نیم میلیون نفر از زنان فارغ التحصیل دانشگاهی کشور شغلی ندارند/کارنامه معاونت زنان ریاست جمهوری چنگی به دل نمی زند

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، طبق آخرین آمار از تعداد بیکاران جمعیت 15 ساله و بیشتر فارغ التحصیل آموزش عالی بر حسب جنس، اعلام کرده است به این ارقام می رسیم که 466995 نفر زن فارغ التحصیل آموزش عالی در کشور در پاییز 1402 بیکار بودند. در واقع نرخ بیکاری زنان در پاییز 1402، معادل 19/4 درصد اعلام شده است. این یعنی حدود نیم میلیون نفر از زنان فارغ التحصیل مقاطع مختلف دانشگاهی در کشور شغلی ندارند. 

این در حالی است که آمار بیکاری برای مردان فارغ التحصیل، بسیار کمتر است. در پاییز امسال، 408684 نفر از مردان فارغ التحصیل مقاطع مختلف دانشگاهی بیکار بوده اند که نرخ آن 7.7 درصد اعلام شده است. 

در تابستان و بهار امسال نیز نرخ بیکاری زنان بیشتر از این رقم بوده است که به ترتیب 480642 و 469549 نفر از زنان تحصیل کرده سرزمینمان بیکار بوده اند. 

آماری که در ادامه مشاهده می کنید مربوط به بیکاری زنان فارغ التحصیل آموزش عالی در سال های 1398 تا 1401 است:

بیکاری زنان

اخیرا انسیه خزعلی ، معاون امور زنان ریاست جمهوری در گفت و گو با نشریه آمریکایی نیوزویک اعلام کرده است که اختصاص یک درصد از بودجه دستگاه‌های دولتی به زنان و خانواده برای کاهش آسیب‌های مربوط به زنان و خانواده ارائه شده است. همچنین تلاش‌هایی برای فراهم کردن زمینه اشتغال بانوان خصوصا زنان سرپرست خانواده صورت گرفته است. در سال گذشته ۸۰ درصد مجوزها و تسهیلات خانگی به زنان اختصاص داشت.

همچنین تلاش کردیم پشتیبانی از زنان به ویژه زنان روستایی داشته باشیم که تسهیلات خوبی را نیز برای اشتغال و داشتن زندگی بهتر در روستا دریافت کرده اند. همچنین بیمه تامین اجتماعی برای زنان خانه‌دار روستایی برقرار شده و اولویت با زنان دارای چند فرزند هست. این بیمه بخشی از حقوق زنان خانه دار را تضمین می‌کند و امیدوار هستیم این بیمه ادامه پیدا کند و بتوانیم برای تمام زنان خانه‌دار این بیمه را در نظر بگیریم.

با این حال، اعداد و ارقام و نمودارهای آماری چیز دیگری را نشان می دهد:

(سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران بر حسب جنس)

آمار بیکاری زنان

در پاییز 1402، 7.7 درصد از زنان روستایی بیکار بوده اند. همچنین در تابستان و بهار امسال این آمار به تریب 8.2 و 7.8 درصد بوده است. 

از سویی دیگر، تعداد زنان و نرخ جوانان 15 الی 24 ساله غیر شاعل و غیر محصل به این شرح است:

در سال 1400، 1985242 و در سال 1401 به رقم 1949793 نفر رسیده است.

کارنامه عملکرد زنان برای ایجاد اشتغال بانوان چنگی به دل نمی زند

این آمار نشان می دهد، فعالیت در حوزه زنان می بایست با جدیت بیشتری دنبال شود. از معاونت زنان ریاست جمهوری انتظار می رود لوایحی را در راستای بهبود کیفیت زندگی زنان تدوین و به دست مجلس برساند تا در نهایت دستگاه ها موظف شوند آنها را اجرایی کنند. موضوع «اشتغال زایی»، مشت نمونه ای از خروار وظایف معاونت امور زنان است؛ اما آمار و ارقام آن طور که باید و شاید چنگی به دل نمی زند و به نظر می رسد این معاونت مهم، که با بخش عظیمی از جامعه در ارتباط است، می بایست با جدیت بیشتری به این مسائل بپردازد و پیگیری مسائل حاشیه ای که موجب نادیده گرفته شدن بخشی از جامعه زنان می شود را کنار گذاشته و به وظایف اصلی خود عمل کند.