دکتر هاشمیان: مدیران وزارت بهداشت به جای تایید واکسن ها، وقت مصاحبه تلویزیونی می گذارند/ از کجا می دانیم کرونای ایرانی نداریم؟

اوج گیری موج تازه کووید 19 با تشدید شیوع نسخه انگلیسی آن در کشور، کار را به جایی رسانده است که دیروز تعداد شهرهای قرمز ایران با افزایشی محسوس نسبت به روزهای گذشته به 88 شهر رسید و در عین حال، همچنان آخرین آمار مربوط به توزیع واکسن کرونا به 9 فروردین بازمی گردد که براساس آن، وزارت بهداشت اعلام کرد فقط 161 هزار نفر در ایران دوز اول واکسن کرونای خود را دریافت کرده اند.

رنگ بندی های کرونایی ایران منطبق بر برنامه های بین المللی نیست

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا، دیروز یعنی در سومین روز پس از پایان تعطیلات نوروزی، تهران پس از 9 روز نارنجی بودن وارد وضعیت قرمز کرونایی شد و با وجود آن که مصوبه دورکاری دو سوم کارکنان مشاغل غیرضروری و نیمی از کارمندان مشاغل ضروری از سوی استانداری تهران ابلاغ شده است، اما هنوز هم شلوغی شهر بخصوص مترو و اتوبوس هیچ نشانی از قرمز بودن پایتخت ندارد و همچنان شاهد برنامه ریزی صحیحی برای جلوگیری از شیوع گسترده کرونا در سطح شهر نیستیم.

در این میان، دکتر محمدرضا هاشمیان، فوق تخصص مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری معتقد است که پیش از این نیز هیچ گونه برنامه ریزی مناسبی برای مدیریت شیوع کرونا با تغییر رنگ بندی شهرها وجود نداشت و اصولا تنها به صورت روزانه مجموعه ای از رنگ ها برای تحلیل شرایط کرونایی شهرهای گوناگون از سوی وزارت بهداشت اعلام می شود.

وی البته نحوه تغییر همین رنگ بندی ها را نیز غیرعلمی توصیف کرد و به خبرنگار اجتماعی  رکنا گفت: درست است که این رنگ ها منطبق بر تغییر شرایط عوض می شود، اما از نظر تعداد تست ها و افزایش مرگ و میر، این رنگ ها منطبق بر برنامه های بین المللی نیست و اساسا تغییر این رنگ ها یک پدیده نسبی است و نه یک پدیده علمی.

خود مسئولان مردم را به سفر رفتن تشویق کردند

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تشویق غیرمستقیم مردم از سوی مسئولان برای انجام سفرهای نوروزی را از جمله عوامل وضعیت کنونی همه گیری کرونا در تهران عنوان کرد و اظهار داشت: سال گذشته بسیاری از مردم از رفتن به مسافرت های نوروزی پرهیز کردند، اما امسال نهادهای متولی حتی مردم را به سفر رفتن تشویق می کنند. این در حالی است که تشویق مردم به سفر وقتی باید انجام شد که واکسیناسیون عمومی علیه کرونا در سطح مطلوبی انجام شود.

ایران در واکسیناسیون عمومی شکست خورد

هاشمیان ادامه داد: بسیاری از کشورهای دنیا تاکنون واکسیناسیون عمومی علیه کرونا را آغاز کرده اند، اما ایران تا امروز در واکسیناسیون عمومی شکست خورده است، بنابراین ما نباید به صورت غیرمستقیم مردم را به سفر رفتن تشویق می کردیم و باید تمهیداتی را در نظر می گرفتیم که این اتفاقات رخ ندهد.

وی به نامه وزیر بهداشت به قرارگاه عملیاتی مبارزه با کرونا برای جلوگیری از تردد به ترکیه اشاره کرد و گفت: این نامه نگاری ها در شرایطی رخ داده است که مشکل اساسی ما در زمینه شیوع کرونا سفرهای داخلی بوده است، اساسا مگر چقدر مردم به ترکیه سفر می کنند و اصلا چقدر شیوع ویروس جهش یافته انگلیسی در ترکیه اعلام شده است که از آن هراس داشته باشیم؟

از کجا می دانیم جهش ایرانی کرونا وجود ندارد

فوق تخصص مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری در ادامه صحبت های خود به نکته بسیار مهم دیگری اشاره کرد و آن هم احتمال وجود جهش های ایرانی خاص کرونا در داخل کشور است؛ جهش هایی که ممکن است بسیاری از مردم را درگیر کرده باشد، اما هنوز شناسایی نشده اند.

هاشمیان در توضیح بیشتر در این باره گفت: از کجا می دانیم که ویروس جهش یافته ایرانی وجود ندارد؟ بخصوص که از سال گذشته تا کنون در سراسر کشور هیچ گاه جهش های گوناگون ویروس کرونا در بیماران بدحال را اصلا بررسی نکرده ایم و همین مساله مبارزه با بیماری کرونا را برای ما دشوارتر کرده است.

