تخمین هولناک  40 هزار کشته در زلزله ترکیه و سوریه ! / لحظه به لحظه با جزییات زلزله ترکیه

به گزارش رکنا؛ صحنه های آخرالزمانی از ساختمان ها و مجتمع های  مسکونی  که به ناگاه فرو می ریزند و مردمی هراسان که بی دفاع به این سو و آن سو می دوند و مستاصل  و مبهوت در مقابل آوار خانه هایشان و عزیزانشان که از زیر آوارها فریاد و ضجه های کمک  سرمی دهند، ایستاده اند، توصیف آن چیزی است که از تصاویر منتشر شده از مناطق زلزله زده ترکیه و سوریه قابل مشاهده است. زلزله مهیب 7.8 ریشتری  سحرگاه دوشنبه  و پس لرزه های ویرانگر آن  تاکنون جان بیش از 6 هزار نفر را گرفته است و تخمین سازمان بهداشت جهانی از رقم هولناک  تا 40 هزار نفر جان باخته حکایت می کند .همزمان انتشار تصاویری از پیام های توئیتری و لایو های  افراد زیر آوار مانده  و درخواست کمک و جدال نفس گیر آن ها با مرگ، ابعاد عجیب و شوکه کننده تری به این زلزله ویرانگر داده است.

با افزایش شمار کشته شدگان زلزله، رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه سه ماه وضعیت فوق العاده در جنوب شرقی این کشور اعلام کرده است. به گزارش بی بی سی  به گفته اردوغان، ۱۰ شهر در محدوده زلزله هستند. او همچنین اعلام کرد که تاکنون پیشنهاد کمک از ۷۰ کشور جهان به ترکیه رسیده است.پیشتر گزارش شد که بارش شدید باران عملیات امداد و نجات در مناطق زلزله‌زده ترکیه و سوریه را با مشکل مواجه کرده است. یورونیوز هم نوشت: مقامات از کشته‌ شدن هزاران نفر  خبر داده‌اند، در حالی که هنوز تعداد زیادی زیر آوار هستند، سازمان بهداشت جهانی پیش‌بینی کرده است آمار قربانیان زمین‌لرزه بزرگ جنوب ترکیه و شمال‌غرب سوریه افزایش چشمگیری خواهد داشت و احتمال دارد تعداد تلفات تا ۸ برابر رقم فعلی برسد. دلهید مارچانگ، افسر ارشد مواقع اضطراری در سازمان جهانی بهداشت، در نشست هیئت اجرایی آژانس بهداشت سازمان ملل در ژنو گفت: نقشه‌های اجمالی نشان می‌دهد که به طور بالقوه ۲۳ میلیون نفر از جمله حدود ۵ میلیون جمعیت آسیب‌پذیر، شامل بیش از ۳۵۰ هزار سالمند و 1.4 میلیون کودک، در معرض خطر هستند.» سازمان ملل متحد هم  اعلام کرد زمین‌لرزه 7.8 ریشتری که بامداد دوشنبه جنوب ترکیه را لرزاند، قوی‌ترین زمین‌لرزه ثبت‌شده در این کشور از سال ۱۹۳۹ به این سو بوده است.این سازمان اضافه کرد که به دنبال تصویب بودجه اضطراری برای کمک‌رسانی به مردم این ناحیه است. در همین حال براساس آخرین آمار اعلامی  تا شامگاه روز گذشته  شمار کشته‌شدگان زلزله ترکیه  به 4 هزارو 544 نفر و تعداد مجروحان به 22 هزارو 168 نفر رسیده بود. دولت ترکیه تاکید کرد که تاکنون بیش از ۸ هزار زلزله زده نیز از زیر آوار نجات یافتند. در همین حال، شمار قربانیان زلزله در شهرهای حلب، ادلب، حماه، لاذقیه، طرسوس و رقه سوریه دست‌کم هزارو782  نفر و آمار مجروحان نیز 3 هزار و 649  نفر اعلام شده است.

پیام های شوکه کننده از زیر آوار

دراین میان در حالی که به گفته سازمان های امداد رسان هزاران نفر هنوز در زیر آوار هستند که ممکن است تعداد قابل توجهی از آن ها زنده باشند از ساعاتی پس از زلزله تعدادی از این افراد به خصوص در ترکیه با ارسال پیام در شبکه های اجتماعی خود همچون توئیتر و فرستادن موقعیت مکانی شان درخواست کمک کردند. حتی برخی از آن ها لایوهایی(تصاویر زنده ) از زیر آوار و شرایطی که در آن قرار دارند،منتشر کرده اند .تصاویر نفس گیری که لحظه های پایانی جدال  یک انسان با مرگ را نشان می‌دهد. درحالی که هر لحظه ممکن است  باتری  تلفن آن ها  تمام  شود در روی زمین هم کار آوار برداری با توجه به باران شدید و برف و سرما  به سختی انجام می شود.

