امضای تفاهم نامه همکاری توسعه اقتصاد دانش‌بنیان مرکز تحقیقات کشاورزی با اتاق اصفهان

به گزارش رکنا از اصفهان؛ سید مجتبی خیام نکویی، معاون وزیر و رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی در نشست کمیسیون دانش‌بنیان که در اتاق بازرگانی اصفهان برگزار شد، با اشاره به اینکه موضوع امنیت غذایی در کشور هیچگاه موضوعی در اولویت نبوده است، اظهار کرد: در طول ۴۴ سال پس از پیروزی انقلاب اسلامی و با وجود راهبردهای امام خمینی (ره) و رهبری در این زمینه اما در طول این سال‌ها به امنیت غذایی به‌طورجدی پرداخته نشده است.

 وی با اشاره به اینکه در نخستین جلسات دولت سیزدهم موضوع امنیت غذایی مطرح شد، افزود: به این مقوله باید نگاه واقع‌بینانه داشت و نمی‌توان فقط دولت‌ها را مقصر دانست درصورتی‌که این بخش مظلومانه از تولید ۲۰۵ میلیون‌تنی برای ۳۵ میلیون نفر در ۴۴ سال گذشته به رشد پنج برابری تولید برای جمعیت فعلی رسیده است.

 رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با اشاره به اینکه در حال حاضر تراز تجاری ما در کشور منفی است، گفت: یکی از دلایل، بی‌توجهی نیاز مواد غذایی کافی به نسبت جمعیت است درحالی‌که این روند تولید به‌مرور کاهش پیدا کرده است که یکی از دلایل آن کمبود منابع آبی در کشور بوده است.

 وی با تأکید به اینکه ما باید به آینده توجه داشته باشیم که با این منابع آبی موجود بتوانیم برای سال ۱۴۳۰ و جمعیت ۱۰۰ میلیون‌نفری بیش از ۵۰ میلیون تن مواد غذایی تولید کنیم، بیان داشت: قطعاً این کار شدنی و دارای الزامات و نیازمند ورود صنعت دانش‌بنیان به کشور است.

 خیام نکویی گفت: پیش‌ازاین کشاورزی ما غیراقتصادی و معیشتی بوده است؛ اما باید از این مسیر عبور و از غیر اقتصادی‌بودن و پوسته معیشتی خارج شد.

 امیر کشانی، رئیس اتاق بازرگانی اصفهان نیز با اشاره به اهمیت کمیسیون کشاورزی اتاق بازرگانی اصفهان گفت: از دولتمردان عرصه وزارت جهاد کشاورزی انتظار داریم با توجه به اختیاراتی که دارند توجه بیشتری به بخش کشاورزی استان اصفهان داشته باشند؛ زیرا اصفهان یکی از مهم‌ترین استان‌های پیشرو در امر دانش‌بنیان به خصوص در حوزه کشاورزی و صادرات و نیز ارزش‌افزوده است.

رفع تعهد ارزی و نیز صدور کارت و چرخه صادراتی چالش بخش کشاورزی

 سید وحید دزفولی، رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی اصفهان با اشاره به اینکه سال‌های گذشته در حوزه کشاورزی به دلیل زیر مجموعه بودن این بخش در سایر کمیسیون‌ها کمتر کار شده است، گفت: از ۳ هزار عضو اتاق بازرگانی اصفهان فقط ۷۰ نفر کارت بازرگانی در حوزه کشاورزی دارند.

 وی افزود: هدف اصلی ما قالب دادن به بخش حوزه بازرگانی و صادراتی است و این در حالی است که ما در گذشته برخی محصولات کشاورزی را از ایران به کشورهای خارجی صادر کردیم؛ اما همان کشورها که میوه‌های ایرانی را نوظهور می‌دانستند اکنون صادرکننده همان میوه به سایر نقاط جهان و پرچم‌دار هستند.

 رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع وابسته اتاق بازرگانی اصفهان تصریح کرد: اصفهان در زمینه صادرات پسته، سیب درختی و سایر محصولات کشاورزی بسیار ظرفیت دارد؛ اما متأسفانه برخی از کشورهای همسایه نیز از ما در این زمینه جلوتر هستند.

رویکرد اتاق بازرگانی اصفهان حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان

 وحید فولادگر، رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق بازرگانی اصفهان اظهار کرد: رویکرد اتاق در این دوره حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان و تجاری‌سازی و فروش و نیز ایفای نقش روزافزون در اقتصاد کشور است.

 وی با اشاره به اخذ توافق‌نامه با تصویب ریاست‌جمهوری گفت: این توافق‌نامه به منظور تأمین فناوری در حوزه صنعت، معدن و بازرگانی و نیز تأمین نیازهای فناورانه است.

 رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق بازرگانی اصفهان گفت: در سال گذشته نیز در زمینه هوش مصنوعی ورود پیدا کرده و در حوزه فناورانه و حوزه بذر نیز اقداماتی انجام گرفته است.

دانشگاه‌ها دانش و تحقیقات خود را در اختیار کمیسیون کشاورزی بگذارند

 محمدجعفر فوده، نایب‌رئیس اتاق بازرگانی اصفهان در این نشست گفت: تأمین غذا یکی از دغدغه‌های جهانی و امنیت غذایی یک مسئله حیاتی است که در آینده نیز اهمیت بیشتری پیدا می‌کند و جهاد کشاورزی و وزیر آن باید فردی دارای اختیار باشد .

 وی ادامه داد: یکی از مشکلات ما فاصله بین اتاق بازرگانی به‌عنوان بخش سرمایه‌گذار با دانشگاه به‌عنوان بخش علمی و تحقیقاتی در زمینه کشاورزی است و این در حالی است که بسیاری از پژوهش‌های دانشی و مقالات دانشگاهی سال‌ها خاک می‌خورد بدون اینکه به مرحله تولید و فناوری برسد.

 نایب‌رئیس اتاق بازرگانی اصفهان تصریح کرد: شرکت‌های دانش‌بنیان نیز باید روی محصولاتی کار کنند که نیازسنجی شده و بر اساس نیاز بازار باشد و بتواند به بازار فروش در حوزه کشاورزی کمک کند.

دانش‌بنیان به دنبال ارزش‌افزوده در بخش کشاورزی است

 فرید نجات بخش، رئیس انجمن شرکت‌های دانش‌بنیان استان اصفهان گفت: اتاق بازرگانی اصفهان با تغییر نگاه خود موجب شد که کمیسیون دانش‌بنیان در کنار سایر کمیسیون ها قرار بگیرد درحالی‌که ما در این سال‌ها حدود ۱۰۰ صنعت و ۷۰  دانشگاه داشتیم؛ اما اواخر دهه هشتاد علم و فناوری به عنوان یک مهارت مورد توجه قرار گرفت و در سال ۹۰ به عنوان ارزش‌افزوده به ثمر نشست.

 وی افزود: کمیسیون دانش‌بنیان کمیته‌های مختلفی دارد و هدف ما در این کمیسیون فناوری و توسعه تقاضا، توانمندسازی، تأمین مالی، پیگیری قوانین، مالکیت فکری، هوش مصنوعی است که اتفاقات خوبی را در ایجاد ارزش‌افزوده ایجاد کرده است.

اصفهان/ بهمن راعی