چگونه مغزتان با مصرف مواد مخدر از بین می رود؟

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، مصرف مواد مخدر باعث آسیب دیدن قسمت های مهمی از مغز می شود که باعث می شود فرد معتاد توانایی کنترل کارهای روزمره خود را نداشته باشد، این آسیب ها باعث می شوند که فرد به صورت ناخودآگاه به سمت مواد مخدر کشیده شود و اعتیادش به مواد مخدر روز به روز بدتر شود.

تحقیقات نشان می‌دهد که مواد مخدر صنعتی مانند مت‌آمفتامین، اکستازی و شیشه به دلیل ترکیبات شیمیایی قوی، آسیب بیشتری به مغز وارد می‌کنند. این مواد می‌توانند سریع‌تر از مواد مخدر سنتی مانند تریاک و هروئین به سلول‌های مغزی آسیب رسانده و باعث نابودی بافت‌های مغزی شوند.

مواد مخدر می‌تواند موجب کوچک شدن بخش‌هایی از مغز به‌ویژه نواحی مربوط به حافظه و تصمیم‌گیری شود. مصرف طولانی مدت مواد، به ویژه صنعتی‌ها، باعث از بین رفتن سلول‌های عصبی و آسیب به ساختار مغز می‌شود که به زوال شناختی و ناتوانی‌های ذهنی منجر می‌گردد.

گفته می شود استفاده مداوم از مواد مخدر با افزایش احتمال ابتلا به آلزایمر و دیگر بیماری‌های زوال عقل مرتبط است. مواد مخدر با تخریب نورون‌ها و کاهش عملکرد شناختی می‌توانند سرعت بروز این بیماری‌ها را افزایش دهند. سازمان بهداشت جهانی و دیگر سازمان‌های بهداشتی بارها هشدار داده‌اند که اعتیاد به مواد مخدر می‌تواند به تخریب غیرقابل برگشت مغز منجر شود. این سازمان‌ها تاکید دارند که افزایش مصرف مواد مخدر صنعتی، باعث افزایش چشمگیر مشکلات شناختی و روانی می‌شود.

تخمین زده می‌شود که حدود ۳۰ تا ۴۰ درصد افرادی که به مواد مخدر اعتیاد دارند، دچار مشکلات مغزی و اختلالات شناختی می‌شوند. این مشکلات می‌تواند شامل اختلالات حافظه، کاهش تمرکز و اختلالات روانی باشد؛ همچنین مصرف مواد مخدر می‌تواند خطر سکته مغزی را افزایش دهد. به‌ویژه مواد محرک مانند کوکائین و مت‌آمفتامین با افزایش فشار خون و تضعیف عروق خونی، احتمال بروز سکته‌های مغزی را افزایش می‌دهند.

درمان و ترک اعتیاد می‌تواند در بهبود برخی از آسیب‌های مغزی موثر باشد، به‌ویژه اگر در مراحل اولیه انجام شود. با این حال، آسیب‌های عمیق‌تر و طولانی‌مدت ممکن است به طور کامل قابل درمان نباشند، ولی توانبخشی و درمان‌های دارویی می‌توانند به بازسازی بخشی از عملکرد مغز کمک کنند.

این هشدارها و نتایج نشان می‌دهند که اعتیاد نه تنها جسم، بلکه مغز را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد و اهمیت اقدامات پیشگیرانه و درمان‌ اعتیاد را برجسته می‌کند.