ناترازی قدرت بین زن و مرد در ایران / باید نصف نماینده مجلس زن باشند/ اصولگرایان برنامه خاصی برای مشارکت زنان ندارند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا،در مرحله اول انتخابات مجلس دوازدهم که ۱۱ اسفند برگزار شد، زنان ۱۱ کرسی مجلس دوازدهم را بدست آورند که این تعداد در مرحله دوم با پیروزی ۳ زن به ۱۴ کرسی رسید. پیش از این رکورد بیشترین حضور زنان در مجلس با حضور ۱۷ نماینده زن متعلق به دوره دهم بود.

جامعه ای که نیمی از آن را زنان تشکیل می دهد و به ناچار باید نیمی از مدیریت آن توسط «جامعه زنان»صورت بگیرد اما در واقع ناکامی این قشر در مدیریت و سرکوب آنان علاوه بر حاکم بودن قدرت مردانه ناشی از انفعال جامعه زنان در برابرجامعه مردانه است.

مجلس شورای اسلامی در حالی آغاز به کار می کند که چندین تفاوتی درحضور زنان نسبت به دوره پیشین ندارد. سهم کمرنگ زنان در کرسی های مجلس (4 درصد)،شوراهای محلی (5/1 درصد) و نسبت مدیران (3 درصد)،در مقایسه با نقش و تاثیرآنان در توسعه و پیشرفت کشور، به خوبی موید این موضوع است که توازن نداشت،در افزایش مشارکت زنان در زمینه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی یکی از چالش های جدی  جامعه خواهد بود.

به نظر می آید  علاوه براینکه مردان علاقه ای به حضور زنان در عرصه های سیاسی در جامعه ندارند،جامعه زنان  هم زیاد به شرکت در رقابت های انتخاباتی  وحضور در لیست های انتخاباتی تمایل ندارند و همین موضوع باعث شده تا آمار حضورشان در لیست های انتخاباتی و متنابه آن در مجلس شورای اسلامی کاهش داشته باید. بر اساس  نظر کارشناسان، زنان بیشتر تمایل به حوزه های اجتماعی تاثیر گذار دارند و حضورشان در عرصه های سیاسی را خود خواسته کاهش داده اند.

در جامعه کنونی با نابرابری جنسیتی در عرصه های مختلف مواجهیم .نابرابری جنسیتی می تواند نظم جامعه،توسعه ،ثبات سیاسی جامعه و عدالت اجتماعی را به خطر بیاندازد.اما باید به این نکته توجه داشت که حضور سیاسی –اقتصادی زنان در جامعه یکی از شاخصه های  رشد توسعه یافتگی است که در شرایط اقتصادی روبه رشد رو به افزایش است و بالعکس.

حضور زنان نتیجه رفتار سیاسی توسعه یافته

زهرا نژاد بهرام استاد دانشگاه و فعال زنان در این باره به خبرنگار اجتماعی رکنا گفت:متاسفم که دراین دوره نتوانستیم نمایندگانی بیشتر از این تعداد در مجلس شورای اسلامی داشته باشیم.در دوره های قبل با تلاش گروه های سیاسی و احزاب تعداد نمانیدگان زن  در لیست اصلاح طلبان  در شهرهای بزرگ به 30  درصد رسید و این خود نشان از پذیرش مشارکت زنان در تصمیم گیری ها و مدیریت کشور است.در شهرستان ها هم حضور زنان در عرصه انتخابات پررنگ و غیر قابل انکار بود. در لیست های سیاسی هم سهمیه 30 درصدی زنان اجراشد و امری که قانون نبود بلکه رفتار توسعه یافته ای بود که از سوی جناح اصلاح طلب در راستای توسعه سیاسی پیشرو در واقع توانسته بود این ظرفیت را ایجاد کند این اتفاق در شورای شهر هم افتاد و این سهمیه در مورد زنان محقق شد.

درواقع این جریان حضور زنان در عرصه های سیاسی اجتماعی  با افت و خیزهای زیادی روبه رو بوده است یک روز یک وزیر زن در کابینه داشتیم ،که الان نداریم یک رئیس جمهور زن داشتیم که الان نداریم،یک زمان معاونت حقوقی زن داشتیم و الان نداریم که ناشی از طی شتاب گونه  در مسیرهای سینوسی و حضور سیاسی زنان در جامعه است.

