پلتفرم همدم، اصلاح‌گر نگرش‌های نادرست نسبت به جنس مخالف!

به گزارش رکنا، در ابتدای نشست، مریم پاکرو، مسئول شبکه واسطین و آموزش همدم، به معرفی سامانه همسان‌گزینی و پلتفرم همدم موسسه تبیان پرداخت. وی اشاره کرد که سامانه همدم در تاریخ 21 تیر 1400 به‌صورت رسمی رونمایی شد و با استفاده از روش‌های علمی و ابزارهای نوین به خانواده‌ها در امر ازدواج جوانان کمک می‌کند. پیشینه این سامانه به سال 92 باز می‌گردد و ایده آن از دغدغه احیای سنت واسطه‌گری در ازدواج‌ها شکل گرفته است. از سال 94 این سامانه رسماً آغاز به کار کرد و تاکنون 3700 ازدواج از طریق آن ثبت شده است. با توجه به درخواست‌های کاربران، پلتفرم همدم در سال 1400 رونمایی شد و امکانات بیشتری همچون مشاوره و همدم‌یاب را در اختیار کاربران قرار داد.

پاکرو توضیح داد که روند ثبت‌نام در پلتفرم همدم شامل بارگذاری مدارک و تکمیل آزمون‌های روانشناختی است و پس از راستی‌آزمایی اطلاعات، پیشنهادهای متناسب با معیارهای همسان‌گزینی به کاربران ارائه می‌شود. تاکنون بیش از 650 هزار بار این سامانه دانلود شده و بیش از 2 میلیون جستجو در آن انجام شده است. همچنین، 4400 ازدواج از طریق این پلتفرم شکل گرفته و تنها 6 مورد طلاق گزارش شده است.

عاطفه خادمی، عضو هیئت علمی پژوهشگاه مطالعات فرهنگی، اجتماعی و تمدنی، در ادامه به چالش‌ها و فرصت‌های پلتفرم همدم اشاره کرد. وی بر لزوم انطباق این پلتفرم با تغییرات اجتماعی و فرهنگی جامعه ایرانی تاکید کرد و افزود که این پلتفرم‌ها باید به عنوان دستیار خانواده و نه جایگزین آن، معرفی شوند. خادمی همچنین تاکید کرد که طراحی این پلتفرم‌ها باید با در نظر گرفتن تنوع فرهنگی استان‌ها صورت گیرد.

مریم اردبیلی، مدیرکل امور بانوان شهرداری تهران، نیز در خصوص پلتفرم همدم گفت که این پلتفرم‌ها به عنوان بسترهایی انسانی و مبتنی بر خانواده، می‌توانند به تصحیح نگرش‌های نادرست نسبت به جنس مخالف کمک کنند. وی به این نکته اشاره کرد که پلتفرم‌های مشابه در کشورهای مختلف نیز وجود دارند و همدم در ایران، تجربه‌ای مثبت و قابل اتکا است.

ناظمی، پژوهشگر و استاد دانشگاه، نقدهایی به ساختار این پلتفرم‌ها وارد کرد و تاکید داشت که این پلتفرم‌ها باید با دقت بیشتری طراحی شوند تا جنبه‌های فرهنگی و اجتماعی جوانان را در نظر بگیرند و از رویکرد صفر و یک در برنامه‌ریزی‌ها پرهیز شود. وی همچنین یادآوری کرد که این پلتفرم‌ها نباید باعث از دست رفتن فرصت‌های ازدواج سنتی و خانوادگی شوند.