چرا آموزش هم در برابر قتل‌های ناموسی بی‌اثر است؟ / سخنان تکان‌دهنده حقوقدان در نشست «نه به خشونت علیه زنان»

به گزارش رکنا، کامبیز نوروزی، حقوقدان برجسته، در نشست «نه به خشونت علیه زنان» با عنوان « زن کشی »، به بررسی علل وقوع زن‌کشی‌ها پرداخت و گفت: دو عامل اصلی در وقوع این جنایات نقش دارند که یکی شکست‌های عاطفی و دیگری قتل های ناموسی است.

وی در این نشست به توضیح این دو عامل پرداخت و عنوان کرد: شکست‌های عاطفی سنگین در روابط مردان با زنان، به‌ویژه در مواردی که انتقام‌جویی به‌عنوان پاسخ به بی‌وفایی یا خیانت تلقی می‌شود، عامل مهمی در بروز این نوع قتل‌ها است و این قتل‌ها ممکن است ریشه در یک سابقه بشری و فرهنگی داشته باشد که به‌ویژه در جوامع سنتی همچنان پابرجاست.

این حقوقدان در ادامه به قتل‌های ناموسی اشاره کرد و آن‌ها را به‌عنوان یکی از پیچیده‌ترین و خطرناک‌ترین انواع زن‌کشی برشمرد و اظهار کرد: در آن مردان برای حفظ شرافت اجتماعی خود دست به قتل زنان یا دخترانی می‌زنند که رفتارشان با معیارهای اخلاقی گروه اجتماعی‌شان همخوانی ندارد. این نوع قتل‌ها به‌ویژه در جوامع با سنت‌های عمیق تاریخی رخ می‌دهد که در آن تمام طایفه یا خانواده به دنبال انتقام گرفتن و از بین بردن لکه شرافت خود هستند.

نوروزی به پرونده‌های زن‌کشی در خوزستان اشاره کرد و افزود: دادگستری خوزستان پر از پرونده‌های این نوع زن‌کشی است که به‌راحتی رها می‌شوند و در بسیاری از موارد، خانواده‌ها خودشان قاتل را می‌بخشند، به طوری که در حادثه‌ای دردناک، یک سال و نیم پیش سر دختری را بریدند و این دختر با همراهی عمو و پدرش به ایران بازگردانده شد و رد اختیار قاتل قرار گرفت.

وی با تأکید بر اهمیت موضوع خاطرنشان کرد: حتی آموزش هم کارساز نیست و ما با یک وضعیت بسیار دشوار مواجه هستیم. فکر نکنید این افراد ناآگاه یا فقیر هستند. یک ارزش هایی بر آنها حاکم است که تا وقتی آن نظام قبایلی ذیل توسعه سراسری اجتماعی-اقتصادی مستحیل نشود، این سنت ها همچون سنت ازدواج اجباری، وجود دارد. 

وبگردی