اصولگرایان برنامه خاصی برای مشارکت زنان ندارند

او در تحلیل شرایط ذکر شده اظهار داشت: به نظر من در دوره هایی که زنان توانسته اند درصد بالایی از مشارکت را کسب کنند مواقعی بوده که علاوه بر  حضور در لیست احزاب سیاسی، خودشان تلاش کردند اما دوره هایی که این موفقیت را کسب نکردند نتیجه منفعل بودن گروه های سیاسی و مدیریت فضای سیاسی کشور توسط احزاب اصولگرا بوده است. مخصوصا احزابی که مسیر توسعه سیاسی در خصوص زنان را محدود کرده اند. مانند اصولگرایان و طرفداران این جناح،برنامه خاصی برای مشارکت زنان ندارند و موضوع زنان مسئله جدی شان نیست.

تاکید داشت : حتی با اینکه ما شاهد حضور زنان در لیست هایشان هستیم ولی در اصل ماجرا اعتقادی به حضور تاثیر گذار آنها ندارند و همیشه زیر سایه مردان بودند.جامعه پذیری سیاسی زنان یک امر زیر ساختی و عمومی زنان است که فراتر از آن در گروههای توسعه گرا وقتی قرار می گیرند به دلیل ساختار توسعه گرایی گروههای سیاسی افراد در کنار هم از رفتارهای هم آموزش می بینند.اما وقتی در آموزش پذیری سیاسی با نقصان هایی روبه رو هستی و این آموزش ها هنوز برای شما معنای جدی ندارد.

یک دبیرکل زن در 200 حزب سیاسی

نژادبهرام می گوید: همین الان در 200 حزب موجود در کشور که بررسی کنید متوجه خواهید شد که چند درصد از اعضای هیات مرکزی آنان زنان هستند. فقط حزب اتحاد است که دبیرکل آن یک زن است به جز احزاب زنانه دیگر احزاب سیاسی هم اعضای زن در هیات مرکزی ندارند. طبیعتا جبر غالب، جهت گیری های سیاسی هم در میزان مشارکت زنان موثر است. اما حضور زنان در باقی گروهها تزئینی و نمایشی است.

سهمیه زنان در لیست های انتخاباتی

او با طرح این موضوع افزود:یکی از نقدهای من به مجلس شورای اسلامی گذشته این است که در جهت کادرسازی چه تعاملاتی انجام دادن و چه اقداماتی داشتند تا نفرات بیشتری از جامعه زنان جذب لیست های انتخاباتی شوند؛ هنوز در لیست  انتخاباتی 20 نفره تهران 5 نفر از جامعه زنان هستند.

زنان همیشه انتظار دارند از آنها درخواست شود تا در لیست ها مشارکت کنند

او تاکید دارد: شاید یکی دیگر از عواملی که در این موضوع موثر بوده است اصطلاح غلطی است که زنان همیشه انتظار دارند از آنها درخواست شود تا در فعالیتها و لیست ها مشارکت کنند که این رویه غلط است.

برای حفظ آبرو هم شده باید نصف نماینده مجلس زن باشند

نژاد بهرام گفت: نیمی از جامعه زنان هستند برای حداقل حفظ آبرو هم شده باید نصف نمایندگان مجلس از زنان باشند نه اگر انتظار داشته باشم همه آنها زن باشند.

ناترازی قدرت در جامعه

این استاد دانشگاه در انتقاد به ناترازی در تقسیم قدرت در کشور می گوید: قدرت در جامعه زنان هستند و ابزار قدرت در دست زنان بسیار کم است و همین موضوع ...80 درصد شرکت کنندگان  کنکور زنان هستند و  از میان15  میلیون فارغ التحصیلان  دانشگاهی در بدبینانه ترین شرایط حداقل نیمی از آنان زنان هستند که در عرصه های مختلف علمی و مهارتی جا پای خودشان را باز کردند و امروز نمی توانی به زنان بگویی شما توانایی اش را ندارید. اگر در جایگاههای مدیریتی به کار گرفته نمی شوند ناشی از بی عدالتی در تقسیم قدرت است.چرا که مردان تمایلی ندارند قدرتشان را با زنان تقسیم کنند.