاه علوم پزشکی به دو بخش تقسیم می‌شود.

تلاش برای ارتقاء سواد مردم در راستای مقابله با سوء تغذیه

وی اظهارکرد: یک بخش از اقدامات مرتبط با ارتقاء سواد سلامت مردم است که در این زمینه رسانه‌ها همکاری بسیار خوبی با ما داشته‌اند.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان‌کرد: گاه گروه‌هایی از جامعه مواد تغذیه‌ای به اندازه کافی در اختیار دارند ولی نمی‌دانند برای ارتقاء سلامت جسم خود چگونه باید آن را استفاده کنند که باید با ارتقاء سواد افراد در حوزه تغذیه و سلامت این مسئله را رفع کرد.

مهدی‌زاده گفت: در بخش دیگر با در دسترس نبودن منابع تغذیه‌ای به علت مشکلات اقتصادی و فقر رو به رو هستیم و از آنجایی که در بخش‌هایی از استان ما، خشکسالی و موضوعات اقتصادی تأثیر گذاشته به سمت اقدامات حمایتی برای کاهش آسیب‌های ناشی از سوء تغذیه رفته‌ایم.

وی اظهارکرد: در زمینه کارهای حمایتی برای کودکان دارای سوء تغذیه بنیاد برکت، کمیته امداد و دانشگاه علوم پزشکی در قالب همکاری‌های مشترک اقدامات برجسته‌ای به ویژه در پنج سال گذشته انجام داده‌اند که بسیار ارزشمند است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند بیان‌کرد: همچنین با همکاری بهزیستی اقدامات بسیار خوبی چون یک وعده غذای گرم در روستامهدها داشته‌ایم که این مسئله در بهبود وضعیت کودکانی که در روستا مهدها آموزش می‌بینند بسیار ارزشمند است.

مهدی‌زاده یادآور شد: امروزه ذهنیت‌ها در حوزه کار خیر بیشتر به سمت ساخت ابنیه و برخی از مراکز ساختمانی رفته است در حالی که می‌توان امور خیر را به سمت اقداماتی چون حمایت از کودکان دارای سوء تغذیه سوق داد تا در این زمینه به وضعیت نرمال برگردیم.

۱۰.۵ درصد از کودکان متولد شده کمتر از دو کیلو و ۵۰۰ گرم وزن دارند

وی با اشاره به اینکه یکی از مهمترین شاخصه‌های سوء تغذیه، تولد نوزاد دارای زیر دو کیلو و ۵۰۰ گرم است، گفت: در خراسان‌جنوبی میزان تولد کودکان با وزن کمتر از دو کیلو و ۵۰۰ گرم ۱۰.۵ درصد از متولدشدگان است که این میزان در سطح کشور ۶ درصد است.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه هزار روز اول زندگی در هوش ذهنی و مغزی تأثیر فراوانی دارد، اظهارکرد: این هزار روز از ابتدای بارداری تا پایان دو سالگی را شامل می‌شود و از این جهت سرعت در بهبود تغذیه مادران باردار و کودکان دارای سوء تغذیه حائز اهمیت است.

شهرام شیخانی، معاون اجتماعی بهزیستی خراسان‌جنوبی نیز در این زمینه به خبرنگارمهر گفت: در جهت پیشگیری از آسیب‌های رشد کودکان و در راستای توانمند سازی خانواده‌ها و کودکان، سازمان بهزیستی کشور طرح تامین یک وعده غذای گرم را در مهدهای روستایی و حاشیه شهرستان‌ها اجرا می‌نماید.

وی بیان‌کرد: اهداف این طرح علاوه بر دریافت غذای سالم و مغذی، ایجاد باورها و عادات صحیح غذایی و کمک به بهبود تغذیه و آموزش کودکان زیر ۶ سال نیازمند در مناطق محروم حاشیه شهرها و روستاها است.

طرح یک وعده غذای گرم برای سه هزار و ۸۵۱ کودک

معاون اجتماعی بهزیستی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه این طرح همه ساله از ۱۶ مهر ماه روز جهانی کودک بر اساس اعتبارات ابلاغی در استان اجرا می‌گردد، ادامه داد: امسال سه هزار و ۸۵۱ کودک در پنج روز هفته از این طرح برخوردار می شوند.

هر چند تاکنون در زمینه رفع مشکل کودکان دارای سوء تغذیه اقدامات متعددی چون تهیه سبد تغذیه‌ای برای مادران باردار و شیرده و خود کودکان انجام شده است ولی از آنجایی که هنوز بسیاری از کودکان نیازمند از این چتر حمایتی برخوردار نیستند باید بیش از گذشته در این راستا برنامه‌ریزی کرد.

باید این نکته را مد نظر داشته باشیم که ما در سرزمینی زندگی می‌کنیم که عهد بسته‌ایم گفته‌های مولا علی(ع) را اجرا کنیم که گرسنه خوابیدن همسایه نیازمند را در شأن همسایه توانگر نمی‌دانست و آسایش را در رسیدگی به محرومان خلاصه می‌کرد.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.