باید به جای سخنرانی، جدی مقابل سفرهای نوروزی گرفته می شد

وی بر همین اساس بار دیگر از غفلت مسئولان در جلوگیری از سفرهای نوروزی انتقاد کرد و اظهار داشت: با توجه به جهش هایی که ممکن است رخ داده باشد و ما اصلا از آنها خبر نداریم، باید جلوی سفرهای نوروزی را به طور جدی می گرفتیم، نه این که فقط در سخنرانی هایمان در این باره به مردم توصیه کنیم.

صحبت های مسئولان بهداشتی فقط شکایت و گله گذاری است

هاشمیان در بخش دیگری از صحبت هایش از رویه گله گذاری های مسئولان وزارت بهداشت نیز انتقاد کرد و گفت: متاسفانه بیشتر صحبت هایی که این روزها از مسئولان بهداشتی کشور می شنویم، به صورت گله گذاری، شکایت و بهانه گیری است و رد پایی از روش های نوین علمی برای جلوگیری از ترددها در این اظهارات مشاهده نمی شود.

وی افزود: این در حالی است که راهکارهای جلوگیری از سفرهای بین شهری در سطح جهان کاملا شناخته شده هستند و کشورهای بسیاری همچنان جلوی سفرهای مردم خود را می گیرند و با استفاده از ابزارهای نوین تکنولوژی اجازه سفرهای غیرضروری را به آنها نمی دهند.

رد پای غفلت مسئولان از سفرها در ایجاد مصیبت تازه کرونا

فوق تخصص مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری با بیان این که اکنون در کشورهای پیشرفته ای که واکسیناسیون عمومی آغاز شده است، بعضا اجازه مسافرت به مردم داده می شود، عنوان کرد: در کشورهای توسعه یافته دنیا فقط کسانی که واکسن زده اند، امتیاز رفتن به سفر را دارند و افراد دیگر نمی توانند به سفر بروند. اما در ایران در ایام نوروز نه تنها سفر رفتن تقریبا آزاد بود، بلکه مردم به راحتی می توانستند به دید و بازدید نوروزی نیز بروند.

هاشمیان تصریح کرد: همین سفرها و دید و بازدیدها که به دلیل غفلت مسئولان اتفاق افتاد، مصیبت کنونی را برای تهران ایجاد کرده است. البته تهران شهری است که به راحتی مردم از همه نقاط کشور وارد و خارج آن می شوند و به همین دلیل، این شهر هم مانند بسیاری از شهرهای توریستی ایران اکنون در وضعیت قرمز قرار گرفته است.

واکسیناسیون عمومی تنها راه جلوگیری از تشدید شیوع کرونا

موج چهارم کرونا در سراسر کشور چند روزی است که بالا گرفته و سوال اصلی مردم این است که بعد از نزدیک 14 ماه شیوع کرونا در ایران بالاخره چه زمانی این ویروس رخت از سر کشورمان برخواهد بست. هاشمیان در این باره معتقد است تا زمانی که ایران بخواهد بدون واکسیناسیون عمومی پیش بروند، حالا حالاها روند شدید شیوع کرونا ادامه خواهد داشت.

وی در ادامه تاکید کرد: در مجموع، اگر با روشی که تا امروز شیوع کرونا اداره شده است، بخواهیم این بحران را مدیریت کنیم، شاید در نهایت تنها کشوری باشیم که کرونا را با خودمان حمل خواهیم کرد. این در حالی است که بسیاری از کشورها مدت هاست که روی واکسیناسیون عمومی تمرکز کرده اند و حتی این برنامه در کشورهایی که مرگ زیادی دارند، به سرعت پیش می رود.

وعده های توخالی مسئولان در زمینه واکسیناسیون میلیونی مردم

هاشمیان در بخش دیگر از صحبت هایش به وعده های مسئولان ستاد ملی مبارزه با کرونا برای واکسیناسیون یک میلیون نفر از مردم تا پیش از نوروز 1400 اشاره کرد و گفت: متاسفانه نه تنها به این وعده عمل نشد، بلکه قرار بود تا پایان فروردین نیز بیش از 5 میلیون نفر واکسن دریافت کنند. اما متاسفانه هنوز یک میلیون نفر در ایران واکسن نزده اند و این یک شکست قطعی در اجرای برنامه واکسیناسیون است.

فوق تخصص مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری ادامه داد: اگر ما بخواهیم با این بی تعصبی نسبت به مساله واکسن پیش برویم، حتما مشکلات ناشی از همه گیری کرونا در ایران ادامه خواهد یافت و اساسا تا زمانی که بین 20 تا 30 میلیون نفر در کشورمان واکسینه نشوند، نباید به کاهش محسوس محدودیت های کرونایی فکر کنیم.

