دستکاری ژنتیکی پشه در برزیل فاجعه آفرید

یکی از ایده‌های خلاقانه برای کنترل جمعیت حشرات موذی و به خصوص پشه ها، دستکاری ژنتیکی آن‌ها برای عقیم کردن پشه‌های نر بوده است. اما آزمایش تازه این روش در برزیل شکست خورده و نتیجه این امر ترکیب ژن‌های پشه‌های جهش یافته با پشه‌های بومی برزیل است که به تولید پشه‌های وحشی‌تر و مهاجم تری انجامیده است.

دستکاری ژنتیکی پشه در برزیل فاجعه آفرید

این دستکاری ژنتیک بر روی پشه‌های مذکری موسوم به Aedes aegypti انجام شده تا آن‌ها دارای ژن غالب کشنده‌ای باشند که در زمان جفت گیری با پشه‌های ماده به مرگ هر چه بیشتر فرزندان آن‌ها بینجامد و معدود پشه‌های متولد شده نیز آن قدر ضعیف باشند که نتوانند برای مدت طولانی زندگی کنند.

قرار بود اجرای این طرح به کاهش ۸۵ درصدی جمعیت پشه‌ها در برزیل منجر شده و به کاهش شیوع بیماری‌هایی مانند تب زرد، زیکا و مالاریا بینجامد. اما بررسی‌های محققان دانشگاه ییل نشان می‌دهد در عمل چنین اتفاقی نیفتاده و ترکیب ژن‌های پشه‌های عادی و دستکاری شده به تولد پشه‌هایی به مراتب خطرناک‌تر منجر شده است.

به نظر می‌رسد علت اصلی این تحول خطرناک زنده ماندن و عدم مرگ سریع نوزادان تازه متولد شده است و زاد و ولد آن‌ها این نتایج خطرناک را در پی داشته است. از همین رو محققان در تلاش برای کشف علت این امر و مقابله با تداوم این روند نگران کننده هستند.برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.