دکتر ناجی : تایید و تکذیب مرگ مهرداد میناوند از کرونای جهش یافته علمی نیست

با انتشار خبر درگذشت مهرداد میناوند ورزشکار سرشناس کشور با ابتلا به کرونا، حساسیت های اجتماعی نسبت به  این ویروس کشنده افزایش یافت و توجه ها به وضعیت جسمی علی انصاریان دیگر ورزشکار مبتلا به کرونا در  ایران جلب شد.

به گزارش خبرنگار اجتماعی رکنا ، مهرداد میناوند و علی انصاریان همزمان با هم مبتلا به کرونا شده و هر دو با بیش از 80 درصد درگیری ریوی به بیمارستان مراجعه کردند که متاسفانه مهرداد میناوند بعد از چند روز نبرد با کرونا درگذشت و حال جسمی علی انصاریان نیز در روزهای بحرانی مبارزه با کرونا قرار دارد.

کرونا در چند ماه گذشته در اکثر کشورهای درگیر با این بیماری، جهش یافته است و این جهش زمانی بوده که سفر بین کشورها مجاز شده بود و به حتم جهش کرونایی در کل جهان گسترش یافته است حال این ویروس های جهش یافته به ایران رسیده اند؟ ما چقدر از میزان جهش یافتن ویروس کرونا در ایران اطلاعات داریم؟ ریاست و مسئولیت فنی مرکز تحقیقات ویروس شناسی آزمایشگاه ویروس شناسی مسیح دانشوری به این سوالات پاسخ داد.

در مورد تغییرات کرونا در ایران پایش نداریم

دکتر سید علیرضا ناجی - دکترای ویروس شناسی پزشکی و ریاست و مسئولیت فنی مرکز تحقیقات ویروس شناسی آزمایشگاه ویروس شناسی مسیح دانشوری - در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی رکنا با تاکید بر اینکه تکذیب یا تایید قطعی ویروس جهش یافته کرونا  در ایران اساس علمی ندارد زیرا ما تحقیقات تخصصی در این خصوص  انجام نداده ایم گفت: در مورد تغییرات ویروس و جهش های احتمالی آن در ایران اطلاعاتی نداریم ، بخاطر اینکه پایش جامعی را انجام نمی دهیم یا حداقل گزارش رسمی در مورد وجود ندارد ولی مطمئنا در ایران هم جهش های ویروسی وارد شده است و تغییرات در ویروس شکل گرفته است.

نبود آزمایشات ژنتیکی روی ویروس کرونا در ایران

دکتر ناجی در مورد اینکه از اسفند ماه گذشته تاکنون که اولین اعلام ورود کرونا به ایران بود آیا جهش کرونایی در ایران تشخیص داده شده است یا خیر افزود: اطلاعات برای پاسخ به این سوال باید بر اساس آزمایشات ژنتیکی باشد که روی ویروس درایران صورت گرفته است  تا پاسخ دقیق گفته شود که ما چنین پایشی را در ایران نداریم.

محدودیت ها و بودجه کلان مانع تحقیقات

ریاست و مسئولیت فنی مرکز تحقیقات ویروس شناسی آزمایشگاه ویروس شناسی مسیح دانشوری در خصوص اینکه چرا این پایش در این مقطع مهم در ایران انجام نمی گیرد تا مواجهی بهتری با ویروس کرونا و درمان آن در کشور ایجاد شود گفت: به دلیل محدودیت ها و اینکه برای انجام این پایش ها، بودجه های کلان باید صرف شود و البته امکانات گسترده نیاز است که ما برای این تحقیقات در ایران پیش بینی جامع نکرده ایم.

کرونا در مازندران خطرناک

دکتر ناجی در مورد این که به نظر میرسد در چند ماه اخیر بیماران مبتلا به کرونا در ایران درگیری ریوی جدی تر دارند آیا این افراد درگیر جهش کرونایی شده اند که از آن اطلاعات کافی در دست نیست چنین پاسخ داد: براساس مشاهدات این صحبت را گفته می شود نه براساس تحقیقات . به طور مثال وضعیت مبتلایان در مازندارن به کرونا وخیم تر اعلام شده است ولی اگر بخواهیم بگوییم که ابتلاها در مازندران به کرونای جهش یافته است باید تحقیقات و پایش صورت بگیرد که انجام نگرفته است و نمی توان با قطعیت صحبت کرد. در جهش های کرونایی انگلیسی ؛ آفریقایی و برزیلی هم محققان اعلام نکردند که بیماری های شدیدتر و مرگبارتری را ایجاد کرده اند. چرا ؟ برای اینکه هنوز اطلاعات کامل نیست و تصویر سازی لازم انجام نگرفته است. باید اطلاعات بالینی و آزمایشگاهی از مبتلایان صورت بگیرد و درنهایت براساس تحقیقات گفته شود که فرد بیماری شدیدتری گرفته است یا خیر یا این جهش کرونایی مرگبارتر هست یا نیست.