تعلل وزارت بهداشت در صدور تایید واکسن های خارجی کرونا

این استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه اظهارات خود از صادر نشدن تاییدیه تزریق عمومی واکسن های خارجی کرونا در از سوی وزارت بهداشت نیز گلایه کرد و گفت: با وجود این که تا کنون شرکت های زیادی آمادگی شان را برای واردات واکسن اعلام کرده اند، اما هنوز بسیاری از واکسن ها در ایران تاییدیه وزارت بهداشت را نگرفته اند و مشخص نیست وزارت بهداشت چه زمانی می خواهد این واکسن ها را رجیستر کند.

وی با انتقاد از تعلل مسئولان وزارت بهداشت در صدور مجوز توزیع واکسن های مختلف کرونا تصریح کرد: وقتی برخی مدیران این وزارتخانه صبح تا ظهر را در تلویزیون می گذرانند، طبیعتا وقت پیدا نمی کنند که به دنبال اصل ماجرا بروند. ما انتظار داریم وقتی تلویزیون را روشن می کنیم باید ببینیم که مسئولان وزارت بهداشت مشغول امضای قرارداد خرید واکسن یا صدور تاییدیه های مربوط به واکسن های کرونا هستند، اما متاسفانه این افراد فقط در صدا و سیما می نشینند و صحبت می کنند.

هاشمیان در این باره ادامه داد: در این شرایط، به نظر می رسد به همین دلیل است که با وجود این که دریافت واکسن سینواک چینی در ترکیه از مرز 15 میلیون نفر گذشته است، اما در ایران هنوز این واکسن رجیستر نشده و از حدود 500 هزار دز واکسن سینوفارم چین هم که به ایران تحویل داده شده، هنوز بسیاری از آن ها تزریق نشده است.

فوق تخصص مراقبت های ویژه بیمارستان مسیح دانشوری در ادامه تصریح کرد: رجیستر کردن واکسن کرونا کاری است که اگر وزیر بهداشت بخواهد، می تواند ظرف یک ساعت آن را انجام دهد، اما هنوز ایشان این کار را برای بسیاری از واکسن ها انجام نداده است.

احتیاط شرکت های خصوصی برای واردات واکسن

هاشمیان صادر نشدن تاییدیه واکسن های گوناگون کرونا در کشور را عاملی برای محتاط شدن شرکت های خصوصی جهت کار کردن با وزارت بهداشت در زمینه توزیع واکسن ارزیابی کرد و گفت: اکنون بسیاری از شرکت ها نگرانند که وزارت بهداشت واکسن های خاصی را از سبد کوواکس دریافت کند، اما به آنها اجازه ندهد که همین واکسن ها را از شرکت های دیگر به ایران بیاورد و همین مساله نیز به کند پیش رفتن روند تامین واکسن در ایران دامن زده است.

وی در ادامه تصریح کرد: بنابراین یک مشکل اساسی این است که شرکت ها نمی دانند که ایران قرار است چه واکسن هایی را قبول کند. برای حل این مساله نیز بهتر بود مسئولان بهداشتی کشور حداقل یک فهرست در این زمینه ارائه می کردند تا بخش خصوصی بداند که باید فقط برای واردات واکسن های موجود در آن فهرست تلاش کند، اما متاسفانه وزارت بهداشت هنوز این کار را انجام نداده است.

کندی ایران در تامین تست های سریع کرونا

صرف نظر از موضوع تعلل وزارت بهداشت در صدور تاییدیه برای واکسن های گوناگون کرونا و البته کند پیش روفتن روند واکسیناسیون عمومی، کمبود تست های سریع کرونا در کشورمان نیز از جمله مسائلی است که روند مبارزه با کووید 19 را با مشکل مواجه کرده است. این در حالی است که در برخی کشورهای توسعه یافته از جمله آلمان نه تنها تست های سریع کرونا در تمام بیمارستان ها و آزمایشگاه ها وجود دارد، بلکه حتی فناوری تست های خانگی کرونا نیز رفته رفته در این کشورها توسعه می یابد.

هاشمیان ضمن اشاره به همین موضوع گفت: تست های سریع کرونا در تمام دنیا گسترده شده است، اما در ایران هنوز می بینیم که وقتی از افراد تست PCR گرفته می شود، جواب آن بین 24 تا 48 ساعت بعد مشخص می شود و یکی از مشکلات اساسی ما در زمینه کرونا همین سرعت عمل پایین کیت های موجود است.

وی در ادامه از دقت پایین برخی کیت های تشخیصی کرونا نیز انتقاد کرد و اظهار داشت: مشکل دیگر در این زمینه دقت پایین بعضی تست های کروناست؛ چراکه ما هنوز با این مشکل مواجه هستیم که با وجود این که CT اسکن یک بیمار از ابتلای او به کرونا حکایت دارد، اما تست کرونای او منفی است؛ همین مساله نیز گاهی افراد را در مسیر درمان به اشتباه می اندازد و به شیوع کرونا نیز بیش از پیش دامن می زند.آخرین قیمت های بازار ایران را اینجا کلیک کنید.

 

وبگردی