موسسات خیریه ای که به قصد معافیت مالیاتی تشکیل می شوند / یارانه گرفتن خیریه ها از دولت

به گزارش خبرنگار اجتماعی  رکنا، یکی از نمادهای پویایی هر جامعه وجود تشکل های غیر دولتی و سازمان های مردم نهاد است. فراهم آوردن بستری مناسب برای فعالیت این موسسات نیز نشانه حکمرانی خوب دولتمردان آن سرزمین و جامعه محسوب می‌شود. بنابراین دولت‌ها باید به صورت کلی از فعالیت سازمان‌های مردم‌نهاد از جمله موسسات خیریه حمایت و برای تقویت آنها تلاش کنند. اتفاقی که در همه کشورهای پیشرفته دنیا نیز مرسوم است.

صدور مجوز برای خیریه ها در کشور های دیگر نسبت به ایران ساده‌تر است اما اما حسابرسی از این موسسات بسیار جدی‌تر انجام می‌شود. حال در کشور ما ده‌ها هزار موسسه خیریه به صورت رسمی و ده‌ها هزار تشکل خیریه دیگر نیز به‌صورت غیررسمی فعالیت می‌کنند که متاسفانه بر اساس شنیده ها تخلفاتی همچون  فرار مالیاتی در تشکل‌های خیریه فاقد مجوز و موسسات خیریه‌ای که مجوز رسمی دارند، اتفاق می‌افتد. علت اصلی این اتفاق را نیز باید در ضعف سیستم نظارتی حاکم بر فعالیت خیریه‌ها پیدا کرد و در این میان هستند خیریه های مطرحی که پشت نام حرکت های اندک خیرانه خود بیشتر در تلاش برای فرار مالیاتی هستند و فعالیت های تجاری خود را پیش می برند و خیریه بودند برایشان حاصل  سود اقتصادی بدون مالیات دارد تا رفتارهای انسان دوستانه ...

سید حسن موسوی چلک رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی رکنا، درباره موسسه های خیریه ای ایران بیان کرد: درتمام جوامع مختلف و کشورهای دنیا موسسه های خیریه بخشی عمده ای از بار دولت ها را در حوزه تامین اجتماعی بر عهده می‌گیرند. این در حالی است که در کشور ما نیز بحث خیریه ها از قبل انقلاب و بعد از انقلاب نیز که افزایش چشمگیری داشته اند این کار را انجام می‌دهند.

وی ادامه داد: با توجه به نظام مند شدن اخذ مجوز برای نظارت بر فعالیت موسسه های خیریه، نظام مندی آنها نسبت به قبل بیشتر شده است اما این به منظر آن نیست که همه موسسه های خیریه ظرفیت های مردمی را برای کمک به حوزه اجتماعی استفاده کنند. بعضی از این موسسات عموما وابسته به کمک ها و یارانه های دولت هستند که از طرف دولت تامین و پرداخت می‌شود.

رئیس انجمن مددکاران اجتماعی ایران تاکید کرد: از آنسو ظرفیتی در قانون امور مالیاتی پیش بینی شده است که بنگاه های اقتصادی می‌توانند در صورتی که تمایل داشته باشند و با وجود ضوابط اجرایی برای ایفای نقش اجتماعی خود بخشی از درآمد حال شرکت را در زمینه خیریه هزینه کنند.

وی اضافه کرد: بعضی از این موسسه های خیریه ای به قصد پرداخت نکردن مالیات تشکیل می‌شوند، موضوعی است که باید مسئولان امور مالیاتی ما به آن پاسخ دهند که چند درصد از درآمدهای حاصل از این  شرکت ها، مشمول امور مالیاتی می‌شود که از طریق تاسیس موسسات خیریه، معافیت مالیاتی دریافت می‌کنند.

موسوی با بیان اینکه طبق قانون هر فرد می‌تواند در زمینه های مختلف خیریه وارد شده و منع قانونی برای ورود به آن وجود ندارد اظهار کرد: اخذ مجوز برای موسسه های خیریه در ایران خیلی سخت نیست. اما در دانمارک حتی نیازی به مجوز نیست و تنها بعد از راه اندازی یک موسسه به دستگاه مربوطه تنها موجودیت و اساسنامه خود را اعلام می‌کنند. اما اگر بنگاه های اقتصادی یا افراد حقیقی بخواهند در قالب مسئولیت اجتماعی موسسه خیریه ای را تاسیس کنند باید برروی آنها نظارت و حسابرسی انجام شود.

او افزود: باید برای موسسات خیریه ایران نیز طبق ضوابط و قوانین، نظارت و حسابرسی انجام شود اما برخی موسسات آنقدر بزرگ شده اند که نمی‌توان به وضعیت مالی آنها پرداخت. به هیچ عنوان مخالف بزرگ شدن این موسسه ها نیستم اما باید موسسات خیریه نیز تابع قانون باشند.

موسوی در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین موسسات خیریه برای کسب مجوز باید مراحل قانونی را سپری کنند و پایبندی به نظارت را بر مبنای اساسنامه و ضوابط جاری کشور توجه کنند تا شایعات متعددی مثل پولشویی، فرار مالیاتی و... مطرح نشود. بنابراین تقویت نظارت بر عملکرد موسسات خیریه نه تنها نافی اساسنامه آنها نیست بلکه می‌تواند باعث اعتماد بیشتر به موسسه های خیریه شود.

خبرنگار: علی چاهه

برای ورود به کانال تلگرام ما کلیک کنید.

 

وبگردی