افزایش دو برابر سرعت سرایت کرونا

تنها نکته ای که تا امروز در مورد جهش های کرونایی مشخص شده، این است که میزان سرایت و گسترش ویروس را نزدیک دو برابر افزایش داده است. ولی در ایران مطالعه نداریم تا بدانیم چقدر این سرایت ها به این جهش ها ارتباط دارد. وقتی تغییرات ویروسی در بریتانیا این عملکرد را دارد به حتم در ایران هم همین عملکرد را خواهد داشت. ما چون پایشی در ایران نداریم از جهش ها و تغییرات هم خبر نداریم به همین دلیل اطلاعاتی هم در این خصوص نداریم. امکان دارد که اگر تحقیقات در این صورت گیرد تغییرات ویروسی مخصوص ایران را کشف کنیم یا بدانیم که درگیر آن جهش های جهانی هستیم ولی چون کار آزمایشگاهی انجام نمی دهیم نمی توانیم با قطعیت در مورد جهش یافتن یا نیافتن ویروس در ایران صحبت کنیم.

باید ساختار مرکز مبارزه با بیماری ها اصلاح شود

دکتر ناجی با اشاره به بیان صحبت هایی در مورد ابتلا مهرداد میناوند به کرونا جهش یافته و در ادامه رد این ادعا چنین توضیح داد: ما کار آزمایشگاهی انجام نداده ایم که بتوانیم با قطعیت رد یا تایید کنیم. رسما وزیر بهداشت 7 مورد ابتلا به ویروس کرونا جهش یافته بریتانیایی در ایران تایید کردند . روی این هفت نفر کار آزمایشگاهی انجام گرفته است و مشخص شده است، کار گسترده صورت نگرفته است.

دلایل هم دارد زیرا امکانات گسترده نیاز دارد و این نقصی است که ما ده ها سال است که درگیر آن هستیم و هنوز هم این نقص برطرف نشده است . باید سرمایه گذاری مناسب صورت بگیرد. باید ساختار مرکز مبارزه با بیماری ها اصلاح مناسب داشته باشد و تقویت بشود و به مراکزی وظیفه داده شود که این تحقیقات را انجام بدهند واین مراحل و رسیدن به این داده ها و تحقیقات تنها در مسیر اصلاح ساختار مرکز مبارزه با بیماری ها انجام می گیرد.

مرکز تحقیقات نداریم، چگونه جهش کرونا را تکذیب و تایید می کنیم!

دکتر ناجی درخصوص اینکه وقتی ما چنین مرکز و تحقیقاتی نداریم چگونه با قطعیت تکذیب یا تایید در مورد ابتلا یا مبتلا نشدن یک بیمار به کروناهای جهش یافته را اعلام می کنیم تاکید داشت: با قطعیت در مورد تایید و تکذیب ابتلا یا مبتلا نشدن یک بیمار به کرونا نمی توانیم صحبت کنیم؛ همانطور که وزیر بهداشت هم گفتند و اعلام کردند که احتمال اینکه ویروس جهش یافته به ایران وارد شده و یا ویروس جهش یافته مربوط به خودمان هم داشته باشیم، وجود دارد.قطعیت در مورد وجود یا وجود نداشتن نیست وقتی کار علمی و به صورت گسترده صورت نمی گیرد نمی توان به راحتی تایید یا تکذیب کرد براساس شواهد بیمار می توانیم بگوییم مبتلا هست یا نیست ولی با قطعیت آزمایشگاهی نمی توانیم بگوییم و تنها بر اساس شواهد گفته می شود.

گسترش ویروس کروناجهش یافته در ایران بعید نیست

ریاست و مسئولیت فنی مرکز تحقیقات ویروس شناسی آزمایشگاه ویروس شناسی مسیح دانشوری در پایان گفت : وقتی جهش های کرونایی در جهان صورت گرفت ؛ به هر حال ایران هم رفت و آمد به کشورهای درگیر با این جهش ها داشته است و ورود این ویروس های جهش یافته به ایران و ابتلا افراد بعید نیست ولی باز نمی توان با قطعیت صحبت کرد و نبود قطعیت بخاطر نبود پایش در ایران است. برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

وبگردی