یک شهروند ترکیه حدود ۲ ساعت پس از وقوع زلزله، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی توئیتر با هشتگ «کمک»،خواستار نجات خود از زیر آوار شد که درنهایت به نجات وی انجامید.طاها اکگل، کشتی‌گیر معروف ترکیه نیز، خواهان کمک برای نجات جان کشتی‌گیران این کشور شد. او گفت ساختمانی که 30 تا 40 کشتی‌گیر ترکیه در آن اقامت داشتند، تخریب شده است و ما منتظر کمک‌های فوری هستیم.  همزمان اتحادیه جهانی کشتی از مرگ ۷ کشتی‌گیر ترکیه در پی زمین لرزه این کشور تا این لحظه خبر داد. بوراک اوزدمیر، آشپز سرشناس ترکیه‌ای، هم  در ویدئویی در حالی که اشک می ریخت، گفت: «لطفا هر کسی می‌تواند کمک کند؛ فقط به صورت کلامی نباشد. تنهایی نمی‌شود کاری کرد، واقعا کمک کنید.»

کاربران ایرانی نیز به پیام های در زیر آوار ماندگان ترکیه ای توجه نشان دادند و بسیاری از آن ها با مقایسه محدودیت ها  و سرعت پایین اینترنت داخل کشور این فرض را مطرح کردند که حتی در حالی که ما «رویِ آوار» هم اینترنت با سرعت عادی نداریم چگونه می توانستیم در این شرایط پیام ارسال کنیم.

ترک خوردن «سد آتاتورک» به دنبال زلزله شدید ترکیه!

 در همین حال به نوشته شبکه شرق،گزارش‌هایی از ترکیه حاکی از آن است که در پی زلزله‌های شدید شکاف‌های زیادی در سد آتاتورک در جنوب شرقی ترکیه ایجاد شده و نگرانی از شکستن آن  به وجود آمده است. تصاویر منتشر شده از بندر اسکندرون در جنوب شرقی ترکیه نیز که پس از زلزله از مدار فعالیت خارج شده بود،  نشان می‌دهد آتش‌سوزی گسترده‌ای که از روز دوشنبه  در این ناحیه آغاز شده است، همچنان ادامه دارد.هنوز علت اصلی این حادثه مشخص نیست.

جدال همزمان سوری ها  با زلزله و تحریم هوایی!

گزارش ها از سوریه نیز  اخبار بسیار نگران کننده تری  را به اطلاع می رساند.  سوریه با توجه به وضعیت ثبات نداشتن دولت و میراث چند سال جنگ، مانند همسایه خود ترکیه،توان کمک به زلزله زدگان را ندارد؛ بماند که بخش هایی از این کشور که دچار زلزله شده در کنترل مخالفان دولت است و همین موضوع بر پیچیدگی کمک رسانی به آن ها افزوده است.حتی گزارش ها از نبود امکان ارسال کمک به سوریه به دلیل اعمال تحریم های هوایی بر دولت بشار اسد هم به گوش می رسد.خبرنگار الجزیره در مقابل ویرانه‌های زلزله ترکیه در سوریه با بغض می‌گوید «این مناطق کاملا ویران شده‌اندواقعیت این است که ما دیگر تحمل نداریم از یک فاجعه گرفتار فاجعه‌ای دیگر (می‌شویم).»

گفت وگوی تلفنی رئیسی با اردوغان و اسد

همزمان با ارسال کمک های بین المللی به مناطق زلزله زده ترکیه و سوریه، رئیس جمهور کشورمان نیز در گفت وگوهای تلفنی جداگانه با بشار اسد و رجب طیب اردوغان   وقوع حادثه دلخراش زلزله در دو کشور دوست و برادر سوریه و ترکیه  را به روسای جمهور و مردم دو کشور تسلیت گفت و آمادگی کشورمان برای ارائه کمک‌های امدادی فوری را اعلام کرد.هدی سبحانی، سفیر ایران در سوریه،هم  گفته است کمک‌های ایران  ۴۵ تن شامل پتو، چادر، دارو و مواد غذایی وارد فرودگاه حلب شده و قرار است به زودی دو هواپیمای دیگر حامل کمک‌های امدادی نیز به حلب و لاذقیه اعزام شوند.

شریف